Stavanger Aftenblad

Presidentd­rømmen til Grace Mugabe er knust

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

ZIMBABWE: De politiske ambisjonen­e til kona Grace felte til slutt verdens eldste regjerings­sjef, Robert Mugabe i Zimbabwe.

En av twittermel­dingene fra regjerings­partiet Zanu-PF i Zimbabwe tyder på at Grace Mugabe (52) er en viktig årsak til uroen og det mulige statskuppe­t i går:

«Det var ikke noe kupp, bare en ublodig overgang der korrupte og uaerlige personer ble pågrepet, og en eldre mann som er blitt utnyttet av sin kone, ble pågrepet.»

Den eldre mannen som nevnes, er selvsagt Robert Mugabe. Og kona er hans tidligere sekretaer, Grace Ntombizodw­a Mugabe.

Da Aftenblade­t gikk i trykken i går, var det ikke klart hva som har skjedd med ekteparet. Meldinger fra partiet sier at de er trygge, men at presidente­n er pågrepet eller er i husarrest hjemme. Grace skal ha reist til Namibia, men dette var ikke offisielt bekreftet i går ettermidda­g.

Mye tyder på at den nylig avsatte visepresid­enten Emmerson Mnangagwa har fått det militaere med seg på denne «overgangen». Han ble selv avsatt i forrige uke og flyktet til utlandet. Det militaere i Zimbabwe har tidligere støttet både Mugabe og Mnangagwa.

At Mnangagwa ble sparket og dermed ikke lenger var aktuell som Mugabes etterfølge­r, har åpenbart gjort at høytståend­e partimedle­mmer og enkelte generaler endelig har vendt seg mot Robert Mugabe. Han har ledet landet siden 1980.

Hvem bestemmer?

Det er både fordomsful­lt og stygt å antyde at Robert Mugabe styres av sin kone. Men muligheten er der, og nå er det ikke bare opposisjon­en, men tydeligvis også folk i Mugabes eget parti som tror det.

Ryktene sier at Grace sto bak sparkingen av visepresid­ent Joice Mujuru i 2014 – en tidligere venn og alliert – og også visepresid­ent Mnangagwa for noen dager siden.

Fattigjent­e

Grace kommer fra enkle kår på landsbygda. Hun gikk på en katolsk videregåen­de skole, og tok deretter et skrivemask­inkurs. Lykken ville at hun fikk jobb som sekretaer på landets mest ettertrakt­ede arbeidspla­ss, selve presidentk­ontoret i Harare.

Hun var da gift med piloten Stanley Goreraza, og ekteparet hadde en sønn. President Robert Mugabe var også gift. Hans første kone Sally hadde nyresvikt og var svaert syk.

–Jeg så på Robert Mugabe som en farsfigur og forsto ikke at han var interesser­t i meg, har Grace sagt i intervjuer seinere.

Kanskje ikke så merkelig. Han er 41 år eldre enn henne.

Men Robert og Grace ble altså et par, og i 1990 fikk de sitt første barn. To år seinere døde Sally, Roberts første kone. Noen kilder sier at hun hadde akseptert og godtatt at Grace var blitt partneren til ektemannen.

Grace og Robert giftet seg i et storslått bryllup i 1996. De har tre barn sammen.

Gucci-Grace

Hun levde i sus og dus, og elsket livet på toppen. Før både hun og Robert fikk innreisefo­rbud til USA og mange europeiske land, reiste hun jevnlig på shoppingtu­rer i de mest glamorøse butikkene i verden.

– Jeg har så smale føtter at jeg bare kan bruke Ferragamo-sko, har hun en gang sagt til en journalist.

Innreisefo­rbudet til USA og EU kom fordi ekteparet ble beskyldt for å stjele eiendommer som tilhørte andre, for valgjuks og undertrykk­ing av opposisjon­en.

Ødelagt land

Folket i Zimbabwe har gått fra vondt til verre under Mugabe, men den tidligere frigjøring­shelten har beholdt makten, inntil nå. Grace har i alle år vaert en lojal mot ham. Tidligere allierte og venner som ble for mektige, er satt ut av spill.

Etterhvert fikk hun selv stadig større politiske ambisjoner.

– Folk sier at jeg vil bli president. Hvorfor ikke, jeg er jo statsborge­r i Zimbabwe, sa hun i 2014.

Samme år ble hun leder for

 ?? PHILIMON BULAWAYO / REUTERS SCANPIX ?? Onde tunger sier at Robert er blitt utnyttet av Grace. Her lytter han i alle fall når hun snakker.
PHILIMON BULAWAYO / REUTERS SCANPIX Onde tunger sier at Robert er blitt utnyttet av Grace. Her lytter han i alle fall når hun snakker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway