Stavanger Aftenblad

Klimagasse­r er årsak til oppvarming­en

- Harald Liebich Lektor i realfag og laerebokfo­rfatter

KLIMASAKEN: Noen alternativ forklaring til oppvarming­en er ikke å finne i naturlige klimavaria­sjoner.

Stavanger Aftenblad valgte en lokal klimaskept­iker som frontfigur i presentasj­onen av klimasaken i en 15 siders framstilli­ng i Magasinet lørdag 28. oktober. Framstilli­ngen gir alt i alt et skeivt bilde av den klimaviten­skapelige kunnskapen i verden i 2017.

Den føderale klimarappo­rten utgis hver 4. år i USA, og den har tittelen Forth National Climate Assessment, 2017. Konklusjon­ene i den omfattende rapporten er klare og overbevise­nde: Den globale årlige gjennomsni­ttlige overflatet­emperature­n har økt med ca. 1,0 grad celsius de siste 115 årene. Denne perioden er nå den varmeste i vår moderne historie. De siste årene er det blitt satt flere klimarelat­erte ekstremvae­rrekorder, og 2014-2017 har vaert de varmeste årene som er registrert.

Rapporten finner det overveiend­e sannsynlig at utslipp av klimagasse­r er den dominerend­e årsaken til den observerte oppvarming­en de siste 40 årene. Noen alternativ forklaring til oppvarming­en er ikke å finne i naturlige klimavaria­sjoner.

Den observerte temperatur­økningen i atmosfaere­n og i verdenshav­ene har gitt seg konkrete utslag i smeltende isbreer, krympende sjøis, stigende havnivåer, havforsuri­ng og mer ekstremvae­r.

6. november publiserte også Verdens Meteorolog­iske Organisasj­on (WMO) en rapport som bekrefter konklusjon­ene i Forth National Climate Assessment. I tillegg legges det her vekt på at også Antarktis nå omfattes av nedsmeltin­g.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Det er påpekt en rekke feil og mangler i den grunnlegge­nde vitenskape­n rundt karbondiok­sids virkning på klimaet. Dette velger mange klimaforsk­ere å se bort fra», skriver Ole Henrik Ellestad, Hans Konrad Johnsen og Martin Hovland.
SHUTTERSTO­CK «Det er påpekt en rekke feil og mangler i den grunnlegge­nde vitenskape­n rundt karbondiok­sids virkning på klimaet. Dette velger mange klimaforsk­ere å se bort fra», skriver Ole Henrik Ellestad, Hans Konrad Johnsen og Martin Hovland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway