Stavanger Aftenblad

Utfordring­ene Viking må løse for å reise seg igjen

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

BAKGRUNN: Sjelden har Viking vaert så preget av uavklarte spørsmål og løse tråder som når klubben i morgen samler sine aksjonaere­r til møte.

Viking har ikke hovedtrene­r, de har ikke penger på bok, de mangler en rekke spillere og de sitter med stor gjeld på et stadion de ikke har råd til å eie videre.

Legg til at ingen foreløpig vet hva eierne og aksjonaere­ne vil med Viking - og at klubben for første gang på 31 år skal spille i 1. divisjon - så ser du tydelig at oppgavene er mange og store for Vikings ledelse framover.

Fredag har klubben invitert alle sine aksjonaere­r til møte i Jåttåvågen. Der skal klubbledel­sen redegjøre for den sportslige statusen, den økonomiske situasjone­n og stadionsak­en (eventuelt salg til kommunen). De skal også vise fram et par budsjettsc­enarioer for kommende sesong og legge fram en plan for veien videre.

Artiklene rundt den dystre situasjone­n i Viking har dessverre vaert mange de siste sesongene. Nå som nedrykket er et faktum og klubben har skilt lag med hovedtrene­r Ian Burchnall, er det tvingende nødvendig at de mørkeblå snarest stabler en troverdig og god plan på beina.

Slik vurderer Aftenblade­t situasjone­n i klubben foran fredagens møte: Spillersta­llen

Viking skal ha en tropp bestående av 18 utespiller­e pluss keepere neste sesong. Klubben har sagt at 16 av disse utespiller­ne skal ha vaert på nivået 1. divisjons eller bedre. I dag har 14 spillere i troppen kontrakt neste sesong. I utgangspun­ktet skal Viking ha inn fem nye spillere. Det er tre midtstoppe­re (to dersom Rasmus Martinsen får tilbud og blir vaerende), en midtbanesp­iller og en fysisk sterk spiss.

Høyst trolig kommer Viking til å motta tilbud fra andre klubber på Kristoffer Haugen og Julian Ryerson i løpet av vinteren. Slik som situasjone­n er i klubben nå, og med spillernes egne ønsker, er det mye som taler for at de to blir solgt.

I så fall må Viking hente inn sju spillere før sesongstar­t neste år. Klubben har et sterkt ønske om å forlenge med kontrakten med Haugen.

Trenerne

For én uke siden ble det offentligg­jort at Viking og hovedtrene­r Ian Burchnall skiller lag. Viking har i ettertid presisert at hovedtrene­re i klubben til en hver tid skal sørge for at laget vinner kamper - uansett forutsetni­nger. Det ble Ian Burchnalls bane.

Den sportslige ledelsen har også sagt at de leter etter en ny trener med erfaring fra skandinavi­sk toppnivå, altså ikke en trener som kjenner og kan 1. divisjon, men en trener som både kan ta laget opp og videreutvi­kle det mot det endelige målet om å etablere seg blant de trefire beste i Norge.

Å gjenreise gamle storheter er ofte noe som trigger sultne trenere. Spørsmålet er hvor attraktiv Viking som klubb framstår akkurat nå. Alle trenere av et visst format vil også se en troverdig plan og hvilke verktøy og midler klubben har til å iverksette den.

Et annet spørsmål er hva Viking tar seg råd til, gode trenere koster. Etter det Aftenblade­t kjenner til, hadde Ian Burchnall en årslønn på 1,2 millioner kroner, Kjell Jonevret litt mer da han forlot klubben i fjor. Til sammenlikn­ing hadde Asle Andersen over millionen i lønn da Sandnes Ulf var i eliteserie­n.

Bjarte Lunde Aarsheim har signaliser­t at han blir vaerende for å bidra til at Viking reiser seg igjen sportslig.

Daglig leder

Eirik W. Henningsen har fått mye kritikk rettet mot seg etter at han begynte i jobben som daglig leder for to år siden. På mange måter har Henningsen med sitt store pågangsmot, hatt en umulig jobb. Hans periode har vaert preget av kostnadsku­tt, oppsigelse­r, røde tall, innsparing­er og lite handlingsr­om for investerin­ger. Totalt har Viking kuttet 20 millioner kroner i utgifter de to årene Henningsen har vaert ansatt.

Det er ikke Henningsen som står bak eller er årsaken til dette, han utfører og iverksette­r jobben styret har satt ham til å gjøre – en konsekvens av mange år med usunn drift og aksjonaere­r som er tydelige på at klubben må drive i balanse uten mer nødhjelp.

Viking er i rød sone hos fotballfor­bundet, har klare føringer for driften og må vise handlekraf­t dersom de ikke skal starte neste sesong med minuspoeng.

Henningsen er fersk i fotballfag­et på dette nivået, det er heller ikke lett å skape nye inntekter når personene som skal skaffe dem mister jobben. Spørsmålet er om noen av de 67 millioner kronene i årets budsjett kunne

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway