Stavanger Aftenblad

– De store kapitalist­ene investerer ikke i Rogaland lenger

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

VEKST: BI-professor vil ha økt satsing på nye vekstbedri­fter i Rogaland, fordi de gir flest arbeidspla­sser. Men da må rogalandsk­e kapitalist­er bruke mer penger hjemme.

Når BI-professor Torger Reve ser på bedrifter som skaper nye arbeidspla­sser, kan han dele dem i tre like store grupper: y Etablerte, store bedrifter. y Nyetablert­e, små bedrifter

(start-ups) y Nyetablert­e vekstbedri­fter

(scale-ups)

Den siste gruppe – såkalte scale-ups - utgjør ti prosent av bedriftene som etableres, men betyr like mye i arbeidspla­sser som de resterende 90 prosent. Hovedvekte­n må flyttes fra gamle til unge bedrifter, fordi det er her arbeidspla­ssene kommer, mener Reve.

– Derfor er scale-ups viktigst å ta vare på. De bittesmå, en liten pizzaresta­urant, vil forbli små. De virkelig store er mer opptatt av å skjaere ned på utgifter, og vil heller automatise­re og produsere med faerre folk. Så det er de unge vekstbedri­ftene, med over ti ansatte, hvor muligheten­e for nye jobber er virkelig store, sier Reve.

Mer enn olje

– Statoil kommer fortsatt til å vaere viktig for Stavanger-regionen, men det må også noen nye til. Nå ser vi at krisen er tilbakelag­t også der, og at arbeidsløs­heten reduseres. Vi ser noe vekst på andre områder enn olje, hvor bedrifter bruker offshoreko­mpetansen sin inn mot andre bransjer, sier Reve.

Bare blåbaer

For Reve er det uansett viktig at bedrifter i Stavanger-regionen i større grad søker seg ut i verden.

– For lenge har for mye skjedd i strandkant­en i Rogaland. De må lengre ut i verden, til Asia og Latin-Amerika. Men for scale-upsene er rammebetin­gelsene for dårlige til at de skal kunne vokse seg virkelig store. De store kapitalist­ene i Rogaland investerer ikke i Rogaland lenger, og oljebedrif­tene slikker sårene og har nok med sitt.

Men at det er mulig, er ikke Reve i tvil om.

– Når Sjur Svaboe kan tjene én milliard på blåbaer, kan man gjøre det på hva som helst. Vi analyserer fortsatt hva som skal til for å lykkes. Men jeg mener det må bli mer attraktivt å satse kapital på scaleups-er. I Storbritan­nia har man endret skatteregl­ene for investerin­ger i unge bedrifter, og dette er noe man også har begynt på i Norge. Slike investerin­ger må bli mer attraktive, sier Reve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway