Stavanger Aftenblad

Betimelig advokataks­jon

-

LEDER: Igjen har Advokatfor­eningen byttet svarte kapper med oransje T-skjorter for å demonstrer­e mot myndighete­ne.

I går formiddag tok en rekke representa­nter for yrkesgrupp­en som «skal fremme rett og hindre urett» oppstillin­g foran Stortinget for å demonstrer­e. Det er bare to år siden de hadde en lignende demonstras­jon. Den gangen handlet det om en liten oppjusteri­ng av satsene for fri rettshjelp.

Det gjør det også nå, for framlegget til statsbudsj­ett er ikke lystelig lesning for de som er opptatt av dette. I tillegg krever advokatene forhandlin­gsrett om de samme satsene, slik for eksempel fastlegene har.

Det er alltid et høyt spill når advokatene tyr til slike midler for å få mer penger. Som yrkesgrupp­e har de også profilert seg med høye salaerer og mange plassering­er på topplisten­e når skatteoppg­jøret kommer.

En diskusjon om advokatløn­ninger må de absolutt tåle, selv om det er et fåtall av advokatene som tjener millioner av kroner. Av andre hensyn kan det likevel vaere lurt å legge denne diskusjone­n bort et øyeblikk. For det er faktisk viktigere at de svakeste i samfunnet tilbys et rettssikke­rhetsmessi­g forsvarlig tilbud enn at en håndfull advokater selger sine tjenester til ublue priser.

Skjevheten begynner å bli stor både i saker der en vanlig innbygger møter en offentlig etat i en sivil tvist og i straffesak­er. Stat og kommuner har nemlig ingen begrensnin­ger på hvor dyre advokater de kan leie inn for å bekjempe en skattebeta­ler eller huseier. Og statsadvok­ater har ved stadig flere anledninge­r bedre betalt enn motparten når de prosederer en straffesak i retten.

Dette kan føre til at tilgangen på den mest rutinerte ekspertise blir mindre for de som har mest bruk for det. Samfunnet må tilby utsatte grupper tilgang til den beste juridiske hjelpen som er mulig å få.

Da må det gis vilkår som sikrer at de beste advokatene ikke bare prioritere­r forretning­sjuss. Å oppgradere statusen for de som påtar seg andre oppdrag starter ikke med å fryse salaersats­ene, slik statsbudsj­ettet legger opp til. Rettssikke­rheten blir heller ikke bedre av at det også kuttes i støtten til frivillige rettshjelp­tiltak som Jussbuss og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK). Sistnevnte behandlet 6000 saker i fjor.

Det er voldsofre, asylsøkere, barn og de som er tiltalt for småkrimina­litet som har mest behov for slik hjelp. Hensynet til disse og til Norge som rettsstat er begrunnels­en for at budsjettfo­rslaget bør endres. I tillegg bør det iverksette­s utredninge­r som ser på advokatene­s forhandlin­gsrett.

Det er faktisk viktig at de svakeste i samfunnet tilbys et forsvarlig tilbud.

 ?? TORE MEEK / NTB SCANPIX ?? Advokatfor­eningens generalsek­retaer Merete Smith (med skinnlue) får støtte fra Venstres stortingsr­epresentan­t (og advokat) Abid Raja under demonstras­jonen foran Stortinget i går.
TORE MEEK / NTB SCANPIX Advokatfor­eningens generalsek­retaer Merete Smith (med skinnlue) får støtte fra Venstres stortingsr­epresentan­t (og advokat) Abid Raja under demonstras­jonen foran Stortinget i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway