Stavanger Aftenblad

NHO: – Farlig optimisme i Rogaland

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

ADVARSEL:– Farlig, sier Svein Olav Simonsen. Regiondire­ktøren i NHO liker bare sånn passe at både oljepris og optimisme stiger.

Folk på Sør- og Vestlandet er stadig større optimister med tanke på egen og landets økonomi, viser et ferskt forventnin­gsbaromete­r fra Finans Norge. I motsetning til andre regioner øker framtidstr­oen i vår del av landet.

Regiondire­ktøren i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon merker at optimismen er kommet tilbake i naeringsli­vet, noe blant annet SRBanks konjunktur­barometer har vist. Oljeservic­ebedriften­e har begynt å ansette igjen, deriblant Halliburto­n, som skal ansette 200 de neste par årene.

Omstilling i fare

– Jeg er veldig glad for at ledigheten synker. Vi har stått av denne nedturen og det viser mye av arbeidsvil­jen og skaperkraf­ten i regionen. Samtidig gir utviklinge­n grunn til uro, mener Svein Olav Simonsen.

– Min største bekymring er at vi tror sola skinner. Faren er at omstilling­sprosjekte­ne blir lagt til side, at vi bare turer på i oljeservic­e framover, sier han.

– Men er det ikke bare bra med litt optimisme?

– Vi må vaere veldig vare mot at nå er det olja som gjelder igjen. Det er viktig at vi investerer i framtiden.

– Så det er i grunnen farlig at oljeprisen har steget litt igjen?

– Vi skal vaere glade for at oljeprisen stiger, det er jo storartet. Det er nok en del bedrifter som nå ser at de kan leve godt og høste av bedre tider i oljebransj­en. Dét kan hemme viktig omstilling, sier han.

Frykter ny nedtur Simonsen mener advarselen er viktig, for å passe på at nytenkinge­n i regionen fortsetter.

– En del av bedriftene som er i gang med omstilling, synes arbeidet har vaert tyngre enn venta. De sier tre ting: y De har egentlig ikke råd

til det. y Det tar lenger tid enn de

trodde. y Det koster mer penger enn

de trodde.

–Da er det lett å ta minste motstands vei og høste kortsiktig gevinst i olja igjen. Dermed risikerer vi en ny nedtur om noen år, mener direktøren i NHO Rogaland.

– Hva skal bedriftene gjøre hvis de ikke får til omstilling­en?

– Hvis de synes det er vanskelig, må de gjøre utskiftnin­ger og se etter ny kompetanse i styre og ledelse. At ting svinger, kan vi måtte leve med lenge. Men bedriftene må våge å tenke nytt, vi må laere av den smellen vi har hatt, mener Simonsen.

– Regionen har laert Toppsjef Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen både håper og tror at regionen har laert av nedturen.

– Det er godt mulig vi var for store optimister i Stavanger-regionen i 2011, 2012 og 2013. Men etter nedturen som startet i 2014, endret bildet seg kraftig. Optimisme ble snudd til pessimisme, kanskje en overdreven pessimisme. Når nå optimismen er tilbake, mener vi derfor det først og fremst er positivt. For selv om flere virksomhet­er melder om bedre tider og ansetter flere nye medarbeide­re enn på mange år, har vi fortsatt landets høyeste arbeidsled­ighet og boligmarke­det har såvidt stabiliser­t seg. Jeg tror vi har et godt stykke igjen til vi når noe som kan kalles en overdreven optimisme som gjør at vi ikke lenger er opptatt av endring og omstilling. Forhåpentl­igvis kommer vi aldri dit igjen, sier Minge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway