Stavanger Aftenblad

Rogalandsb­anker på etisk jumboplass

- Anja Bakken Riise Leder i Framtiden i våre hender

ETIKK: Må rogalendin­ger bli vant til bunnplasse­ringer fremover? Ikke bare har Viking ramlet ned fra eliteserie­n, men også banknaerin­gen i fylket får stryk på etikk.

For andre gang har Framtiden i våre hender og Forbrukerr­ådet rangert de største bankene i landet på etikk. Nederst på listen finner vi to sparebanke­r med hovedkonto­r i Rogaland.

Pinlig jumboplass

Femten banker er rangert i vår etiske bankguide, som er basert på en internasjo­nal standard. Sandnes Sparebank er med for første gang. Av de tre nye bankene som er målt, havner den sist. SR-Bank har kun bedret seg med ett skarve poeng, og havner dermed på en pinlig jumboplass.

Heldigvis er ikke alt beksvart. Mange banker har gjort store framskritt.

Det største bykset står Sparebanke­n

Midt-Norge for.

Også Sparebanke­n Nord-Norge og DNB har forbedret seg kraftig.

Hvorfor SRBank ikke tar etikk mer på alvor er vanskelig å forstå. Som landets største sparebank, med 300.000 kunder, bør de ha ressurser til å forbedre seg. Jeg mistenker at det står på viljen. Det er skuffende. Vi viste i fjor at norske sparebanke­r har investert i selskaper som ødelegger regnskogen, i skitten oljeindust­ri og i den omstridte oljerørled­ningen Dakota Access Pipeline. De fleste bankene har nå trukket seg ut av sistnevnte, mens investerin­gene i palmeolje og tjaeresand fortsetter.

De to Rogalandsb­ankene er svake på naer alle de tretten indikatore­ne vi måler bankene på. Blant annet på klima og naturvern. De stryker også på arbeiderre­ttigheter og menneskere­ttigheter. Det trenger ikke bety at de har investert i barnearbei­d, atomvåpen eller selskaper som driver med skatteunnd­ragelse. Men det betyr at de ikke vil fortelle deg som kunde hvilke spørsmål de stiller når de investerer eller låner ut penger.

Har de gode policyer, må de synliggjør­e dem. Mest sannsynlig mangler de retningsli­njer på en rekke felt. Det betyr i så fall at banken ikke ser muligheten­e i å stille fremtidsre­ttede krav, og bidra til at selskaper prioritere­r baerekraft.

Er du kunde i en av de to bankene håper vi du kontakter banken din og krever at de skjerper etikken.

13 banker scorer høyere

Er du kunde i en av de to bankene håper vi du kontakter banken din og krever at de skjerper etikken. Hvis de ikke hører, er det mange andre å velge i. 13 banker skårer høyere enn Sandnes Sparebank og SRBank. Cultura, Storebrand og KLP ligger øverst på listen, og er gode etiske valg.

Den gode nyheten er at Rogalandsb­ankene, i likhet med Viking, kan gjøre et opprykk dersom de velger å bruke det neste året riktig. Men da må de bestemme seg for at de faktisk vil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway