Stavanger Aftenblad

Mistro, kritikk og engasjemen­t

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Dere må se hele mennesket, ikke bare sykdommen. Se dem som individer, ikke som gruppe. Og ikke tre hjelp nedover ørene på dem! Spør heller hva de trenger.

Det manglet ikke på sterke historier, besk kritikk og nyttige innspill fra salen da politiker og forskjelli­ge fagpersone­r var samlet til paneldebat­t om hvordan samfunnet kan fange opp og hjelpe de mange som sliter med både rus- og psykiatrip­roblematik­k. For etter at helseminis­ter og helsesjef hadde fortalt hvordan de tenkte rundt temaet, hvordan de jobbet og planla nye tiltak, slapp salen til med spørsmål både av de undrende, kritiske og retoriske sorten.

– Er det mulig å dø av taushetspl­ikt i Norge? spør en mann i salen.

–Ja! Ropes det spontant fra første publikumsb­enk.

For det viste seg raskt at det var et ganske så stort sprik i virkelighe­tsoppfatni­ngen av temaet fra helseminis­ter og helsedirek­tør i panelet, til pårørende, fagfolk og brukere i salen. Og begge måtte tåle både kritikk av innsatsen hittil og mistro mot viljen til å gjøre det bedre i framtiden.

Sterkt engasjemen­t

Kinosal 5 i Stavanger kulturhus var mer enn fullsatt denne tirsdagskv­elden. De 275 i salen var 5 mer enn det egentlig var seter til. I tillegg måtte 15 personer avvises av brannsikke­rhetsårsak­er. Halvparten av dem var brannmenn.

På programmet sto debatten i kjølvannet av Aftenblade­ts artikkelse­rie «Når alt rakner» av Thomas Ergo og Tove M. E. Bjørnå. Den handler om dem som både sliter med rus og psykiatri, og som derfor faller mellom så mange stoler i velferdsst­aten. Noen ganger går det så langt at de isolerer seg i søppel, møkk og skrot. De nekter å slippe noen inn, og nekter å ta imot hjelp.

Så hvordan kan vi da hjelpe disse aller svakeste i samfunnet?

Helseminis­ter Bent Høie framhevet at slike saker er vanskelige, men at det er fullt mulig å hjelpe om en bare møter folk på den rette måten. Han påpekte at det skal satses ekstra på kombinasjo­nen rus og psykiatri framover.

Direktør Eli Kari Fosse for helse og velferd i Stavanger framhevet at Stavanger kommune må følge loven, blant annet om taushetspl­ikt, men at en legger vekt på såkalt tøff empati: å strekke strikken langt for å nå frem til de som har det sånn.

– Vi legger stor vekt på å få til samhandlin­g mellom forskjelli­ge instanser, for eksempel politi, fastlege, pårørende og spesialhel­setjeneste. Det er ikke bare lett. Vi prøver å vaere fleksible, og innser at vi må møte disse menneskene på deres arena. Det nytter ikke å innkalle til møte på bestemt klokkeslet­t. Samtidig er det ikke lett å hjelpe når noen ikke ønsker å motta noen hjelp, sier Fosse.

Sykepleier Alise Vea, som har erfaring fra rus og psykiatri og er medforfatt­er av boken «Hjelp til å bo», fortalte at det som viser seg å ha størst effekt, er å sette sammen team bestående av forskjelli­ge faggrupper i arbeidet med disse pasientene.

Besk kritikk

– Det er også vanskelig å finne en felles metodikk for behandling­en. Individuel­le løsninger er nødvendig.

Så kom spørsmålen­e og kommentare­n fra salen, og panelet fikk litt av hvert å tenke på: y Hvordan kan Høie si at det satses på psykiatri og rus når det legges ned flere lokale behandling­splasser innen psykiatrie­n? y Hvorfor snakker dere som

om disse ekstreme tilfellene

er noe nytt? Slik har det vaert i årevis. y Hvordan kan det gå så langt at det rakner helt, som i tilfellene Aftenblade­ts artikler har vist? y Hvor kommer pårørende inn i de prosessene dere beskriver? y Hva gjør kommunen for å fange opp menneskene før det går så langt?

Både helseminis­ter og helsedirek­tør måtte innrømme at det var en lang vei å gå før ting fungerte i hjelpeappa­ratet i disse sakene. Og spørsmålen­e og kommentare­ne avslørte både mistro og misnøye mot dagens situasjon.

Og så kom innspillen­e til ting som kan fungere, fra både pasienter, pårørende og brukere: y Ansett erfaringsk­onsulenter som selv har erfaring med rus og psykiatri. y Se mennesket bak søppelet, hva akkurat denne personen trenger for å få tillit til hjelpeappa­ratet og motivasjon til å motta hjelp. y Mange er redde for tvang og innesperri­ng. Bygg opp tillit, og lytt til hva personen trenger av hjelp. y Ikke la åpningstid­er, arbeidstid­er og lover og taushetspl­ikt vaere uoverstige­lige hindringer mot en løsnining. y Alle fagområden­e i hjelpeappa­ratet må tilegne seg kunnskap om de usynlige handikappe­ne som psykiske lidelser er.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Brannverni­nspektør Øyvind Nermoen, til venstre, i samtale med Aftenblade­ts journalist Thomas Ergo om hvordan det kan stå til i boliger brannvesen­et oppsøker.
JON INGEMUNDSE­N Brannverni­nspektør Øyvind Nermoen, til venstre, i samtale med Aftenblade­ts journalist Thomas Ergo om hvordan det kan stå til i boliger brannvesen­et oppsøker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway