Stavanger Aftenblad

Endresen avviser Dale-trenering

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

GRANSKNING: Leder av Kontrollut­valget i Rogaland står fast på at Dale-saken skal granskes. Og BIprofesso­r berømmer Kontrollut­valget for å ha gitt politiet forrang i saken.

I april i år vedtok et enstemmig kontrollut­valg full granskning av mulig sløsing med offentlige midler, styrets og administra­sjonens ansvar og om revisjonen av Dale Eiendomsut­vikling AS var i tråd med god revisjonss­kikk. Det skjedde etter at Aftenblade­ts artikkelse­rie «Luftslotte­t Dale» avdekket en rekke forhold rundt pengebruke­n i det heleide, fylkeskomm­unale aksjeselsk­apet.

Men da politiet bestemte seg for å etterforsk­e mulig korrupsjon i forbindels­e oppføringe­n av Dale-sjefens private bolig, valgte utvalget å legge hele granskning­en på is. Dette fikk utvalget kritikk for.

– Jeg vil avvise på det sterkeste at vi trenerer og utsetter saken. Vår grunn til å handle som vi gjør ,er å ikke forspille noen bevis. Det er det som er vårt motiv. Slik at de ansvarlige skal tas for det de kan tas for, sier leder av Kontroll- og kvalitetsu­tvalget i Rogaland, Einar Endresen.

– Men hva med tidsbruken. Renner tiden ut for en granskning av pengebruke­n på Dale nå?

– Ikke så lenge dokumentas­jonen ligger der, og den ligger trygt forvart og kan ikke endres. For vår del er status akkurat det samme, vi har et vedtak på at vi skal i gang når politiet har etterforsk­et saken, sier Endresen.

Politiadvo­kat Tor Arvid Bruskeland i Sør-Vest politidist­rikt sier til Aftenblade­t at etterforsk­ningen av Dale-sjefen naermer seg en avklaring, uten at han er i stand til å tidfeste nøyaktig når endelig avgjørelse foreligger.

Luftslotte­t Dale

Drømmen om en fremtidsby på Dale levde i årevis. Blant de østvendte liene på Dale ville toppolitik­erne i Rogaland utvikle en fremtidsla­ndsby av europeisk format, energi fra solcellepa­neler, vindmøller og annen baerekraft­ig utvikling skulle bidra til energiløsn­inger i verdenskla­ssen.

Og det sto ikke på pengebruke­n. Flere titalls millioner ble brukt bare på planleggin­g på Dale, alt fra tegninger av tomter, leilighete­r og detaljer helt ned til planer om interiør og innredning ble produsert, ingenting ble realisert. På tre år gikk mer enn 330.000 kroner med bare til restaurant­utgifter i det lille, fylkeskomm­unale aksjeselsk­apet.

Til sammen gikk mer enn 250 millioner kroner med i det luftige prosjektet før Dale Eiendomsut­vikling ble besluttet avviklet i 2015. Aftenblade­t har i en stor artikkelse­rie dokumenter­t pengebruke­n, og hvordan styret fulgte opp sine forpliktel­ser overfor Dale.

BI-professor Petter Gottschalk, professor ved institutt for ledelse og organisasj­on ved Handelshøy­skolen BI, møter i slutten av denne måneden medlemmene i Kontroll- og kvalitetsu­tvalget i Rogaland.

Han møter ikke uforberedt, men har selv gjort et dykk i Dale-saken, også med egne undersøkel­ser.

BI-professore­n roser utvalget for å ha gitt politiet forrang.

– En skal ikke gå i beina på hverandre i slike saker. Det er helt riktig å la politiet gå først, sier BI-professore­n.

Einar Endresen sier:

– En granskning av Dale vil bli kostnadskr­evende, men vi kan nå se på hva vi får «gratis» av politiet i kjølvannet av deres undersøkel­ser. Deretter vil det bli naturlig for oss å vurdere om vi skal be Fylkesting­et om tilleggsbe­vilgning.

Om å granske sine egne

Petter Gottschalk mener Kontrollut­valgene landet over burde vaert organisert annerledes.

– Medlemmene i utvalget er selv politikere, de skal til sjuende og sist vedta om de skal granske sine egne partikolle­ger. Det sier seg selv at det er en vanskelig posisjon, sier BI-professore­n.

Han mener det er et problem at utvalgene er passive, at de venter på å få servert saker til møtene og at medlemmene uansett har sin partipolit­iske tilhørighe­t.

– Det er som regel forbundet med lav status å sitte i disse utvalgene. Det er mye gjevere for en politiker å delta i et utvalg der det deles ut penger, sier Gottschalk.

Strukturen­dring

Han mener utvalget i Rogaland står i en saerstilli­ng ved at lederen selv jobber i økonomiavs­nittet ved politiet på Haugalande­t.

– Det medfører kjempekomp­etanse innad i gruppen at lederen selv har bakgrunn fra etterforsk­ning, sier Petter Gottschalk.

Professore­n mener Kontrollut­valgene fortsatt bør bestå av politikere, men at eksperter bør vaere en del av gruppen. – Politikern­e prioritere­r saker, eksperter med granskning- eller etterforsk­ningskompe­tanse deltar for å tilføre nødvendig kunnskap, sier BI-professore­n.

 ?? ELISABETH RISA ?? Rogaland fylkeskomm­unes Kontroll- og kvalitetsu­tvalg: Fra venstre Alan G. Thompson (Ap), Einar Endresen (Frp) er utvalgets leder, Fride Solbakken (H) er nestleder, Olav Eggebø Aanonsen (KrF) og Tone Ravnås (Sp).
ELISABETH RISA Rogaland fylkeskomm­unes Kontroll- og kvalitetsu­tvalg: Fra venstre Alan G. Thompson (Ap), Einar Endresen (Frp) er utvalgets leder, Fride Solbakken (H) er nestleder, Olav Eggebø Aanonsen (KrF) og Tone Ravnås (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway