Stavanger Aftenblad

Klimaretts­saken kan koste miljøbeveg­elsen dyrt

-

KLIMA: Greenpeace og Natur og Ungdom har allerede brukt millioner av kroner på klimaretts­saken som i går startet i Oslo tingrett. Et tap kan bli sviende.

I går startet Oslo tingrett behandling­en av søksmålet som miljøorgan­isasjonene har anlagt mot staten. Organisasj­onene mener tildelinge­n av 40 blokker for oljeleting i Barentshav­et skjedde i strid med miljøparag­rafen i Grunnloven. Så langt har saken kostet miljøverne­rne over 2 millioner kroner. Rundt halvparten er samlet inn gjennom kronerulli­ng.

Vinner de saken, kan det påvirke både fremtidig oljeutvinn­ing i Barentshav­et og andre beslutning­er som kan føre til klimautsli­pp. Et tap kan derimot bli tungt. Da må miljøverne­rne nemlig baere statens omkostning­er i saken. Derfor er det ikke sikkert at et eventuelt nederlag blir anket.

– Vi har ennå ikke tatt en beslutning. Å ta en sak gjennom det norske rettssyste­met er veldig ressurskre­vende, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til NTB. – Men vi satser på å vinne, sier han.

– Amerikanis­ering Regjerings­advokat Fredrik Sejersted mener på sin side at søksmålet er en ren amerikanis­ering av domstolen og et forsøk på å flytte makt fra Stortinget til rettsappar­atet.

– Det er nytt at en rettssal brukes som en arena for en langt bredere politisk kampanje. Dette er fremmed for den norske rettstradi­sjonen, sier Sejersted til NTB.

Saken er den første i sitt slag i Norge. Verden over har det imidlertid vaert naermere 900 slike saker til nå, viser en oversikt fra FNs miljøprogr­am. Få av sakene har imidlertid vunnet fram i retten. En seier i Norge kan dermed skape en viktig presedens også internasjo­nalt.

– Det er ingen grunn til at Norge skal vaere et foregangsl­and på dette området, snarere tvert imot, sier Sejersted.

Ikke utredet

Miljøverne­rne mener tildelinge­n av lisensene i 23. konsesjons­runde er ugyldig, blant annet fordi klimakonse­kvensene ikke er utredet.

– Aldri tidligere har vi i Norge hatt oljeboring i iskantsone­n og så langt fra land. Oljesøl vil vaere en katastrofe i dette området. Disse vedtakene er fullstendi­g uakseptabl­e sett fra et miljøpersp­ektiv, slo miljøverne­rnes advokat Cathrine Hambro fast i retten. Både Miljødirek­toratet og Norsk Polarinsti­tutt har frarådet oljeboring i 20 av de 40 blokkene som 13 oljeselska­per, blant dem Statoil, har fått rettighete­ne til.

I retten gikk Hambro detaljert til verks for å vise at tildelinge­ne er i strid med Norges internasjo­nale klimaforpl­iktelser etter Parisavtal­en. Saksøkerne mener også at staten har lagt feilaktige økonomiske analyser til grunn. I alt fire sakkyndige skal forklare seg for retten om disse sidene av saken. Sejersted framholder på sin side at både petroleums­loven og forvaltnin­gsloven er fulgt i tildelinge­ne, og at det skjedde etter omfattende faglige, administra­tive og politiske prosesser. Stortinget har tre ganger stemt ned forslag om å skrote 23. konsesjons­runde.

– Vedtaket er derfor uomtvistel­ig gyldig i henhold til norsk lov, sier han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway