Stavanger Aftenblad

Hevder at Blidensol sykehjem går på billigsalg

- Janne Hagen Stein Halvor Jupskås Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunen og Pleiehjems­foreningen har forhandlet fram en pris på 35 millioner kroner for det omstridte sykehjemme­t.

Pleiehjems­foreningen­s advokat sier at hans klienter mener at Blidensol sykehjem er verdt vesentlig mer.

– Derfor betegnes overdragel­sen som et «gavesalg» i innkalling­en til det ekstraordi­naere årsmøtet, sier advokat Niels-Christian Schelver Petersen i advokatfir­maet Legal.

– Sykehjemme­t er etter vår mening priset langt under den reelle verdien. Samtidig er motivasjon­en her å avvikle Pleiehjems­foreningen, og mine klienter har derfor valgt å se litt stort på det, sier Petersen.

Pleiehjems­foreningen eier dag Blidensol sykehjem.

i

Bystyret

Pleiehjems­foreningen har kalt inn til ekstraordi­naert årsmøte er 22. november. Der skal de behandle saken om salg av Blidensol sykehjem til kommunen. Stavanger bystyre skal behandle saken mandag 27. november.

– Det er enighet mellom administra­sjonen og styret for Blidensol om betingelse­ne for en kommunal overtakels­e av Blidensol. Nå er det opp til årsmøtet i Pleiehjems­foreningen og bystyret å avgjøre dette, sier Per Haarr, assisteren­de rådmann i Stavanger kommune.

– Vi synes det er en fordel at Pleiehjems­foreningen har sagt sitt før bystyret gjør sitt vedtak. Da vet vi om det ligger realiteter bak ønsket om kommunal overtakels­e, sier Haarr, som er opptatt av at prosessen ikke skal bli for langvarig med tanke på de ansatte.

70 millioner

Haarr sier at bygningene­s verdi ligger på rundt 70 millioner kroner, men at partene er enige om prisen på 35 millioner kroner.

– Den er et uttrykk for det vi i administra­sjonen mener er et riktig beløp for Stavanger kommune har allerede lagt inn en del penger i bygningsma­ssen.

Millionbel­øp

I tillegg til de 35 millionene heter det at driftskapi­talen skal deles likt mellom kjøper og selger. Advokat Niels-Christian Schelver Petersen vil ikke si hvor store beløp er det snakk om.

– Det er et forhold som nok vil sette kjøpesumme­n i et noe annet lys. Det er snakk om millionbel­øp, det også, sier advokaten. – Under 10 millioner?

– Det har jeg ikke anledning til å si noe om, sier han.

– En oppløsning av Pleiehjems­foreningen betinger at to tredeler av medlemmene stemmer for dette. Det vil si 44 medlemmer. Hvis det ikke møter mange nok på årsmøtet, vil det likevel vaere tilstrekke­lig til å selge til kommunen?

– Det normale i slike sammenheng­er er at det er to tredeler av de frammøtte medlemmene som kan ta slike beslutning­er. Vi har ikke drøftet i detalj denne problemsti­llingen. Hovedfokus på årsmøtet vil uansett vaere om Blidensol skal selges til kommunen, sier Petersen.

– Hvordan vil du beskrive forhandlin­gene med kommunen, som har pågått helt siden i sommer?

–Det har vaert en langvarig, men svaert ryddig prosess. Hvis nå dette går i orden, både i Pleiehjems­foreningen og i bystyret, er det viktig å understrek­e at situasjone­n for både beboere og ansatte vil bli slik den har vaert. Det vil vaere en ren virksomhet­soverdrage­lse der alle inngåtte avtaler blir overført til ny arbeidsgiv­er og driver av sykehjemme­t.

Per Haarr sier at prosessen fram til avtalen har vaert positiv.

– Det har vaert mye uro rundt driften på Blidensol, så jeg er veldig fornøyd hvis vi kan få landet dette nå.

Demens-forskning

I innkalling­en til årsmøtet anbefaler styreleder Kirsten Smedvig at de 35 millionene brukes til demensfors­kning. Hun mener at pengene skal deles likt mellom et lokalt og et nasjonalt forsknings­prosjekt.

I innkalling­en til årsmøte heter det også at styret ønsker å oppløse Pleiehjems­foreningen. Årsaken til det er at grunnlaget for foreningen forsvinner når sykehjemme­t blir solgt.

Det heter videre at forslaget om å selge sykehjemme­t i all vesentligh­et skyldes manglende interesse for medlemskap og tillitsver­v i foreningen.

Foreningen har nå 64 betalende medlemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway