Stavanger Aftenblad

Stokka-beboere får to nye bomstasjon­er

- Terese Torgersen terese.torgersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rundt 500 beboere ved Stokka vest må fra høsten 2018 betale bompenger selv om de ikke skal inn i sentrumskj­ernen. Det er Walter Håland helt uenig i.

– Det vil bli vanskelig for oss å drive videre med all konkurrans­en som er i dag. Kundene våre er veldig prisbeviss­te og vil antagelig passere hagesenter­et hvis det kommer en bom der, sier Håland, eier Håland Hagesenter.

Tette hull i bomringen

Under et møte styringsgr­uppen for Bypakke Nord - Jaeren hadde i juni ble det gitt tilslutnin­g til at bomstasjon­ene i Nedre Stokkavei kan flyttes og plasseres på avkjørings­rampen ved E39.

Ellen Figved Thoresen, sjef for transport i Stavanger kommune forteller at det var Stavanger kommune som hadde et ønske om å flytte bomstasjon­ene naermere E39.

– Det ble da tatt utgangspun­kt i at bomringen skulle opprinneli­g lokalisere­s rundt E39, sier Figved Thoresen.

Nå venter Stavanger kommune på at Statens Vegvesen skal klargjøre byggemeldi­ng.

– Vi har vurdert konsekvens­ene av å flytte bomstasjon­ene. Og bomringen vil uansett plassering få konsekvens­er for de som bor og driver naering i området, sier Figved Thoresen.

På plass høsten 2018 Prosjektle­der Anne Stine Johnson fra Statens vegvesen forteller at bomstasjon­ene ble flyttet fra Nedre Stokkavei til avkjøringe­n ved E39 for å tette hull i bomringen til sentrum.

All trafikk som kommer fra E39 og som ligger på utsiden av bomringen og som skal til Stokka Vest eller til Håland Hagesenter må inn i bomringen for så å kjøre rett ut igjen.

– Det er Stavanger kommune som har bestemt at bomstasjon­ene skal plasseres der og Samferdsel­sdeparteme­ntet som har godkjent det, sier Johnson.

Hun forteller at de jobber på spreng med å få bomstasjon­en operativ fra og med oktober 2018.

– Målet er å få en tett bomring rundt Stavanger sentrum. Hadde bomringen stått litt høyere oppe slik vi var med på å foreslå ville vi hatt en åpning i ringen. Mange ville da ha benyttet seg av denne veien for å komme seg inn i Stavanger sentrum. Bomstasjon­ene er derfor plassert på alle innfartsår­er til Stavanger, forklarer hun.

Ifølge ordfører Christine Sagen Helgø (h) er rampen en mer optimal plassering enn Nedre Stokkavei.

– Da slipper vi å stenge veier på Stokka og vi unngår at bydelen blir delt i to. Det gir også mindre forstyrrel­ser i nabolaget, sier hun.

Sagen Helgø forklarer at det er mange hensyn de må ta stilling til. Hun beklager at Walter Håland er misfornøyd med plassering­en av bomstasjon­ene.

– Det vil alltid vaere noen som blir misfornøyd, men dette er den mest hensiktsme­ssig plassering­en, sier hun.

– Helt feil

Walter Håland synes ikke det er riktig at kundene hans som kommer utenfor bomringen skal måtte kjøre inn i bomringen for så å kjøre rett ut igjen.

– Vi blir rammet dobbelt opp. Både de kundene som er på innsiden av ringen og de som er på utsiden må gjennom bommen. Det samme gjelder for alle som bor på Stokka vest. De må også betale selv om de ikke skal inn i ringen, sier Håland.

Håland understrek­er at han ikke er imot bomringen, men plassering­en av de to bomstasjon­ene.

– Ut fra opplysning­ene som er gitt ved søknad om flytting av bomstasjon­ene virker det ikke som at de har planlagt å ramme hagesenter­et som ligger på utsiden av bomringen, sier han.

Håland tror mange lokalkjent­e som bor på Stokka vil benytte seg av andre atkomster for å komme seg fra eller hjem til Stokka.

– Lokalkjent­e vil nok kjøre Adjunkt Hauglands gate og Chr. Skredsvigs­vei for å slippe bommen, men mange av kundene mine er ikke lokalkjent­e, sier han.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Håkon Håland, til venstre, Walter Håland og Kristin Håland er misfornøyd med at bomstasjon­ene ved Nedre Stokkavei har blitt flyttet til avkjøringe­n ved E39.
KRISTIAN JACOBSEN Håkon Håland, til venstre, Walter Håland og Kristin Håland er misfornøyd med at bomstasjon­ene ved Nedre Stokkavei har blitt flyttet til avkjøringe­n ved E39.
 ??  ?? Fra høsten 2018 vil det bli plassert to bomstasjon­er ved avkjøringe­n til E39.
Fra høsten 2018 vil det bli plassert to bomstasjon­er ved avkjøringe­n til E39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway