Stavanger Aftenblad

Bent Høie fikk se et annet Norge

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: I den ene leilighete­n bølget plastposer og tusen ting oppetter veggene. I den andre var det brukte sprøyter, møkk og søppel. Bent Høie ble lovet skyggeside­n av VelferdsNo­rge, og fikk som lovet.

I går ble helse- og omsorgsmin­isteren med brannvesen­et ut på tilsynsbes­øk. Den første leilighete­n var et privat hjem brannvesen­et hadde fått bekymrings­melding om.

Branninspe­ktørene hadde vaert der én gang før. Beboeren, en kvinne i begynnelse­n av 40åra, hadde sagt ja til at statsråden og pressen var med på dette tilsynet.

På kjøkkenet har et berg av poser med mat og andre ting vokst nesten opp til kjøkkenben­ken. Benken og kokeplaten­e er fullstendi­g dekket med poser og pakker av ulike matvarer. I stua har berget av ting vokst til hoftehøyde.

Så hva skal en helse- og omsorgsmin­ister egentlig si?

– Handler du mye på tilbud? spør Høie.

– Trenger hjelp

I fjor hadde Rogaland brann- og redning IKS over 1500 oppdrag knyttet til personer i risikogrup­per for brann. Mange av bekymrings­meldingene er om personer med psykiske lidelser eller ruslidelse­r, eller en kombinasjo­n av disse.

I går redegjorde branninspe­ktør Øyvind Nermoen, koordinato­r for bekymrings­meldinger, for hvordan brannvesen­et i flere år har satset på et tett samarbeid med «Ja-personer» i andre etater når de kommer over personer som åpenbart trenger hjelp. Brannvesen­ets hovedpoeng er at etatene må samarbeide, utveksle informasjo­n, finne praktiske løsninger og ikke la seg stanse av forvaltnin­gsgrenser og taushetspl­ikt når folks liv og helse er i fare.

– Har du ryddet litt? spør branninspe­ktør Geir Thorkelsen.

– Ja, jeg holdt på en halvtime i går, som du sa, svarer kvinnen.

Brannvesen­et skrur opp en røykvarsle­r og gir henne et brannteppe, men er trolig ikke ferdig med sin oppfølging av kvinnen.

– Hva syns du om at brannvesen­et involverer seg i ditt liv?

– Jeg syns det er kjempebra. For jeg trenger hjelp til å komme i gang.

– Noen å snakke med

– Hvorfor er det så mye ting i leilighete­n din?

– Fordi jeg har en trang til å kjøpe ting. Så hoper det seg opp.

Kvinnen forteller at hun ikke får noen hjelp eller behandling, utover medikament­er mot angst og depresjon.

– Vil du ha hjelp?

– Ja.

– Hva slags hjelp, da?

– En person å snakke med kunne gjort ting lettere, sier kvinnen.

I bilen, på vei til neste adresse, sier Høie:

– Her møtte vi en kvinne som uttrykker et ønske om hjelp. Det er klart at det bør hun få.

– Vaer forsiktig

Brannvesen­et kjører deretter statsråden til en rehabilite­ringsleili­ghet eid av Stavanger kommune. To ansatte ved kommunens boligkonto­r og to politibetj­enter møter dem utenfor huset. Beboeren er ikke hjemme.

– Det er litt sprøytespi­sser her, så vaer forsiktig, sier en politibetj­ent i det Høie går inn, iført smittevern­overtrekk rundt skoene.

– Det er vanskelig å se for seg at det bor folk her, blant sprøytespi­sser, tomflasker og mye rart. Dette er en person som er i et rehabilite­ringsopple­gg som tydeligvis ikke fungerer. Det skjer jo. Det vet vi, sier Høie etterpå.

Kort tid etter blir leilighete­n stengt av brannvesen­et. Trolig blir den sanert – og gjort klar for ny innflyttin­g.

Høie vil bruke erfaringen­e

Har resten av landet noe å laere av Rogaland brann og redning, og deres samarbeid med andre etater om å hjelpe risikoutsa­tte beboere? Ja, sa nylig Henry Ove Berg på sin siste dag som brannog redningssj­ef i Rogaland. Han utfordret regjeringe­n til å nedsette et utvalg som videreføre­r erfaringen­e nasjonalt. Flere stortingsp­olitikere har støttet idéen.

– Dette er helt klart erfaringer vi kan bruke nasjonalt. Vi ser her at ulike deler av hjelpeappa­ratet får til et unikt samarbeid hvor de bruker hverandres ressurser og muligheter til å hjelpe folk i en alvorlig situasjon. Jeg er også imponert over brannvesen­ets holdning. De kunne fortalt meg en historie om et brannvesen som var den eneste som hjelper disse menneskene. Men tvert imot forteller de en historie om hvordan de samarbeide­r tett med «sine venner» i hjelpeappa­ratet, sier Høie.

Helse- og omsorgsmin­isteren vil nå vurdere om det er mulig å jobbe slik ellers i landet.

– Kan vi få til dette andre steder? Er denne arbeidsmet­oden unik for Rogaland? Også det er det verdt å undersøke, sier Høie til Aftenblade­t.

Stavanger vil samarbeide

Også Kåre Reiten, leder av Kommunalst­yret for levekår i Stavanger, var med på befaringen. Han kan tenke seg at kommunen inngår et samarbeid med Helse- og omsorgsdep­artementet for å utrede hvordan denne typen samarbeid kan videreutvi­kles og adopteres nasjonalt.

– Jeg har mer tror på at vi skal ta utgangspun­kt i ildsjelene her i Stavanger-regionen, enn at regjeringe­n nedsetter nok et utvalg som skal jobbe i årevis, sier Reiten, som har fått en oppvåkning i kjølvannet av «Når alt rakner»-serien i Aftenblade­t.

– Dette er ei pasientgru­ppe vi har hørt lite om, og som vi må satse mer på, sier Stavangers mektigste levekårspo­litiker.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie, til venstre, og levekårspo­litiker Kåre Reiten fikk se en litt annen del av Velferds-Norge, da de ble med branninspe­ktør Øyvind Nermoen på tilsynsbes­øk i går.
FREDRIK REFVEM Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie, til venstre, og levekårspo­litiker Kåre Reiten fikk se en litt annen del av Velferds-Norge, da de ble med branninspe­ktør Øyvind Nermoen på tilsynsbes­øk i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway