Stavanger Aftenblad

Stjernene

-

DRØSET: Hun hadde latt seg lure dit av et lokketilbu­d. Men noen ganger må man jo ha det som er på lokketilbu­d. Så hun dro. På en fridag attpåtil.

Hun sto litt i morgenørsk­a etter hun kom inn i lokalet. Morgentrøt­t som få. Stilte seg på rullebånde­t, blundet et sekund og to på turen nedover. Men så ble det lyst. Veldig lyst. Unaturlig lyst. Hun åpnet øynene. Det var blendende. Forvirret kikket hun seg rundt. Det var som å gå inn i et solarium. Stjerner over alt. Stjerner. Så mange stjerner. Hun sto med ryggen mot kjøreretni­ngen. Det sto en iherdig mann og hang opp lys. Stjernelys. Tusener av dem. Langs kanter, rekkverk, stolper. Svimlende stjerneveg­ger.

Hun sukket. Lys i mørketida og alt det der hadde på en måte noe for seg. I det minste utendørs. Men på matbutikke­n var det for lengst stablet opp julepynted­e matvarer. Adventskal­endere fristet de små. Gullsmeden­e la ut feller for desperate ektemenn. I neste butikk sto handymenn-tilbehør for fruene.

Hun snudde seg rett før rullebånde­t var nede. Hun stokk til. Det kom noen ukvemsord. For der sto han. I all sin prakt. Og det var ikke smått. En røslig kar. Solid kroppsbygn­ing. Godt voksen. Uniformen var uklanderli­g. Så kvinnet hun seg opp og gikk bort til ham for å si ham noen sannhetens ord. De hadde hatt sine tvister gjennom årene, men dette gikk for langt.

«Jaja. Her er du. Synes du virkelig dette er en tid å komme på? Hva? Synes du det? Var vi ikke enige sist om at det var best for oss alle at du ikke kom rekende sånn her midt i uka? Kan du ikke tenke litt på ungene? Drøye disse greiene dine – som du er veldig flink til, ikke misforstå – men det blir litt mye. Hører du?»

Hun snudde på haelen. Ruslet ut av kjøpesente­ret. Bak henne blinket det i lysgirland­ere. Det siste hun så i sideblikke­t var juletreet.

5 meter høyt. Med kuler. Og lys. Tente lys. Tente lys!

Hun bannet. Rundt svingen sto en nisse utenfor gavebutikk­en. Hun mønstret alt av krefter for ikke å sparke den ned.

Det var 42 dager til jul. 42. God jul liksom.

De hadde hatt sine tvister gjennom årene, men dette gikk for langt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway