Stavanger Aftenblad

Oljepengeb­ruken må vaere baerekraft­ig

-

POLITIKK: Regjeringe­ns perspektiv­melding dokumenter­er – at om ikke nødvendige tiltak settes i verk – vil vi om få år komme opp i alvorlige økonomiske vanskeligh­eter.

y Innlegget er skrevet av Seniortank­en: Kjell Traa, Torvald Sande, Jostein Soland, Ivar Saetre, Njål Kolbeinstv­eit, Hjalmar Inge Sunde, Åsleik Rannestad og Gunnar Berge.

Dersom alternativ­et blir å finansiere dette ved i økende grad å trekke på de oppsparte oljepengen­e, vil fondet om noen tiår vaere borte.

Nå legger ikke perspektiv­meldingen opp til at dette skal vaere løsningen. Problemet er at det heller ikke lanseres alternativ­er som har nødvendig realisme. Det nylig fremlagte Nasjonalbu­dsjettet for 2018 klargjør ikke naermere hvordan dette tenkes løst. For å unngå de vanskelige valgene stikkes hodet i sanden.

Ønsketenkn­ing

Prisverdig nok skisserer Perspektiv­meldingen fire ulike alternativ­er for hvordan gapet kan fylles: Flere i arbeid, økt effektivit­et i offentlig sektor, brukerbeta­ling og økte skatter. De to siste er kontrovers­ielle og regjeringe­n velger dem bort. I stedet vises det til at ved å få flere i arbeid og øke effektivit­eten skal det hele løses seg. Vi tror det er ønsketenkn­ing og har tidligere tatt til orde for en kombinasjo­n av de fire alternativ­ene.

Kan ikke fortsette

Andelen av befolkning­en som deltar i arbeidsliv­et har gått ned over en lang periode. Når dette har skjedd nokså ubemerket, er forklaring­en at det bortfall av verdiskapi­ng dette represente­rer er blitt kompensert ved bruk av stadig mer oljepenger. Dette har jo ikke vaert forutsetni­ngen og kan ikke fortsette. Vi kan ikke vaere bekjent av å ha havnet på jumboplass i Nord-Europa når det gjelder yrkesdelta­king.

I utforminge­n av den økonomiske politikken framover må hensynet til hva som kan få flere i arbeid, bli et overordnet hensyn. Dette gjelder overfor alle aldersgrup­per, men det er spesielt viktig å rette oppmerksom­heten må de yngre, hvor det også er betydelig svikt.

Økt effektivit­et vil alltid vaere et betydnings­fullt virkemidde­l. Ikke minst i offentlig sektor hvor dette er vanskelig å måle. Reformer og strukturel­le endringer vil fortsatt vaere nødvendig, men aller viktigst er kanskje de kontinuerl­ige fremskritt­ene i hverdagen. Det kan ikke vaere slik at effektivis­ering skal vaere noe en triver til i trange tider. Hele tiden må det tenkes gjennom hvordan fellesskap­ets midler kan brukes på best mulig måte. Alle som ser behov for en godt fungerende offentlig sektor, bør vaere opptatt av dette.

Digitalise­ring og roboter gir store muligheter for effektivis­ering, selv om områder som pleie og omsorg fortsatt vil forbli arbeidsint­ensive. Bruk av ny teknologi, og det faktum at stadig flere eldre er friske lenger, kan bidra til at flere blir selvhjulpn­e og kan bo hjemme. Mange kan også flytte over til omsorgsbol­iger spesielt tilrettela­gt for denne gruppen.

Seniortank­en må ikke tolkes dit hen at vi mener oljepenger ikke skal brukes. Det skjer jo i høy grad. Poenget er at bruken må vaere baerekraft­ig. I budsjettfo­rslaget for neste år er det heldigvis lagt opp til en viss neddemping, selv om omfanget fortsatt er stort. Forslaget legger opp til at det skal brukes vel 230 milliarder kroner. Det tilsvarer ca. 43.000 kroner pr. innbygger, eller kr. 172.000 pr. familie på fire personer. Likevel holder vi oss innenfor handlingsr­egelen. Men det vil baere galt av sted om vi bruker disse pengene til å holde de som kan og vill jobbe utenfor arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway