Stavanger Aftenblad

Uklokt å velge Hagen

-

LEDER: Det er noe søtt over den tidligere Frpeieren Carl I. Hagens stadige lengsel tilbake til både sagmugg og posisjoner.

Allerede i 2001 meddelte han fra Stortinget­s talerstol at han hadde fått sin «dagdrøm knust», da de andre borgerlige partiene ikke ønsket å støtte hans ønske om å bli stortingsp­resident. Sannsynlig­vis var dette en politisk uklok beslutning av Venstre, KrF og Høyre, fordi det gjorde samarbeide­t med Frp vanskelige­re i Bondevik 2-regjeringe­n. Likevel bekreftet saken Hagens sans for, og higen etter, en plass i solen.

Etter hvert fikk han sin etterlengt­ede plass i presidents­kapet, men han ble aldri mer enn visepresid­ent. For fire år siden ville han ha en plass i Nobelkomit­een, men ble sviktet av sitt eget parti. Siden har han kjempet seg tilbake i politikken, både i Oslo bystyre og nå også som andre vararepres­entant til Stortinget. Begge ganger under store kontrovers­er.

Nå vil han inn i Nobelkomit­een igjen, og denne gangen er partiet på hans side, men et nytt problem har oppstått: Han kan rett som det er risikere å måtte møte på Stortinget. Dette kan svekke tilliten komiteens uavhengigh­et av myndighete­ne, noe som ikke minst var viktig å få fram etter at fredsprise­n gikk til den kinesiske opposisjon­elle Liu Xiaobo.

Etter dette har Nobelkomit­eens sammensetn­ing vaert heftig diskutert. Mange mener at eks-politikern­e i komiteen bør erstattes med fagfolk, gjerne fra flere land, men Stortinget har holdt seg til gammel praksis. Før i tiden var det vanlig å kombinere stortingsp­lassen med nobelarbei­det. Aase Lionaes (Ap) satt for eksempel på Stortinget i alle de ti årene hun ledet komiteen (1968– 77).

I nyere tid har både Thorbjørn Jagland (Ap) og Inger Marie Ytterhorn (Frp) vaert begge steder, men bare noen måneder – på «utgående kontrakt». Ingen har for øvrig funnet noe konstitusj­onelt hinder for denne kombinasjo­nen, men det er lett å vaere enig med Jonas Gahr Støre (Ap) i at dette ikke bra.

Prinsipiel­t mener nok også Hagen det samme, men når det kommer til egne muligheter for prestisjef­ulle verv, blir 73-åringen på kanten til barnslig. Konsekvens­en bør bli at Stortinget formaliser­er sin etablerte praksis om å holde sine egne medlemmer fra dette fatet.

 ?? HEIKO JUNGE ?? En plass i solen: Carl I. Hagen på feriestede­t sitt i Spania. Nå vil han også sole seg med et verv i Nobelkomit­een.
HEIKO JUNGE En plass i solen: Carl I. Hagen på feriestede­t sitt i Spania. Nå vil han også sole seg med et verv i Nobelkomit­een.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway