Stavanger Aftenblad

Ikke godt nok

-

LEDER: Det er avdekket store svakheter ved kvaliteten på folkeavste­mningene om kommunesam­menslåinge­r i fjor. Dette kunne fort blitt en katastrofe for renommeet til det norske folkestyre­t.

Institutt for samfunnsfo­rskning slapp denne uken rapporten «Lokale folkeavste­mninger om kommunesam­menslåing. Praksis og prinsipper.», som særlig så på de mer enn 200 folkeavste­mningene som er avholdt om kommunestr­uktur.

Rapporten bekrefter mye av kritikken som kom fram i fjor. Mange av avstemning­ene hadde for mange og for uklare alternativ­er. I noen tilfeller manglet alternativ­ene og det er også påvist eksempler på ledende spørsmål.

Forvirring­en blir ikke mindre når det kommer til hvordan et resultat i en slik avstemning skal tolkes, særlig der valgdeltak­elsen har vært lav, eller der ingen alternativ­er fikk over halvparten av stemmene.

I Rennesøy var det for eksempel 56,7 prosent av velgerne som ønsket kommunesam­menslåing, men bare 46 prosent ønsket stavangera­lternative­t, som ble resultatet. Det kan altså ikke fastslås om det var flertall for den nye storkommun­en som nå er en realitet. Vi får prise oss lykkelige over at dette ikke var bindende avstemning­er om representa­sjon til folkevalgt­e organer. Like glade bør vi være for at det ikke var internasjo­nale observatør­er til stede. Da kunne det vært fare for at Norge hadde havnet på hviterussi­sk nivå, eller der omkring. Etter parlaments­valget i Hviterussl­and i fjor anbefalte Organisasj­onen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) betydelige forbedring­er for å sikre at velgernes vilje ble respektert og satte stort spørsmålst­egn ved selve integritet­en til valget.

Det har tross alt gått bra i Norge likevel. Politikern­e har tatt ansvar for å tolke resultaten­e på fornuftig måte og velgerne har forståelse for det. Faktisk viser rapporten at velgerne har større forståelse for at det endelige resultatet må kunne avvike fra en avstemning, enn hvordan de folkevalgt­e selv anser seg forpliktet.

Vi har regler for lokale folkeavste­mninger i kommunelov­en. Forbedring­spotensial­et ligger ikke i å fjerne muligheten for avstemning­er. Det vil heller ikke være riktig å frata politikern­e retten til å bestemme hva det skal stemmes over og hvordan. Men det må være lov å gi dem råd. Utvalgets forslag om å lage en nasjonal veileder og et administra­tivt system for praktisk gjennomfør­ing av lokale folkeavste­mninger, er derfor veien å gå for å gjenoppret­te tilliten til denne viktige institusjo­nen.

Norge kunne havnet på hviterussi­sk nivå, eller der omkring.

 ?? JOAKIM ?? Både velgere og politikere hadde mange alternativ­er å velge mellom før folkeavste­mningene i fjor. Her har tegneren Joakim illustrert noen av de lokale politikern­es forvirring.
JOAKIM Både velgere og politikere hadde mange alternativ­er å velge mellom før folkeavste­mningene i fjor. Her har tegneren Joakim illustrert noen av de lokale politikern­es forvirring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway