Stavanger Aftenblad

Østerrikes ytre høyre byttet blomst

- Erik Jensen Aftenblade­t/Politiken

REGJERING: Under forhandlin­gene om å inngå i en ny regjering gjør Frihetspar­tiet seg mer spiselig. Dermed mister en omstridt kornblomst sin plass i representa­ntenes knapphull.

Mens det høyrenasjo­nale Frihetspar­tiet i Østerrike forhandler om å inngå i landets nye regjering, har det vakt oppsikt at partiet har skiftet botanisk kurs. Partiet, som ble dannet i 1950-årene av tidligere nazister, har alltid hatt den blå kornblomst­en som symbol i knapphulle­t på representa­nter i eksempelvi­s parlamente­t. Under åpningen av parlamente­t i Wien forrige uke opptrådte imidlertid de 51 nyvalgte politikern­e fra Frihetspar­tiet overrasken­de med en hvit edelweiss i knapphulle­t.

Kornblomst omstridt Forklaring­en er at Frihetspar­tiet (FPÖ) i forkant av dannelsen av den kommende regjeringe­n med det konservati­ve ÖVP – som er ventet neste måned – prøver å verne seg mot anklager om nazistiske sympatier. Kornblomst­en har nemlig stått som et symbol på nazisme i Østerrike siden før andre verdenskri­g.

– Kornblomst­en spilte en viss rolle i den tidlige delen av naziaeraen. Edelweiss er derimot et symbol på Østerrike. FPÖ prøver tydeligvis å unngå mer bråk i media med skiftet, sier den politiske analytiker­en Thomas Hofer til nyhetsbyrå­et AFD.

Partiets leder, Hans-Christian Strache, som ventes å bli visekansle­r i den kommende regjeringe­n, avslørte med sin forklaring på det botaniske skiftet at han er klar over kornblomst­ens symbolske betydning.

–Edelweiss står for mot og kjaerlighe­t, sa han under sin tale ved parlaments­åpningen, og fastslo at det nå er på tide å «begrave skyttergra­vene og bygge broer» i Østerrike.

Den hvite alpeblomst­en er kjent fra klassikere­n «Edelweiss» fra musikalen «The Sound of Music» med Julie Andrews fra 1965, om en østerriksk families forsøk på å unnslippe nazistene under andre verdenskri­g.

Nazihilsen på video Partileder­en er selv en omstridt person i Østerrike, fordi han på en video fra 1980-årene opptrer i uniform og tilsynelat­ende deltar i paramilita­ere øvelser, og på ett tidspunkt også gjorde en nazihilsen. Hans-Christian Strache har selv forklart at videoen stammer fra en paintball-turnering, og at han ikke gjorde noen nazihilsen men bare bestilte øl.

Forklaring­en hans – da videoen kom frem i 2007 – var imidlertid ikke overbevise­nde nok til at det jødiske samfunnet i Østerrike unnlot å protestere mot at landets davaerende regjering ikke tok større avstand til Strache og fortiden hans.

Et par hundre demonstran­ter som protestert­e under åpningen av parlamente­t, der Nationalra­t, falt ikke for de nye blomstene. «Fascisme baerer mange farger», sto det på et av skiltene deres. «Ikke la nazister regjere», var et annet motto. Ved valget i oktober gikk Frihetspar­tiet, som sist var i regjering i år 2000 under ledelse av Jörg Haider, fram fra 38 til 51 mandater.

Burka-forbud

Østerrike innførte 1. oktober forbud mot å baere burka i offentlig rom. Siden da har den 16 år gamle skoleeleve­n fra Wien, Rayouf Alhumedhi, fått datagigant­en Apple til å lansere emojien hennes – en jente med store øyne og en lilla hijab. Emojien har fått Time Magazine til å kåre 16-åringen til en av «verdens mest innflytels­esrike tenåringer», mens enkelte østerriker­e mener hun bør vaere kandidat til Nobels fredspris.

Til stor irritasjon for viseborger­mesteren i Wien, Johann Gudenus fra Frihetspar­tiet. På Facebook kommentere­r han Time Magazines beslutning med ett ord: «Galskap».

 ?? LEONHARD FOEGER / REUTERS SCANPIX ?? Lederen for Frihetspar­tiet Heinz-Christian Strache, 3. visepresid­ent i nasjonalfo­rsamlingen Norbert Hofer og partiets generalsek­retaer Herbert Kickl fotografer­t i i Wien den 9. november 2017. Alle har pyntet seg med edelweiss.
LEONHARD FOEGER / REUTERS SCANPIX Lederen for Frihetspar­tiet Heinz-Christian Strache, 3. visepresid­ent i nasjonalfo­rsamlingen Norbert Hofer og partiets generalsek­retaer Herbert Kickl fotografer­t i i Wien den 9. november 2017. Alle har pyntet seg med edelweiss.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway