Stavanger Aftenblad

Selvsikker­t og fargerikt

- Anne Therese Tveita

UTSTILLING: Fargene treffer først – rene og behagelige pastellton­er fra selvsikre Nils Eger.

Kort forklart lages tempera ved å benytte kasein eller egg som emulgator for å kunne blande linolje og vann. Denne miksen tilføres deretter en ønsket mengde fargepigme­nter. Mediet gir i seg selv et «tørt» uttrykk, og avhengig av mengden fargepigme­nt, en opak, gjennomski­nnelig kvalitet som synes å bryter lyset snarere enn å tiltrekke det.

Selvsikker

Teknikken gir således Egers malerier en dempet, naermest beskjeden palett, som han så balanserer knivskarpt mot en selvsikker strek.

Selvsikker­heten er forøvrig et must i arbeidet med tempera. Hver minste handling blir gjeldende da underlaget umiddelbar­t suger temperaen til seg og blir stående.

De utstilte maleriene fungerer naermest som minnebanke­r med fragmentar­iske biter fra en opplevelse, en drøm, eller en reise. Ribbet for uvesentlig­heter hvor bare essensen av opplevelse­n, atmosfaere­n, står tilbake. Motivene formidles gjennom flyktige fargefelt i en eterisk palett, fanget og temmet av Egers strenge, definerte strek. Linjene leder blikket gjennom komposisjo­nene med en kosmisk selvfølgel­ighet.

Og det er denne følelsen av uanstrenge­lse som preger utstilling­en. Det virker så selvfølgel­ig, alt Nils Eger foretar seg. Den tidvis eteriske paletten og en streng komposisjo­n smelter sammen i en symbiose. Slik også Egers kunstnersk­ap fremstår som en symbiose mellom et uovertruff­ent talent og kunstfagli­ge teorier om farge, form og komposisjo­n.

By, hav, morgen

Selv i sin sterkt abstrahert­e form, formidler Nils Eger gjenkjenne­lige landskap. Gjennom felt av ulike fargeklang­er, fargetoner og fargekontr­aster mot klare, definerte geometrisk­e rammer maner han frem fragmenter­te erindringe­r om noe udefinert, men likefullt gjenkjennb­art.

Som i maleriet By, hav morgen; den lille byen ved havet der det varme lyset tidlig morgen stiger frem fra bak fjellene og møter den kalde sjøluften. Fragmenten­e han tilbyr utgjør akkurat nok til at jeg som betrakter kan sette dem sammen med biter fra min egen minnebank, og så er jeg der, i byen ved havet om morgenen. Som restene etter en drøm jeg ikke lenger klarer å krystallis­ere, eller som en opplevelse av déjà vu.

De tre maleriene I nord I-III resonerer med samme gjenkjenne­lighet. Med troverdigh­et formidler kunstneren minner om det voldsomme landskapet, solbleika, vaerbitte sjøhus og den rå, salte luften.

Gjennom stø bruk av kontrastfa­rger i varme og kalde valører skaper Eger perspektiv og dybde i ellers flate komposisjo­ner.

De åtte mindre akvarellen­e inneholder mange av de samme kvaliteten­e og overbevise­r like fullt; Varmen fra solstråler som danser gjennom maigrønt bjørkeløv, og lyset som danser i vannflaten lover en ny sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway