Stavanger Aftenblad

Nye, kraftigere bysykler skal takle Ullandhaug­bakken

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Til sommeren vil en ny generasjon elektriske bysykler vaere på veiene i Randaberg, Stavanger, Sola og Sandnes. Antall ladestasjo­ner skal også dobles.

Nå lages anbudet for 500 el-sykler, etter de praktiske erfaringen­e fra det lokale pionerpros­jektet. København og Stavanger var de første byene i verden som tok i bruk elektriske bysykler som et offentlig kommunikas­jonsmiddel. De første syklene kom til Forus i 2014. Nå ruller 197 sykler i ordningen.

Bruken har eksplodert: y I august 2015 hadde

syklene 300 turer. y I august 2016 steg tallet til 2000 turer. Og bare i august i år ble det loggført 7500 turer.

– Bysyklene blir en stadig viktigere brikke i en stor prosess for at flere biler kan stå, forklarte toppsjefen i Kolumbus, Odd Aksland.

På bykonferan­sen på Bryne nylig var beskjeden klar: Det skal ikke stå på Kolumbus. De tilbyr nå sømløse overganger – like takster og korrespond­ererende ruter – mellom buss og tog. I tillegg har det fylkeskomm­unale selskapet el-syklene inne som en del av billetten for Hjem-jobb-hjem:

For 500 kroner i måneden kan folk i Randaberg, Sola, Stavanger og Sandnes reise så mye de vil med tog, buss og el-sykkel. Det gjelder også for folk som bor utenfor, men som arbeider i de fire kommunene. Ordningen får også noe av aeren for at stadig flere oppdager de elektriske syklene. Men syklene kan bestilles og brukes av alle som vil ved å åpne en bruker.

– Nå får vi inn en ny generasjon sykler. De kan kanskje bygge et nytt miljø på stasjonene med sykkelverk­sted og kanskje sykkelkafe­er, sa Kolumbus-direktøren og viste bilder av «cargo-bikes», elektriske sykler med store tilhengere for barn og bagasje, slik man kjenner de fra Danmark.

Bysykkelen AS, selskapet som eies av Forus naeringspa­rk og Stavanger kommune, er i sluttfasen med design og teknisk spesifikas­jon.

– De syklene vi har i dag, er laget for flatt bymiljø i København. Nå skal vi få produsert sykler for vår topografi; som Ullandhaug­bakken som jo blir et enda større tyngdepunk­t i regionen med det nye sykehuset, sier Randi Markvardse­n, prosjektle­der for Bysykkelen.

Designet for nytt sykehus Siden de fortsatt driver pionerarbe­id, kan de ikke bare slå opp i en sykkelkata­log. De definerer selv hvordan syklene skal vaere, og sender i første omgang ut en bestilling på 500 sykler. De blir kraftigere, skal ha en rekkevidde på 15 kilometer med bakker og de skal også ha flater for reklame, selv om det ikke er noe vedtak om dette.

Syklene skal vaere på plass til sommeren. Det skjer samtidig som antall ladestasjo­ner utvides fra 46 til rundt 90 i de fire kommunene.

– Samtidig planlegger vi elektriske sykler med vogner for transport av varer og barn. Men dette blir nok ikke et nytt tilbud før neste år, sier prosjektle­deren for Bysykkelen.

Markvardse­n ser også for seg at slike sykler kan bli et fast innslag på flyplassen og hotellene rundt, da med traller for sykkel som er spesiallag­et for kofferter.

Fly neste?

Ikke nok med det:

Politikern­e våre har vedtatt at Kolumbus, som eies av deg og meg gjennom fylkeskomm­unen, skal vaere et mobilitets­selskap. Og det tar direktøren med stor iver:

– Vi ser at det ikke skal mye til før tilbudet for tog, buss og sykkel også kan gjelde for bildeling og fly og ferden videre fra for eksempel Gardermoen til Oslo. Alt på en billett, altså, sier Odd Aksland.

Det behøver heller ikke bli så langt fram. Det kan kanskje vaere nok med en telefon til Bjørn Kjos, så er også flyet på din lokale Kolumbus-billett, er tanker han gjør seg selv.

 ?? KOLUMBUS ?? Slike elektriske bysykler for transport kan snart vaere på vei til en plass naer deg. Og flyplassen kan få egne sykler med traller.
KOLUMBUS Slike elektriske bysykler for transport kan snart vaere på vei til en plass naer deg. Og flyplassen kan få egne sykler med traller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway