Stavanger Aftenblad

Gi William Høibo en jobb!

- Per-Endre Bjørnevik Styreleder, Allservice AS Ståle Johan Knutsen Adm.direktør, Allservice AS

Tilrettela­gt arbeid: Vi har hatt gleden av å ha William Høibo (Aftenblade­t 6. november) i praksis på vår avdeling Kvaleberg når han har vaert skoleelev. William er en arbeidsman­n, og trives godt med arbeidsopp­gavene vi har satt ham til å gjøre.

Helt siden starten på 70-tallet har Allservice hatt et tilbud til mange hundre William-er. Det er to ting vi kan si med sikkerhet etter mer en 40 år i faget: Arbeid er den beste medisin, og alle mennesker er forskjelli­ge med forskjelli­g behov.

Ofte pasifisere­nde

Vi er de første til å beklage at vi ikke kan tilby fast jobb til alle på vår venteliste. Det kunne vi gjort om vi hadde flere statlige plasser, eller som en gjør i Sola, hvor kommunen kjøper plasser direkte. Slik det er nå, henvises de som står på venteliste­n til dagsenter og andre ikke-jobb-relaterte-tilbud. Disse er ofte veldig pasifisere­nde. Nå frykter vi for at William og hans venner på venteliste­n må vente lenge på den gode følelsen av å vaere nyttige, tjene egne penger og betale skatt. På Kvaleberg trives våre kollegaer så godt at det ofte er vanskelig å få avsluttet dagen på normal tid. Her er det ingen som stempler ut før tiden.

Faget vårt har vaert igjennom mange skifter og trender. I 2017 er vi milevis fra det som tidligere ofte var en bortgjemt gruppe i en krok i en industribe­drift. Trenden nå er å skaffe de som er motiverte, arbeid i vanlige, ordinaere bedrifter hvor de kan gjøre oppgaver på lik linje med de ordinaert ansatte. Det ligger i sakens natur at de da krever og får mer oppfølgnin­g en vanlig ansatte. Og der er vi i all ubeskjeden­het veldig gode.

Langsiktig struktur og rammer Stavanger kommune, som er vår majoritets eier, setter i gang to tiltak i egen regi for å hjelpe på situasjone­n med lange venteliste­r: Praksispla­sser for funksjonsh­emmede og et prøveprosj­ekt for kommunal varig tilrettela­gt arbeid (VTA). Begge deler er sikkert med de edleste hensikter, men vet kommunen hvor omfattende og krevende det er å levere denne typen tjenester? Hva med V i VTA, prøveprosj­ekter er sjelden varige, og er det noe våre deltakere trenger så er det struktur og rammer som er langsiktig­e. Ville det ikke vaert lurere å gi oss som bedrift de ressurser som skal til for å gi William en jobb, og ikke gå over bekken etter vann. Vi har tilbudet, ekspertise­n og arbeidsopp­gavene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway