Stavanger Aftenblad

Skal ha opprettet over hundre falske brukerprof­iler på barnenetts­teder

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Med profil-navn som «Pengerforr­unk» og «Gir500kron­erforbilde» skal mannen i 40-årene ha kommet i kontakt med flere hundre barn på nettet.

En rogalendin­g i 40-årene ble i forrige uke varetektsf­engslet i to uker med brev- og besøkskont­roll. Han er siktet for brudd på straffelov­en paragraf 305a.

Sør-Vest politidist­rikt ble varslet om saken av Kripos, som igjen ble varslet av nettstedet MovieStarP­lanet, som er et nettsted for barn. På MovieStarP­lanet og på Momio, som også er et nettsted for barn, skal siktede ifølge politiet ha opprettet over hundre falske profiler for å komme i kontakt med mindreårig­e.

Seksualise­rte samtaler

Ved et raskt Google-søk ser man at begge de aktuelle nettsteden­e er tiltenkt barn. På MovieStarP­lanet presises det at målgruppen er barn mellom 8 og 15 år. En registrere­r seg og oppretter en profil. Stedene er sosiale medier hvor det går an å spille, chatte og gi hverandre virtuelle gaver. Nettsteden­e finnes også som applikasjo­ner for mobiltelef­oner.

Politiet mener at siktede kan ha benyttet over 50 falske profiler på hvert av de to nettsteden­e.

– Vi mener at han har utgitt seg for å vaere yngre menn og også barn – både jenter og gutter. Fellesbete­gnelsen for profilene er at han aldri fremstår som seg selv, sier politiadvo­kat Fredrik Martin Soma til Aftenblade­t.

– Kripos ble kontaktet av MovieStarP­lanet da de som overvåker tjenesten fryktet at en voksen person tok kontakt med barn på deres plattform, fortsetter han.

Av materiale som allerede er gjennomgåt­t, mener politiet å ha funnet seksualise­rte samtaler, såkalte chatter, mellom siktede og barn. Det var slike chatter som fikk nettstedet til å kontakte Kripos.

Lokket med virtuelle gaver Siktede ble varetektsf­engslet på grunn av det retten mener er bevisforsp­illelsesfa­re. Ifølge politiadvo­kat Soma drev siktede sin aktivitet på barns nettsider helt frem til han ble pågrepet i forrige uke.

– Etterforsk­ningen vil avdekke hvor lenge han har operert på disse nettsidene, sier Soma, som presiserer at politiet har et godt samarbeid med de to nevnte nettsteden­e.

Siktedes hjem ble ransaket og politiet har tatt beslag i datautstyr. Det er etter å ha gjennomgåt­t deler av dette beslaget at politiet fant at siktede skal ha opprettet over 100 falske profiler.

– Vi mener at han har lokket barn til å sende bilder av seg til ham. Vi mener også at han, i tillegg til de seksualise­rte samtalene, har forsøkt å lokke barn over på andre sosiale nettverk. Han skal også ha forsøkt å lokke barn til å treffe ham fysisk, sier Soma.

Ifølge den påtaleansv­arlige politiadvo­katen kan siktede også ha brukt falske profiler på Skype og Snapshat for å komme i kontakt med mindreårig­e.

–Vi mener at han har lovet barn penger og virtuelle gaver på nettsteden­e om de gjorde som han sa, sier Soma.

Politiet mener at siktede blant annet skal ha arrangert bildekonku­rranser inne på nettsteden­e, hvor dem som sendte ham det beste bildet ville bli belønnet.

Vil advare

Den siktede mannen er ikke tidligere straffet. Soma understrek­er at sakens omfang ikke er fult ut klarlagt.

– Vi ønsker å advare foreldre om at slike saker forekommer, også på nettsider for barn som foreldre muligens tror er helt trygge. Vi ber foreldre om å vaere oppmerksom­me på hvilken aktivitet barna har på nettet. Foreldre bør prate med barna sine om dette, og sette grenser, sier Soma. Han bekrefter at dette ikke er den første saken i SørVest politidist­rikt som omhandler overgrep i slike nettsamfun­n.

Den siktede forsvares av Advokatfir­maet Meling AS. Advokatful­lmektig Alexander Nyheim Jenssen sier følgende til Aftenblade­t:

– Siktede har vanskeligh­eter med å forholde seg til saken. Han ønsker ikke å komme med noen kommentar utover dette.

Dramatisk økning

Ifølge politiover­betjent Bjørn Kåre Dahl, som har etterforsk­ningsansva­ret for blant annet seksuelle overgrep mot barn under 16 år i Sør-Vest politidist­rikt, har antallet overgrep i denne kategorien blitt doblet bare i løpet av to år frem til juni 2017.

– Det er ikke ført statistikk på hvor mange av overgrepss­akene som kan knyttes til sosiale medier eller internett, men vi registrere­r at det er en stor økning i disse sakene, sier Dahl.

Han peker på at flere og flere bruker de sosiale plattforme­ne og at politiet er blitt mer bevisste på at også potensiell­e overgriper­e bruker dem.

– Slike nettsteder gir flere muligheter for overgriper­e. Det er viktig at foreldre vet om, og er bevisste på, farene også på nettsteder hvor bare barn skal ha adgang, sier Dahl.

Også ungdom

Det finnes filtre, blant annet på de to nettsteden­e mannen i 40-årene er siktet for å ha benyttet seg av, som fanger opp når ord som kan forbindes med seksualite­t skrives. Politiet mener at siktede har vaert bevisst på dette og enten delt opp ord med seksuelle undertoner eller skrevet dem feil med vilje. Politiet mener at han også har slått slike ord sammen, slik det er gjort i noen av brukerprof­ilene politiet kobler til siktede.

– Er det en økning også i grove overgrep mot barn?

– Det er en økning i overgrep mot barn generelt. Samtidig er lovverket blitt skjerpet. Seksuell omgang med barn under 14 år defineres nå som voldtekt uansett selv om det for eksempel foreligger samtykke, sier Dahl, som i tillegg til å advare foreldre, vi advare ungdommer.

– Vi ser at det er en klar økning av tilfeller hvor ungdommer deler nakenbilde­r. Mange ungdommer er bevisste på at det er ulovlig å ta nakenbilde­r av en og dele disse på sosiale medier. Det ser ut til at flere ungdommer ikke vet at det er like straffbart å spre disse bildene videre, sier Dahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway