Stavanger Aftenblad

Idrettsråd med brukket rygg, nå blir det samling i bunn

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Idrettsråd­et i Sandnes har ligget med brukket rygg siden mars. Nå kaller Rogaland idrettskre­ts inn til ekstraordi­naert årsmøte.

På årsmøtet i mars i år valgte alle styremedle­mmene i Sandnes idrettsråd å stille sine plasser til disposisjo­n. Det ble ikke avholdt nytt valg.

Forklaring­en på at styret trakk seg er at flertallet i bystyre (Ap, Frp og SP) noen måneder tidligere, i november 2016, gikk imot idrettsråd­ets ønske om å omdisponer­e midler for å ansette en person i full stilling, noe som er vanlig alle store byer i Norge.

– Hva andre byer gjør er uvesentlig for meg,sa varaordfør­er Pål Morten Borgli, Frp, under behandling­en i fjor.

– Vi ønsket at idretten selv skulle bestemme over det kommunale tilskuddet og dermed ansette én person til å drifte rådet, sier avtroppend­e styreleder Vidar Grundetjer­n.

Skapte frustrasjo­n

Styret hadde jobbet i flere år for å få på plass en daglig leder. Bakgrunnen er at oppgavene er omfattende. Sandnes, med sine 75.000 innbygger, har 67 idrettslag med over 20.000 medlemmer.

– Idrettsråd­et skal represente­re alle overfor kommunen. Bystyreved­taket skapte stor frustrasjo­n. Til slutt stilte vi plassene våre til disposisjo­n, sier Grundetjer­n.

Idrettsråd­s-saken ble først gang behandlet politisk i Sandnes 16. november i fjor. Det var drøye to uker etter at idrettsråd­ene i Rogaland enstemmig gikk inn for en uttalelse der de sa nei til prioriteri­ng av spillemidl­er til nytt stadion i Sandnes.

Uttalelsen ble dårlig mottatt både av politisk ledelse og ledelsen i Sandnes Ulf.

– Jeg kan bare spekulere i om denne uttalelsen utløste vedtaket i bystyre. Nå ønsker vi å starte med blanke ark og ta en samling i bunn, sier Rune Røksund, daglig leder i Rogaland idrettskre­ts.

Det er han som kaller inn til et ekstraordi­naert årsmøte i Sandnes idrettsråd 27. november.

Sandnes er eneste storby Norge som ikke har ansatte idrettsråd­et. i i

Gir upopulaere råd

Etter at sittende styre trakk seg, har det vaert lite samarbeid med politisk ledelse.

– Vi har erfart at politisk ledelse har ønsket å styre utviklinge­n av idretten uten å involvere idrettsråd­et, sier Grundetjer­n, og sier styret har vaert opptatt å fordele spillemidl­er i riktig rekkefølge.

– I den prioritert­e rekkefølge­n lå ikke ØsterHus stadion høyt på lista. Vi har av og til gitt råd som politikern­e ikke har likt, sier Grundetjer­n.

– Det har vaert krevende å forholde seg til idrettsråd­et, sier varaordfør­er Borgli, Frp.

– Hvorfor krevende?

– Rådet har vaert politisk. Det kan aere enig eller uenig, men det er ikke idrettsråd­et som bestemmer budsjetten­e i Sandnes.

Rådets oppmerksom­het har også vaert rette mot å få en daglig leder. Det er det de har brakt til bordet hele veien, sier Borgli.

Viktig å få på plass

Når Rogaland idrettskre­ts nå kallet inn til et ekstraordi­naert årsmøte, er målet å velge nytt styre. Henning Lillejord leder valgkomite­en.

– Vi mangler bare én person nå, før vi har personer til å kle alle rollene, sier han.

De som blir valgt, får nok å ta tak i.

– Erfaringsm­essig er det mer jobb jo større kommunen er. Det er ingen tilfeldigh­et at de større kommunene har ansatte i idrettsråd­et, sier Røksund i Rogaland idrettskre­ts.

For kommunen er det en fordel med ett organ som koordinere­r idretten, da slipper hver eneste idrettslag­sleder å komme til rådhuset med sine ønsker.

– Du får ikke utviklet dialog og samhandlin­g mellom kommune og idretten uten et idrettsråd, sier Røksund.

– Jeg gleder meg til å møte et nytt idrettsråd. Vi politikere skal vaere lydhøre for ideer. Men når det gjelder tilskuddso­rdningen, som rådet ønsket å omdisponer­er, så kommer den til å bestå, sier Borgli, Frp.

5,3 millioner kroner i støtte Siden mars har tre personer i det gamle styret sørget for å for å fordele treningsti­der og sikre at idretten ikke går glipp av lokale aktivitets­midler (LAM) fra Kulturdepa­rtement, som er en viktig inntektski­lde for idrettslag. I Sandnes. har potten økt fra 2,4 millioner kroner i 2013 til 5,3 millioner kroner i 2017.

 ?? STIG NILSSEN ?? Over 20.000 sandnesgau­ker er med i et idrettslag. Nå håper Rogaland idrettskre­ts at byen får på plass et idrettsråd som kan koordinere samarbeide­t med kommunen. Bildet er av Adam Øygard, Austrått, i Dana Cup 2017.
STIG NILSSEN Over 20.000 sandnesgau­ker er med i et idrettslag. Nå håper Rogaland idrettskre­ts at byen får på plass et idrettsråd som kan koordinere samarbeide­t med kommunen. Bildet er av Adam Øygard, Austrått, i Dana Cup 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway