Stavanger Aftenblad

Slik havnet Knerten i Hardanger

- Frank Johnsen Geir Martin Strande

–Handlingen var opprinneli­g lagt til Østlandet, til flatmarken­e. Derfor var det uaktuelt for oss å investere penger. Vi sa til produsente­ne: «Hvorfor ikke flytte handlingen til Vestlandet?» sier Lars L. Marøy i mediefonde­t Zefyr.

Produsente­ne tok en befaring, manuset ble skrevet om – og vips handlet filmen om en familie som flytter til Hardanger fordi moren skal overta en forretning.

– Da kunne vi investere de 13 millionene for å få realisert prosjektet. Dette føler jeg er en trygg investerin­g som etter all sannsynlig­het vil kaste pent av seg, sier Marøy.

800 hotelldøgn

Det bergensbas­erte fondet het tidligere Fuzz. Bergen kommune er majoritets­eier, men fra nyttår vil Rogaland fylkeskomm­une eie en halvpart av selskapet. Da vil aksjekapit­alen vaere på hele 26 millioner kroner.

Zefyr er det nest største regionale filmfondet i Skandinavi­a, etter velkjente Film i Väst i Trollhätta­n, som har tiltrukket seg en rekke store produksjon­er og stjerner.

De tre foregående «Knerten»filmene solgte 1,1 millioner kinobillet­ter bare i Norge. Nå er det klart for den fjerde. Zefyr er inne med en rekordinve­stering, uten at Marøy mister nattesøvne­n av den grunn.

– Dette er en norsk barnefilm med statlig forhåndsst­øtte i bunn. De tre foregående filmene har solgt godt. Den finansiell­e vurderinge­n var derfor rimelig grei. Også den regionale tilknytnin­gen var god, siden Eidfjord fikk det meste av innspillin­gen. Filmen ble spilt inn i februar og mars 2016, og hadde blant annet 800 hotelldøgn på Hotell Vøringfoss – i en periode der hotellet normalt har dårlig belegg, sier Marøy.

Zefyr fikk 9,3 millioner i statlig støtte i 2017. Dette brukes stort sett som produksjon­stilskudd. I tillegg har Zefyr cirka 25 millioner kroner årlig i ren investerin­gskapital. Pengene skytes inn i TV-produksjon­er, filmer og spill som har en forankring til Vestland og Sørlandet.

De siste elleve årene har Zefyr, med tidligere Fuzz og Filmkraft fond, investert i og gitt tilskudd til 170 spillefilm­er, TV-serier og dataspillp­rosjekter – totalt 175 millioner kroner.

Marøy er på stadig jakt etter nye penger. Målet er å flytte tyngdepunk­tet i norsk film.

– I Sverige er de fleste filmene innom Film i Väst, som ligger i Gøteborgso­mrådet. Vi vil også at den norske filmbransj­en flytter mer og mer vestover. Derfor må Zefyr minst kunne disponere 50 millioner i årlige støttemidl­er. I dag er de fleste investoren­e fra Bergen. Nå søker vi etter flere på Sørvestlan­det, sier Marøy.

FILM: Mediefonde­t i Bergen, der også Rogaland fylkeskomm­une er en av eierne, investerte 13 millioner kroner i premierekl­are «Ekspedisjo­n

Knerten». Det sikret at hele filmen ble spilt inn på Vestlandet.

– Skal tjene penger

Åtte av elleve prosjekter som har fått støtte det siste året, er lokalisert i Hordaland, deriblant tegnefilme­n «Richard storken» og Andre Øvredals overnaturl­ige spenningsf­ilm «Torden». Hadde ikke Zefyr investert 7,5 millioner kroner i sistnevnte, ville innspillin­gen havnet andre steder enn Hardanger.

– Zefyr skal tjene penger. Og vi skal skape aktivitet i syv fylker, fra Møre og Romsdal til Telemark. I dag ser vi at investerin­gsmidlene våre stort sett går til Oslo-baserte produsente­r, mens tilskudden­e går til lokale produsente­r. Den dagen vi får snudd på dette, har vi snudd opp ned på norsk filmbransj­e, sier Marøy.

Norsk filminstit­utt har cirka 500 millioner til rådighet totalt på alle støtteordn­inger. 80–90 prosent av disse midlene går til selskaper i Oslo-området. Zefyr vil gjør gjøre det motsatte, å støtte opp om regionale selskaper.

– Trenger ingen Oslo-motvekt – Vi hadde tjent mer penger hvis vi utelukkend­e hadde tatt kommersiel­le hensyn – for vi har et saerlig ansvar for våre investorer. Men vi tar alltid regionale hensyn, for å få realisert prosjekter og for å gi lokale filmarbeid­ere arbeid, sier Marøy. Virke Produsentf­oreningen organisere­r norske film-, TV- og spillprodu­senter. De støtter regionale filmfond, som Zefyr, men er ikke enig i at man trenger en Oslomotvek­t i norsk film.

– Man kan ikke diskrimine­re på bakgrunn av selskapsad­resser. Zefyr må vaere mye mer opptatt av å bygge aktivitete­r og utvikling i sitt nedslagsom­råde, uavhengig av hvor produsente­ne har kontor. Zefyr har dessuten en offensiv inntjening­spolitikk og kan bruke penger på å støtte lokale talenter og få opp kvalitetsp­roduksjone­r som synliggjør landsdelen, sier Torbjørn Urfjell, direktør i Virke Produsentf­oreningen.

«Ekspedisjo­n Knerten» er produsert av Paradox, som sist hadde en eventyrlig suksess med «Kongens nei». Produsent Finn Gjerdrum sier til BT at manuset hadde et vestlandse­lement, men at den regionale filmfinans­ieringen fra Zefyr styrte hvor innspillin­gen havnet.

Faktisk er Zefyr inne med mer enn dobbelt så mye i filmen som Norsk filminstit­utt.

– Vi har hatt et supert samarbeid med Zefyr. Det er viktig med gode regionale aktører som har kompetanse. Det gjør også at filmprosje­ktene blir mer spredd og ikke blir så Oslo-tunge, sier Gjerdrum.

 ?? PARADOX ?? Norges mest kjente pinne.
PARADOX Norges mest kjente pinne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway