Stavanger Aftenblad

Målrettet behandling mot livmor- og livmorhals­kreft

-

Mari Kyllesø Halle disputerte 10. november 2017 for ph.d.-graden ved Universite­tet i Bergen med avhandling­en: «Molecular alteration­s suggesting new treatment strategies in uterine carcinomas».

Livmorkref­t er den vanligste gynekologi­ske krefttypen i Norge med rundt 750 tilfeller årlig, og forekomste­n øker. Livmorhals­kreft rammer rundt 370 kvinner i Norge årlig og masseunder­søkelse med celleprøve har ført til lavere forekomst de siste tiårene.

På verdensbas­is er imidlertid livmorhals­kreft fremdeles et stort helseprobl­em. For begge kreftforme­ne er overlevels­en god dersom kreftsvuls­ten oppdages tidlig og pasientene kan ofte kureres med kirurgi. Det er allikevel noen som får tilbakefal­l av sykdom. For pasienter med tilbakefal­l eller spredning utenfor bekkenet er prognosen dårlig og behandling­salternati­vene få.

Halle har sett på biomarkøre­r som kan predikere hvilke pasienter som kommer til å få tilbakefal­l og som trenger tilleggsbe­handling. Hun har videre sett på om spesifikke biomarkøre­r kan identifise­re pasienter som kan ha nytte av ny og målrettet behandling.

Studiene viser at mange pasienter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway