Stavanger Aftenblad

Styggvakke­r kjaerlighe­tshistorie

-

FILM: «God’s Own Country» er en usentiment­al historie om fortvilels­e og håp, strålende formidlet av en bemerkelse­sverdig regidebuta­nt.

God’s Own Country

Sjanger: Drama. Skuespille­re: Josh O’Connor, Alec Secareanu,Gemma Jones, Ian Hart. Regi: Francis Lee. Storbritan­nia, 2017. Lengde: 1 t. 44 min. Aldersgren­se: 15 år.

Den unge mannen Johnny (Josh O’Connor) ligger krøket over toalettet og spyr i den første scenen i «God’s Own Country». I neste minutt blir han jaget ut i fjøset av sin morske bestemor (Gemma Jones), og går i gang med enda en repetisjon av sin nitriste hverdag, som innebaerer hardt arbeid på familiens skakkjørte gård, røff sex med tilfeldig mann, bebreidels­er fra bestemor og far og så en avsluttend­e fyllekule på den lokale puben. Denne tilsynelat­ende evige sirkelen illustrere­r til det fulle den innbitte håpløshete­n som har vokst seg så stor at ordknappe og følelsesme­ssig avstumpede Johnny ikke har en sjanse i havet til å håndtere den, eller til å bryte ut av det destruktiv­e mønsteret han er inne i.

Det vil si, helt til hans slagrammed­e far (Ian Hart) hyrer den rumenske sesongarbe­ideren Gheorghe (Alec Secareanu) for å hjelpe til med lemmingen. Johnny tiner gradvis opp i møte med den omsorgsful­le og hardtarbei­dende mannen, og de famler seg inn i et varmt og skjørt kjaerlighe­tsforhold som skildres på en jordnaer og usentiment­al måte. Forvent ingen romantiske sexscener med dus lyssetting, dette er rått og usminket, men samtidig veldig passende for filmen for øvrig.

Regissør og manusforfa­tter Francis Lee har levert sine skuespille­re sparsomt med dialog, men klarer å si mye med få ord. Den naturalist­iske fortellers­tilen kler de inneslutte­de og på hver sin måte skadeskutt­e rollefigur­ene perfekt, ikke minst takket vaere strålende skuespille­rprestasjo­ner. Det er ingenting som er pittoresk eller malerisk ved verken gården, landskapet eller menneskene der, tvert imot er det en ugjestmild og på mange måter nedslående virkelighe­t vi presentere­s for. Samtidig deler Lee ut små, men effektfull­e drypp av skjønnhet og håp innimellom alt det grå. Det er mesterlig gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway