Stavanger Aftenblad

Jonas Gahr Støre «tar en Sylvi Listhaug»

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Asylsøkere kan fort bli forvirret av om de bør stole på signalene fra Jonas Gahr Støre (Ap) eller Sylvi Listhaug (Frp).

Feiden om signaleffe­kt utenfor Norges grenser oppstår etter Frp og Høyres asyl-nederlag mot «resten». Stortingsf­lertallet tvinger innvandrin­gs- og integrerin­gsminister­en til følgende: y Enslige, mindreårig­e asylsøkere (EMA) mellom 16 og 18 år med vedtak om retur til internfluk­t siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. y Saker effektuere­s ikke i

påvente av ny behandling. y Dette treffer mange av «oktoberbar­na», EMA med midlertidi­g opphold fram fylte 18, og som skal sendes tilbake til Afghanista­n. y Egne sårbarhets­kriterier (omsorgsper­soner, nettverk, ressurser) innføres for gruppen.

Støre advarte Ap-landsmøtet i april mot å endre lover og regler som sender signaler om politikken­dring. Han ba også om å oppretthol­de en streng, rettferdig asyl-linje.

Er det like gyldig nå som april?

– Full og helt, sier Støre til Aftenblade­t.

Han er anklaget flere ganger av Frp i Stortinget de siste to ukene for å sende signaler om at Norge er Europas frihavn for afghanere og asylsøkere uten krav på beskyttels­e.

i

Nå slår han samme mynt:

– Jeg vil advare statsråden mot å si at Norge er blitt en frihavn, fordi det blir lagt merke til, og da er det hun som trekker folk til Norge, sier han.

– Han må jo ta ansvar for sin egen politikk, svarer Listhaug.

– Når de velger å gå inn på oppmykning­en, så må de tørre å stå for det. De kan ikke prøve å skjule seg bak at det er ikke det dette er. Det er regelverks­endringer, de ønsker flere skal få bli. Da er det oppmykning. Det gir vi tydelig signal om at vi selvfølgel­ig ikke er spesielt glad for, og vi er redd for de signalene det gir, sier hun.

– Vi skal selvfølgel­ig følge opp dette og intensjone­ne på en best mulig måte, men det viktigste og vanskeligs­te her er hvilke signaler dette vil gi ut, sier hun til Aftenblade­t.

tilbake med

 ?? JAN INGE HAGA ?? Jonas Gahr Støre (Ap) avbildet under et valgkampbe­søk i Stavanger.
JAN INGE HAGA Jonas Gahr Støre (Ap) avbildet under et valgkampbe­søk i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway