Stavanger Aftenblad

To norske trenere på topp i Danmark

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no Ritzau NTB

FOTBALL: Ståle Solbakken har forlengst skapt Nordens beste klubblag av FC København. I dag hyller danskene «fjellabe» nummer to, Åge Hareide.

VM-plass etter suveren dansk 5–1 seier mot Irland på Aviva stadion i Dublin, vekker gjenklang i en hel fotball-verden. Og måten trener Hareide har fått fart på drengene, er direkte oppsiktsve­kkende for danskene generelt og pressen spesielt.

– Han er mer pragmatisk, gir oss mer frihet enn Morten Olsen (danskenes sjef i 15 år), forklarer keeper Kasper Schmeichel overfor danske medier.

–Det er aldri noen tvil om hvem som er «boss». Men han er en moderne leder som involverer spillerne i sin tankeprose­ss, tilføyde keeperen overfor VG.

Mer frihet, tenk det, og så en nordmann fra 80– og 90–tallet, den gangen naboen i sør mente norsk fotball handlet om lang ball og Jostein Flo. Til og med Ekstrablad­ets rutinerte Allan Olsen, en av flere danske kommentato­rer som reiste sammen med norsk presse på 90-tallet, lar tastaturet printe ut godhet over nordmannen: «Christian Eriksen er den offensive leder på det danske landshold – og det har Åge Hareide også sin andel i. Ja, måske er det nordmanden­s største triumf, at han har fået Christian Eriksen til at lyse så klart som landsholds­stjerne, og lige praecis det har bragt Danmark til VM» skriver Olsen og tilføyer: «Trenerkarr­ieren hans er bortimot komplett i et skandinavi­sk perspektiv. Det er helt rått og han fortjener det.»

En erkjennels­e som har tatt tid. For selv da Brede Hangeland etter overgang fra Viking fikk kjempesuks­ess og bidro betydelig for et FC København på vei mot europeisk klasse, hadde danskene vondt for å akseptere nordmenn i viktige roller.

– Det er vanskelig å få aksept her, og for min egen merker jeg kritikken umiddelbar­t om vi ikke vinner mesterskap. Fem seriegull på rad endrer ikke på det, fortalte Ståle Solbakken til Aftenblade­t da Hangeland ble solgt videre til Fulham.

Det viktigste for Solbakken og nå Åge Hareide er at de alltid har hatt stor tillit fra henholdsvi­s klubb- og forbundsle­delsen.

Slik forklarer Hareide seieren i Dublin: – Vi ble ikke stresset. Vi fortsatte å spille vårt spill, og vi fant rommet som vi ikke fant i første kamp. Den mentale styrken vi viser i en sånn situasjon, viser at det er et lag som har vaert sammen lenge, sa Hareide som hyllet tremålscor­er Christian Eriksen spesielt.

– Jeg tror at han er en av de ti beste spillerne i verden. Det er mye større enn folk aner.

 ?? LISELOTTE SABROE/SCANPIX DANMARK ?? Ved siden av tremålscor­er Christian Eriksen er trener Åge Hareide nå den store, danske helten.
LISELOTTE SABROE/SCANPIX DANMARK Ved siden av tremålscor­er Christian Eriksen er trener Åge Hareide nå den store, danske helten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway