Stavanger Aftenblad

– El-sykler kan løse trafikkpro­blemene i Egersund

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

EIGERSUND: Millionene sitter løst når politikern­e diskuterer tunneler og bruer i Egersund, men løsningen kan vaere enkel, billig og banal; hvis flere sykler, løses infartprob­lemene av seg selv.

Egersunder­ne bor på Golan/ Hestnes og jobber på Eigerøy, for å si det forenklet. Midt i mellom ligger byen. Det er forklaring­en på «Kvaernerkø­en». Mange har sett etter løsninger. Tunell gjennom Årstadfjel­let er igjen hentet opp av skrivebord­sskuffen. Der ble ideen første gang plassert på 1950-tallet.

Nå kan løsningen vaere så enkel at den nesten er banal. El-sykkelen åpner for helt nye muligheter. Hvis mange nok tar pedalene fatt, er infarktpro­blemene i Egersnd løst.

– El-sykkel er genialt. Mange av oss vil gjerne bruke sykkel til jobb, men ønsker ikke å komme svett til møter og den slags. Med el-sykkel slipper du det problemet. Det går an å tenke sykkel på to måter. Sykkel for å trimme er en ting, sykkel til transport kan vaere noe annet, sier prosjektle­der for Sykkelbyen, Hans Olav Østebrød.

Millioner

Fylkeskomm­unen har lagt merke til satsingen i Egersund. Hvis fylkesting­et gjør de nødvendige vedtakene i desember, får Eigersund kommune 22 millioner kroner i året til sykkelbysa­tsingen. Til sammen 88 millioner.

– Jeg er stolt, glad og kry. Jeg er så fornøyd med at vi sa ja til å bli sykkelby. Det fantes noen som var kritiske og som hevdet at vi fikk lite igjen. Nå skjer det motsatte. Vi får svaert mye igjen, jubler varaordfør­er Leif Erik Egaas (H).

Egaas har lånt el-sykkelen til kommunen i sommer.

– Graevlig gøy, sier han og legger til. - Når det gjelder «kvaernerkø­en», er det regnet ut at hvis de ansatte lar vaere å ta bilen én dag i uka, så slipper vi køen gjennom sentrum. En minst like elegant måte å løse dette på er at folk begynner å sykle. Nå skal vi legge til rette for en flott infrastruk­tur for syklister. Det tror jeg vil få flere til å velge den sunne og miljøvennl­ige måten å komme seg til jobb på, sier Egaas.

Sykkelkoor­dinator Hans Olav Østebrød viser Aftenblade­t det nye sykkelhuse­t ved Torvet i Egersund. Her kan hvem som helst sette fra seg sykkelen for 10 kroner dagen eller 50 kroner måneden. Sykkelen er innelåst og man får tilsendt en låskode på sms. Sykkelhuse­t har ladestasjo­n for el-sykler.

– Jeg er litt skuffet over responsen, det burde vaert fullt, men det handler kanskje om at egersunder­ne ikke har fått med seg denne muligheten og hvor billig det faktisk er.

Tour de Fjords

Østebrød brenner for å gjøre egersunder­ne til et syklende folk. Nå kommer det sykkelsti til Leidland og etter hver er planen at den skal gå helt ut til Skadberg på Norda Eigerøy. Han har mange ideer på bagasjebre­ttet.

–Jernbaneve­ien er viktig for syklister. Her vil vi fjerne kantsteine­r og humper. Det er og viktig å få til skikkelig sykkelpark­ering på steder som togstasjon­en og ved viktige bygg.

Han håper naeringsli­vet oppdager fordelen ved å bruke sykkel. Derfor kjøper han nå inn en el-transports­ykkel for å demonstrer­e hvor bra de fungerer i bynaere områder. – Den blir til utlån.

Torsdag 24. mai kommer Tour de Fjords til Egersund. Før de får passere målstreken, skal syklistene flere runder rundt i byen. Denne begivenhet­en har Hans Olav Østebrød tenkt å benytte.

–Denne dagen kan bli et utstilling­svindu for el-sykler og alt som kan få vanlige folk til å ta pedalene fatt, tror han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway