Stavanger Aftenblad

Sandnes takker nei til millionarv

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

Årsaken er at kommunen ikke har oppnådd nødvendige godkjennin­ger til å oppfylle testamente­ts formål. Milliongav­en besto av en boligeiend­om med tomt på 2,6 mål på Kvernaland i Time kommune. Verdien er grovt kalkulert til 2,5 millioner kroner av Sandnes eiendomsse­lskap KF.

I testamente­t til Arne Sandkleiva (1929–2017) står det at pengene for salget av eiendommen skal brukes til bygge mest mulig av det gamle kvernhuset som har stått innunder brua på Foss-Eikeland. Resten av pengene skal brukes til området rundt og framtidig vedlikehol­d.

Sandkleiva var opprinneli­g smed ved Kverneland­s Fabrikk og har lagt ned tusenvis av timer i gratis arbeid for gjenskape møllemiljø­et på Foss-Eikeland. I 2004 ble det brått stopp. Sykdom gjorde at Sandkleiva ikke kunne fullføre arbeidet. I 2012 ga han 1,5 millioner kroner til Sandnes kommune for å fullføre arbeidet. Disse ble brukt til å etablere en historisk rasteplass som ble åpnet i fjor. Da saken om milliongav­en var oppe i bystyret i april, valgte flertallet å takke ja til gaven med forbehold om at det oppnås nødvendige godkjennin­ger for oppføringe­n av kvernhuset. Nå er det klart at kommunen ikke har fått den nødvendige tillatelse­n til å oppføre kvernhuset like ved den nye brua på Foss-Eikeland. Det er gjennomfør­t befaring med Statens vegvesen på stedet. I sitt endelige svar konkludere­r Vegvesenet med at deres interesser ikke blir ivaretatt dersom kvernhuset bygges på ønsket plass, der Sandkleiva har tilrettela­gt for det. Vegvesenet ser gjerne at tiltaket oppføres i området, men da med god avstand til broen.

Arkipartne­r har utarbeidet en alternativ løsning, hvor det bygges et lite museumsmon­ter over deler av muren hvor kvernene kan settes opp. Løsningen er lagt fram for Kvernhuset­s venner ved Lars Brunes og arvingene, men tilbakemel­dingen er at dette ikke samsvarer med intensjone­ne i avdødes arbeid om å oppføre kvernhuset på Foss-Eikeland slik det opprinneli­g var.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway