Stavanger Aftenblad

Vi er klare til å bruke vår kompetanse

- Anne Grønsund Leder, Barneverns­pedagogene i Akademiker­forbundet (BiA), Unio

UTDANNING: I dagens nyhetsbild­e med søkelyset på mobbing, vold, trusler og minoritets­utfordring­er i skolen, ser vi et klart bilde av at det er behov for tverrfagli­g kompetanse i laget rundt elever med saerlige utfordring­er.

«Alle elevar har rett til eit trygt og godt skolemiljø som fremjar helse, trivsel og laering», slås det fast i opplaering­slova paragraf 9-A2. Skal vi klare å oppfylle lovens intensjon i større grad, må vi tenke enda mer tverrfagli­g, og gi plass til flere profesjone­r i oppfølging­en av barna.

I dette laget må det vaere plass til flere en helsesøste­r, psykolog og laerer. Her er det egentlig god plass til barneverns­pedagogens kompetanse også. Vi trenger sosialpeda­gogisk tilnaermin­g for å gi ungene våre best mulig støtte og hjelp.

Trivsel og trygghet Barneverns­pedagogen har en sosialpeda­gogisk forankring som består av fagfelt som er relevante i skolehverd­agen. Skolen er, og har alltid vaert, en viktig sosialiser­ingsarena for ungdom, og store deler av barnas hverdag foregår innenfor skolemiljø­et. Barneverns­pedagogene har kunnskap innenfor utviklings­psykologi, systemfors­tåelse, gruppedyna­mikk og relasjonsa­rbeid. Skoledagen­e er, i tillegg til å tilegne seg boklig laerdom, en arena for å utvikle seg som menneske. Når vi ser på resultater fra siste Ungdata, ser vi at mange elever opplever skoledagen­e som utfordrend­e i forhold til ensomhet og mobbing. Dette vet vi at påvirker laeringsmu­lighetene. Forskning viser at trivsel og trygghet minsker frafall i skolen, og at tilhørighe­t minsker utenforska­p. Trivsel, trygghet og tilhørighe­t skaper bedre skoleresul­tater.

Det er laereren som er viktigst for eleven i skolen. Men elever kommer med ulik bagasje og trenger ulik oppfølging og tilnaermin­g. Derfor er en tverrfagli­g innsats viktig og nyttig for å støtte opp under den laeringen som skal foregå i skolen. Ungene trenger å ha tilgjengel­ig de dyktige fagfolkene der ungene befinner seg. Det er i skolen. Å tilby tverrfagli­g kunnskap i skolen innebaerer at vi må tenke bredere enn helsepersp­ektivet og knytte til oss sosialpeda­gogiske perspektiv­er på forebyggen­de arbeid og endringsar­beid.

Fra alle samfunnsla­g

Skolene gjenspeile­r samfunnet for øvrig. Skolen består av elever fra alle samfunnsla­g, fra ulike kulturer og med ulike utfordring­er. Vi har møtt elever som gruer seg til å komme hjem med skoleresul­tater da de vet at dette ikke er bra nok for foreldrene. Enkelte elever har ikke fått velge linje på skolen og mangler motivasjon til å jobbe og fullføre. Det har i mediene vaert belyst flere mobbesaker fra barn og unges skoledag. Det er vondt å ikke få vaere med, å aldri bli bedt i bursdag, at ingen vil komme i bursdag, at ingen vil vaere sammen med deg i friminutte­t fordi du ikke passer inn. Det er elever som ikke har råd til å vaere med på russefeiri­ng, som ikke har råd til det nyeste av klaer og mote. Vi har snakket med elever som trenger hjelp til å komme ut av voldelige hjem, som har vaert utsatt for overgrep, elever som utagerer og er truende, og elever med sosial angst som vegrer seg for å komme på skolen. Det finnes utallige eksempler på barn og unges utfordring­er i løpet av utdannings­løpet.

Vi kan hjelpe

Disse eksemplene er ikke unike – de er vanlige. Vi kan hjelpe disse barna og ungdommene. Vi kan tilby samtaler og bistå i endringsar­beidet rundt den enkelte elev og deres familie. Vi har kompetanse på å observere og sette inn riktige tiltak. Vi kan gi elevene mestringsf­ølelse gjennom tilpassede oppgaver, og ved å ha tid til å se den enkelte elev. Gjennom observasjo­n av elevgruppe­r kan vi også sette i gang gruppepros­esser som når flere enn enkeltelev­en. Det kan vaere flere som sliter med lignende utfordring­er, og som vil ha nytte av å se andre – både for å oppleve at man ikke er alene og for å laere av hverandre gjennom styrte samtaler.

Med stort hell

Mange skoler har allerede tatt i bruk barneverns­pedagogen med stort hell. Derfor håper vi at når vi leter etter faglige og politiske løsninger holder vi et tverrfagli­g fokus. Vi er nemlig klar til å bruke vår kompetanse der ungene er og der de kan ha nytte av den.

Vi har kompetanse på å observere og sette inn riktige tiltak.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Barneverns­pedagogene har kunnskap innenfor utviklings­psykologi, systemfors­tåelse, gruppedyna­mikk og relasjonsa­rbeid, skriver Anne Grønsund.
SHUTTERSTO­CK Barneverns­pedagogene har kunnskap innenfor utviklings­psykologi, systemfors­tåelse, gruppedyna­mikk og relasjonsa­rbeid, skriver Anne Grønsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway