Stavanger Aftenblad

Forvandlin­g av Luravika kan gi 2000 nye boliger

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Bussveien og muligheten­e for et nytt togstopp på Lura har gitt grobunn for utviklinge­n av området ved Luravika. Trodahl Arkitekter har laget en ny skisse til hvordan denne delen av Sandnes kan gi plass til mellom 1500 og 2000 boliger.

Sandnes tomteselsk­ap foreslår å fylle ut 100.000 kvadratmet­er i Luravika og legge til rette for boliger, bystrand, ny lystbåthav­n, barnehage og forsamling­shus.

Utvikling av området kan bidra til å skape en ny bydel langs Gandsfjord­en. Inntil 2000 boliger kan gi plass til 4500 mennesker.

Åpning mot fjorden

De nye skissene viser hvordan området kan videreutvi­kles med parkdrag, grøntområd­er, kanaler, åpning mot sjøen, og både bli et bolig- og et rekreasjon­sområde. I dag er jernbanen en barriere mellom Lura og fjorden.

Daglig leder i Sandnes tomteselsk­ap, Torgeir Ravndal, har lenge sett muligheten­e for å utvikle dette området når bussveien passerer like ved.

– Ingen steder i Sandnes er mer sentrale med tanke på kollektive løsninger når bussveien og dobbeltspo­ret på jernbanen krysses i dette området, sier Ravndal til Aftenblade­t.

En mulighetss­tudie viser at det er mulig å legge et nytt togstopp akkurat her, samtidig som vi får bussholdep­lass like ved. Lurastraen stasjon kan bli et nytt kollektivt knutepunkt mellom bussveien og dobbeltspo­ret.

Togstopp på Lura

Et togstopp her vil bidra til å styrke byutviklin­gsaksen til Sandnes med en bedre kollektivb­etjening av et prioritert byutviklin­gsområde i kommunepla­nen.

Det har også vaert vurdert et togstopp på Norestraen Nord, men konklusjon­en er at Lura bør prioritere­s.

En stasjon på Lura vil vaere koblet til bussveien. Området har store utbyggings­muligheter frem til 2030, der utbygging i Luravika er en vesentlig del av dette. Dette er også et ledd i byutviklin­gsstrategi­en i Sandnes sin kommunepla­n.

I området kan det bo mellom 7000 til 9000 innbyggere i 2030 innenfor en radius på 1000 meter i luftlinje fra stasjonen.

Antall arbeidspla­sser er beregnet til mellom 5500 og 6500 de neste 10-12 årene, står det i rapporten.

Bussvei gjennom Lura Bussveien, som skal vaere ferdig utbygd i 2023, vil komme ned Stavangerv­eien og fortsette gjennom Strandgate­n til Sandnes sentrum og videre til Hana og Vatne.

– Vi kan vel si at utviklinge­n skal bidra til at det kommer flere reisende både med tog og buss, sier Ravndal.

Bussveien er det største prosjektet i Bypakke Nord-Jaeren, der bussene skal kjøre i egen veibane og dermed ikke hindres av bilkø. Hele bussveien blir 50 kilometer lang. Frem til nå er det allerede åpnet seks bussveistr­ekninger; Jåsund i Sola, Hillevåg-Mariero, bussbroen på Forus, Lagerveien ved Tvedt-senteret og på Forusslett­a.

Skaper ny bydel

– Her vil vi legge til rette for leilighete­r med høy standard, men også boliger som passer for unge i etablering­sfasen, sier Ravndal.

– Vi tar sikte på å få dette inn som innspill til kommunepla­nen i 2019, sier han.

– Når kan de fysiske arbeidene i dette området starte?

– I første omgang må dette inn i kommunepla­nen, så må området reguleres og de vanlige prosessene knyttet til utvikling av slike områder gjennomfør­es.

Området kan tidligst påbegynnes i 2022, slik Ravndal vurderer et naturlig tidsforløp for dette. De første boligene kan vaere på plass med innflyttin­g tidligst om 6-7 år.

Området i Luravika som nå foreslås utviklet, eies av Sandnes tomteselsk­ap sammen med Bane Nor (Rom eiendom) som tidligere var Jernbaneve­rket. De to grunneiern­e har en halvpart hver av eiendommen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TRODAHL ARKITEKTER ?? Slik ser Trodahl Arkitekter for seg utviklinge­n av Luravika til et nytt bolig- og rekreasjon­sområde. Veien mot Sandnes sentrum går ut av øvre billedkant.
ILLUSTRASJ­ON: TRODAHL ARKITEKTER Slik ser Trodahl Arkitekter for seg utviklinge­n av Luravika til et nytt bolig- og rekreasjon­sområde. Veien mot Sandnes sentrum går ut av øvre billedkant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway