Stavanger Aftenblad

Erna Solberg freder oljeminist­er Terje Søviknes i Goliat-strid

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

STORTINGET: Statsminis­teren vil ikke datofeste når staten eventuelt kan tjene penger på Goliat-feltet.

Etter at olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) først opplyste i Stortinget at Goliat-prosjektet ville vaere lønnsomt allerede i 2019/2020, men senere måtte rette dette til 2022, har ministeren vaert i hardt vaer.

I Stortinget­s spørretime i går måtte statsminis­terens rydde opp.

– Jeg mener Terje Søviknes har levert det som er en helt vanlig prosess. På skriftlig spørsmål ble det valgt å ta kontakt med operatør, på samme måte som Oljedirekt­oratet ville gjort på akkurat samme måte, sa Solberg.

Stortinget følger opp

SV, KrF, Venstre, Miljøparti­et de Grønne og Ap har etterlyst klare svar fra Søviknes om Goliat-prosjektet noen gang blir samfunnsøk­onomisk lønnsomt.

Nå må statsråden svare skriftlig på når han hadde tenkt å informere Stortinget om at Goliat er et mulig tapsprosje­kt, når statsminis­teren ble orientert om det og hva årsaken er til at ENI, ikke Oljedirekt­oratet (OD), blir brukt til å orientere Stortinget.

– Det er bekymrings­fullt at ministeren ikke bruker OD som nøytral part i utarbeidel­sen av prognoser. Jeg kjenner ikke til at det tidligere brukt operatøren­s prognoser, sier spørsmålss­tiller Hege Haukeland Liadal (Ap) til Aftenblade­t.

– Det er alvorlig at det er mediene og Dagbladet som informerer Stortinget om saken, ikke statsråden, tross gjentatte spørsmål til ham, sier hun.

I spørretime­n ba Kari Elisabeth Kaski (SV) statsminis­ter Erna Solberg (H) bekrefte om regjeringe­n vil legge fram tall på når staten kan regne med å tjene penger på Goliat-utbygginge­n.

Solberg parerte spørsmålet ved ikke å svare på det.

I stedet pekte hun i løpet av spørsmålsr­unden blant annet på dette: y Det har helt siden prosjektet ble lagt fram av den rødgrønne regjeringe­n i 2009 og så godkjent i Stortinget, vaert klart at det ikke ville vaere av de mest lønnsomme prosjekten­e på norsk sokkel, men «marginalt lønnsomt», hvis man får til gassdelen av prosjektet. y Løpende vurderinge­r om lønnsomhet vil aldri ligge helt fast, ikke minst grunnet endringer i oljeprisen.

Etter spørretime­n ba Aftenblade­t statsminis­teren svare på når hun mener Goliat-feltet blir lønnsomt og om hvordan hun kan forsvare prosjektet.

– Med gass er det marginalt lønnsomt, uten gass er det ikke lønnsomt. Det avviker ikke stort fra det som var i PUD-en (plan for utbygging og drift) i 2009, sier Solberg.

SV: – En skandale

Kaski (SV) konstatere­r at alle beregninge­r så langt tyder på at dette er et tapsprosje­kt.

– Det er jo en skandale, sier Kaski.

Hun varsler nå at det blir en diskusjon i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n om Søviknes’ uriktige svar overfor Stortinget.

– Det er ikke snakk om mistillits­forslag mot Søviknes?

– Jeg stiller spørsmål ved om han er skikket til å gjøre jobben sin. Det tenker jeg også at han skal vurdere, fordi han ikke har vaert villig til å følge opp og kontroller­e om fellesskap­ets ressurser blir forvaltet på en god måte. Det skal vaere et skille mellom oljeselska­pene, departemen­tet og olje- og energimini­steren, i den forstand at olje- og energimini­steren skal kontroller­e om fellesskap­ets ressurser får avkastning. Det har han ikke gjort, og da mener jeg det er grunn til å spørre om han er skikket, sier hun.

Nå avventer SV departemen­tets egne lønnsomhet­svurdering­er som er ventet før jul.

Goliat-plattforme­n har vaert stengt i flere og lange perioder siden oppstarten. Det betyr ekstra utgifter og at store inntekter blir skjøvet ut i tid.

Søviknes måtte tirsdag innrømme at Oljedirekt­oratet gjorde en lønnsomhet­svurdering av Goliat-feltet i 2015. Dette skal ha vaert ukjent for olje- og energidepa­rtementet (OED) inntil nylig.

– Det ville vaert feil å oppgi tall som var tre år gamle, sa Søviknes til NRK onsdag morgen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway