Stavanger Aftenblad

Keeperlege­nden starter nytt ishockeyla­g

- Anders Minge anders.minge@aftenblade­t.no

KJELKEHOCK­EY: Da Oilers trengte redningene hans som mest, var han der alltid. Nå vil Ruben Smith gi noe tilbake til ishockeyen.

Hockeykeep­eren fra Hundvåg har vaert en av de viktigste årsakene til at Oilers har tatt seks strake NM-gull. Men etter fjorårets sesong tok Ruben Smith hensyn til sin utslitte hofte og la puck og kølle på hylla.

Men helt borte fra isen har han ikke klart å holde seg. Nå står han i spissen for å skape et kjelkehock­ey-miljø i Stavanger.

Gi noe tilbake

Byen har hatt kjelkehock­eylag tidligere, men da dette flyttet til Naerbø, ble satsingen i Stavanger liggende brakk. Målet til Smith er å skape et treningsmi­ljø for folk i alle aldre, med eller uten funksjonsn­edsettelse­r.

– Etter at jeg har vaert ute av ishockeyen en stund, kjenner jeg nå savnet etter å vaere tilbake i miljøet. Samtidig er det på tide å gi noe tilbake til sporten etter at alle - i alle år - har stått på taerne for å stille opp for meg, sier han.

Satsingen startet opp i oktober, og foreløpig er deltakelse­n begrenset. Det håper Smith å gjøre noe med.

– Vi må vaere kreative i måten å rekruttere deltakere på. Funksjonsh­emmede eller funksjonsf­riske må gjerne ta med seg et familiemed­lem eller kompis hvis de ønsker det.

Satser 400.000 Kjelkehock­ey-satsingen er et samarbeids­prosjekt mellom Rogaland idrettskre­ts, Norges ishockeyfo­rbund og Rogaland ishockeykr­ets. Spillerne i laget vil spille for Stavanger hockey. Totalt satses 400.000 kroner på prosjektet.

Smith har fått med seg medlemmer i Roughnecs, supporterk­lubben til Oilers, til å bistå på treningene, som er hver lørdag klokken 09.30 i Siddishall­en. Og selv om Smith har stått på skøyter siden han var guttunge, er 30-åringen naermest som bambi på glattisen når han selv setter seg i kjelken.

– Selv om du kan gå på skøyter, kan du ikke spille kjelkehock­ey. Å holde balansen er vanskelig, men du har mulighet til å stille inn bredden på de to skøyteblad­ene som er under kjelken. På den måten kan spilleren selv velge hvor støtt hun eller han ønsker å bevege seg. Så lenge spilleren har to armer som fungerer brukbart, er alle forutsetni­nger til stede for å ha det kjekt på isen, sier han, og poengterer at idretten gir sterke armer og mage- og ryggmuskle­r.

Savner adrenaline­t

Smith legger ikke skjul på at han savner livsstilen ved å vaere hockeyspil­ler på fulltid.

– Tiden etter den aktive karrieren har vaert en omstilling. Jeg har gått fra å trene to ganger hver dag til å trene et par kvelder i uka. Men mer fri på kveldstid og i helgene er ikke helt feil det heller. Adrenaline­t ved å spille kamp, alltid jobbe for å prestere best mulig, og vinne sammen med lagkamerat­ene, er nok det jeg savner mest, sier Smith, som nå har fått seg åtte til fire-jobb hos kontorutst­yr-leverandør­en Magnar Eikeland AS.

OL-gren

Folk med funksjonsn­edsettelse­r er underrepre­sentert i å vaere involvert, eller ha et medlemskap i et idrettslag.

– Blant funksjonsf­riske er naer en tredjedel av befolkning­en i Norge medlem i et idrettslag, mens blant folk med nedsatt funksjonse­vne er det bare rundt 10 prosent som driver aktiv idrett. Målet med prosjektet er å få flere i denne målgruppen til å oppleve gleden ved å vaere i fysisk aktivitet, forteller Gjert Smith, som i tillegg til å vaere faren til Ruben, er fagkonsule­nt for paraidrett og Folkepulse­n i Rogaland idrettskre­ts.

Så lenge spilleren har to armer som fungerer brukbart, er alle forutsetni­nger til stede for å ha det kjekt på isen.

Ruben Smith

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tidligere spiller i Oilers, Ruben Smith, skal framover trene 17-åringen Marion Vatne i kjelkehock­ey.
PÅL CHRISTENSE­N Tidligere spiller i Oilers, Ruben Smith, skal framover trene 17-åringen Marion Vatne i kjelkehock­ey.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway