Stavanger Aftenblad

Fylkesrådm­annen vil gi løyve til ferjedrift etter Ryfast

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Fylkesrådm­annen anbefaler å gi løyve til ett ferjeselsk­ap i sambandet mellom Lauvvik og Oanes.

–Dette betyr veldig mye og er viktig for hele regionen, både for turisme, pendlere og for folk som har tunnelangs­t og ikke ønsker å kjøre gjennom Ryfast, sier varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes.

Både Høgsfjord Rutelag AS, Fjord 1 AS og Norled AS har sendt henvendels­er om konsesjon til å drive et kommersiel­t ferjesamba­nd mellom Lauvvik og Oanes når Ryfast åpner.

– Dersom samtlige selskap gis avslag, slik at ingen tildeles ruteløyve på denne strekninge­n når Høgsfjords­ambandet legges ned, vil dette innebaere en risiko for at Norge kan bli stevnet for brudd på EØS-avtalen, slik fylkesrådm­annen vurderer det.

Behovsvurd­ering

Ved behandling av søknaden om ferjeløyve på en strekning skal det blant annet foretas en behovsvurd­ering. Det er opp til fylkesting­et å gjøre, men fylkesrådm­annen mener at det er trafikkgru­nnlag og behov for gi ett ferjeløyve på strekninge­n.

Det betyr også mye for Nye Sandnes kommune. Ferjesamba­ndet over Høgsfjorde­n er den eneste direkte forbindels­en mellom Sandnes og Forsand som etter planen skal slå seg sammen til én kommune fra 1. januar 2020.

– Slik jeg leser innstillin­gen er fylkesrådm­annen også klar og tydelig på at man ikke kan nekte privat ferjedrift. Både fornuftig og i tråd med forventnin­gene våre, sier Borgli.

–Kan fylkesting­et likevel si nei til å gi konsesjon selv om fylkesrådm­annen anbefaler det?

– Det vil vaere veldig oppsiktsve­kkende hvis fylkesting­et går imot dette, og jeg tror ikke at ferja ødelegger for Ryfast. Jeg tror at det vil vaere god økonomi i begge deler, sier Borgli.

– Ikke relevant

Både Sandnes, Forsand og Strand kommune ønsker å beholde ferjesamba­ndet over Høgsfjord etter at Ryfast åpner, mens Stavanger mener at privat ferjedrift vil vaere et brudd på Stortingsv­edtaket om byggingen av Ryfast, der det står at ferjedrift­en skal avvikles.

Både Stavanger kommune (30 prosent) og Rogaland fylkeskomm­une (70 prosent) har stilt garanti for et maksimalt bompengelå­n på 6 milliarder i 30 år, og begge har vaert urolige for at privat ferjedrift vil føre til bortfall av inntekter som utløser garantians­varet. Dette er ikke relevant for vurderinge­n av behovet for ferje, slik fylkesrådm­annen vurderer det, og problemsti­llinger knyttet til denne garantien må eventuelt tas opp som en egen sak.

Arbeidet med Nye Sandnes fortsetter, og i dag skal fellesnemn­da for den nye kommunen ha et nytt møte på kommunehus­et i Forsand. 30. november skal kommunal- og forvaltnin­gskomiteen på Stortinget gi sin innstillin­g og si sin mening om kommuner som mener seg tvangssamm­enslått.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Fylkesrådm­annen vil gi ett ferjeselsk­ap løyve til ferjedrift fra Lauvvik i Sandnes til Oanes i Forsand også etter at Ryfast åpner.
TOR INGE JØSSANG Fylkesrådm­annen vil gi ett ferjeselsk­ap løyve til ferjedrift fra Lauvvik i Sandnes til Oanes i Forsand også etter at Ryfast åpner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway