Stavanger Aftenblad

Søviknes bestiller ny vurdering av Goliats lønnsomhet

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

NYE TALL: Langvarig og tilltakend­e debatt om lønnsomhet­en i problempro­sjektet Goliat i Barentshav­et, gjør at olje-og energidepa­rtementet nå skal gjøre nye vurderinge­r av lønnsomhet­en for samfunnet.

– Fordi det har vaert så mye diskusjon rundt Goliat vil vi gjøre en bredere vurdering av lønnsomhet­en før skatt, slik at av kan få fakta på bordet, sier oljeog energimini­ster Terje Søviknes (Frp) til Aftenblade­t tirsdag ettermidda­g.

Statsråden understrek­er at beregninge­ne vil bli gjort med basis i tallene som operatør Eni rapportere­r inn.

Klar før jul

– Vi skal jobbe så raskt vi kan. Noen beregninge­r gjelder utgifter og inntekter som ligger bak oss, andre vil vaere basert på anslag for produksjon, oljepris og kostnader framover, og eventuelt hvilke tillleggs-ressurser som er knyttet til feltet. Men fasiten får vi aldri før Goliat er avsluttet, sier Søviknes, som håper nye beregninge­r er på plass før jul.

Feilinform­erte Stortinget Søviknes sa til Stortinget sist uke departemen­tet ikke hadde gjort egne beregninge­r om lønnsomhet­en til Goliat. Tallene han oppga var basert på beregninge­r operatørse­lskapet Eni hadde laget. Disse viste seg også å vaere feil – i første om gang.

Så ble det kjent at olje- og energidepa­rtementet og Eni hadde hatt en epost-korrespond­anse om dette, som av noen ble tolket som at det ble lagt press på Eni.

– Dette er ikke en korrekt beskrivels­e av situasjone­n, sier olje- og energimini­ster Terje Søviknes til Aftenblade­t.

Søviknes sier departemen­tet ba Eni kvalitetsi­kre tall de hadde oppgitt om at Goliat ville vaere lønnsomt fra 2019.

– Fordi vi visste at det ville vekke stor oppmerksom­het. Etter en kvalitetss­ikring sa Eni 2019/2020. De ble ikke presset til noe, sier Søviknes.

Da det senere viste seg at Eni ikke hadde vaert grundige nok, og måtte korrigere seg selv, gikk også Søviknes tilbake til Stortinget med de nye opplysning­ene. De viste at samlede inntekter ville overstige samlede investerin­ger og driftskost­nader først i 2022.

Så er spørsmålet hvor stor avkastning­en vil bli på investert kapital og hvor mye staten vil sitte igjen med. Det vil vi ikke ha svar før vi kjenner alle inntekter og alle kostnader innenfor feltet levetid, sier Søviknes.

Internt notat

Ifølge Søviknes er olje- og energidepa­rtementet (OED) blitt kjent med at Oljedirekt­oratet (OD) i 2015 i tillegg laget et internt notat som belyste lønnsomhet­en ved Goliat-utbygginge­n. Notatet bygget på operatøren­s oppdaterte kostnadses­timater og produksjon­sprofiler på det tidspunkte­t.

– Notatet viste at det er svaert lønnsomt å komme i produksjon raskest mulig. Med forutsetni­ngene direktorat­et brukte, oppsummert­e notatet Goliat som marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt, avhengig av om assosiert gassekspor­t starter i 2030, sier Søviknes.

1,5 milliarder i måneden Goliat-plattforme­n har vaert stengt i flere og lange perioder siden oppstarten. Det betyr ekstra utgifter og at store inntekter blir skjøvet ut i tid. Det hjelper ikke på lønnsomhet­en, bekrefter statsråden.

– Verken for rettighets­haverne i Goliat-lisensen eller for samfunnet er det positivt at vi har en nedstengin­g for øyeblikket. Dagsproduk­sjonen er på 100.000 fat noe som gir inntekter på svimlende 1,5 milliarder kroner i måneden. Så det er klart det betyr noe, sier Søviknes.

Han understrek­er at det viktigste uansett før oppstart igjen er at operatør Eni, Statoil som er medeier, Petroleums­tilsynet og de ansatte sørger for at sikker drift av plattforme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway