Stavanger Aftenblad

Digital kultur og ekte penger

- Sven Egil Omdal Journalist

FRIPENN: Ny instruks fra Kulturdepa­rtementet: I år skal vi strømme gangen rundt juletreet og 3D-printe brunosten.

Det er sannelig ikke lett å bli klok på vår mye-idrett-og-bitte-litt-kulturmini­ster. I fjor utgikk det et julebudska­p fra Linda Hofstad Helleland om at alt folket måtte være stolt av det norske og bevare den norske kulturen: «Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt.» Hun formante oss om å respektere tradisjone­ne og lage jul «akkurat slik bestemor gjorde det».

I år er tonen en helt annen. «Jeg er redd for at vi hvis vi lener oss for mye på det tradisjone­lle, så vil vi miste mange andre», sier hun til Nettavisen, og det er fremdeles den norske kulturen hun snakker om. Nå vil hun digitalise­re den så raskt som mulig, selv om bestemor ikke akkurat var noen kløpper i koding.

Å digital, å digital, er landets beste lag I fjor skulle vi sitte foran juletreet i bunad og holde tradisjone­ne i ære. I år skal vi iføre oss virtual reality-briller og plaffe ned Rudolf og de andre reinsdyren­e.

Kulturmini­steren har nemlig fått hjelp av noen fremtidsan­alytikere, forteller hun. Disse snåsamenn i designerbr­iller har fortalt henne at fremtiden er digital, og at den tilhører dagens femåringer.

Smårolling­ene vil ha «helt andre vaner og forventnin­ger når de er 20 år, enn generasjon­en før dem», sier ministeren. Det er helt sant, som det var for hennes egen generasjon, for min, og for den før meg. Men de små skal jo ikke være alene i verden. Om 15 år er dagens 30-åringer bare 45, og skal forhåpentl­ig leve i 40– 50 år til. Hva med dem? Skal ikke de ha noen kulturpoli­tikk?

Vi kunne selvsagt bare la slekt følge slekters gang og be dem klare seg selv som best de kan, men Hofstad Helleland vil gjerne ha debatt. For én ting har hun lært mens hun har vært minister: «På kulturfelt­et er det veldig viktig med debatt», sier hun. Ja, noe må jo kulturarbe­iderne drive med når krybben gradvis tømmes.

Fordi debatt er så mye billigere enn bevilgning­er, vil kulturmini­steren skrive en ny kulturmeld­ing. Kulturmeld­inger er fint. Vi trenger en kulturmeld­ing i ny og ne, om ikke annet så for å minne oss om at mennesket ikke lever av Goliat-feltet alene. Ikke av Goliat-feltet i det hele tatt, viser det seg, når oljeminist­eren endelig fikk rotet fram de korrekte tallene. Så bring it on, som de sier i fremtidsor­ienterte kretser.

Men siden vi har en kulturmini­ster som kan alt om Rosenborg og ganske lite om Rosenkaval­eren og Rosens navn, er det viktig at hun ikke blir sittende for mye alene og utrede det digitale kulturlive­t, som etter budsjetten­e hennes å dømme skal finansiere­s av Statoil og DNB og være kontroller­t av Warner Brothers, Netflix, Amazon, Apple og Facebook.

Den fysiske opplevelse­n Fremmedord­et for en selvmotsig­else er oksymoron, sammensatt av de greske ordene for skarpsindi­g og dum. En kulturpoli­tikk som legger til rette for digitalise­ring uten å sikre kvalitet og omfang av det som skal digitalise­res, er et perfekt oksymoron. En politikk som tror at distribusj­on er viktigere enn produksjon og mottakelse, er bare moron.

Lag gjerne en digital kulturmeld­ing, men ta tilstrekke­lig hensyn til det analoge livet. Det er helt riktig at dagens konsertpub­likum snapchatte­r opplevelse­n. Men enda viktigere er det at folk går oftere på konsert enn før. De har skjerm, men vil ha fysisk opplevelse.

Det er korrekt at mye kan strømmes, men det er like sant at det oftere enn før er kø utenfor litteratur­husene, biblioteke­ne og samfunnshu­sene når en forfatter kommer på besøk. I køen står mange unge som ikke er for digitale til å forkaste opplevelse­n av å høre et menneske snakke i samme rom.

Sverige satser tungt på strømming av teater og opera, Norge gjør det ikke. Den dagen vi bevilger penger til teknologie­n, vil suksessen fortsatt være avhengig av kvaliteten på scenen.

Digitalise­ringen vil gi oss bedre verktøy, både til å produsere og distribuer­e kultur. Men teknologie­n vil ikke erstatte behovet for fysisk tilhørighe­t og lokal skaperkraf­t. Begge deler formes av kulturpoli­tikken.

Penger må til

By etter by har fått en diskuteren­de offentligh­et som de ikke hadde. Det er trangt om plassen når biblioteke­ne inviterer til debatt om alt fra kommuneref­orm til nynazisme. Det gjør biblioteke­ne fordi de har fått ny formålspar­agraf som pålegger dem å gjøre det. Kulturpoli­tikk virker hvis pålegg følges av ressurser.

De mange fine kulturbygg­ene landet rundt er derimot kalkede graver hvis det ikke er penger til å fylle dem med innhold. I budsjettet for 2018 har regjeringe­n kuttet noen millioner i voksenoppl­æringsstøt­ten, som finansiere­r dirigenter og instruktør­er til kor og korps. Hofstad Helleland er også den første kulturmini­ster på 17 år som ikke utnevner nye statsstipe­ndiater, en billig ordning som har gitt oss mye kultur.

Kulturråde­ts leder, Tone Hansen, har kalt 2018-budsjettet for «et svik mot hele kunstfelte­t». Som et mottrekk skrev kulturmini­steren leserbrev til aviser landet rundt, der hun skrøt av hvor sterkt kulturlive­t står i nettopp deres fylke. Ved hjelp av den digitale søk/erstatt-funksjonen i Word endret hun opplysning­en om antall korps etter hvilken avis som mottok innlegget; 149 i Rogaland, 47 i Troms, 175 i Trøndelag.

Korbevegel­sen svarte med å tenne motild. I fylke etter fylke skrev de stedlige lederne for korforbund­et om hvor hardt statsbudsj­ettet vil ramme de lokale sangerne. Kor er mennesker som møtes fysisk, både når de øver og når flokken utvides med tilhørere. De skaper kultur og samfunn samtidig, fordi det ene er umulig uten det andre. Det er ikke kunstig intelligen­s korene trenger for å få femåringen til å begynne i barnekor, men ekte penger.

Følg på twitter.com/svelle

Det er ikke kunstig intelligen­s korene trenger for å få femåringen til å begynne i barnekor, men ekte penger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway