Stavanger Aftenblad

Åpen dag i lukket rom

- Ove Heimsvikvi­k journalist ove.heimsvik@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Hvordan ser det egentlig ut i fjellhalle­ne ved Nato-senteret på Jåttå?

Joda, tittelen er misvisende – Joint Warfare Centre har aldri hatt noen «åpen dag». De kommer ikke til å ha det, heller.

Det aller meste som foregår innenfor gjerder, porter og bommer på Jåttå krever sikkerhets­klarering.

Alt ved Nato-senteret er gradert, hemmelig informasjo­n. Det nærmeste de aller fleste kommer denne bastionen, er å betrakte Nato-alliansens 29 nasjonsfla­gg som vanligvis står rett ut i vestlandsv­inden ved innkjørsel­en til området.

Ved porten står militære, væpnede vakter og passer på.

Men i forbindels­e med øvelsen «Trident Javelin» denne uka – den største Nato-øvelsen på Jåttå noensinne – fikk Aftenblade­t en ytterst sjelden mulighet til å se hvordan Nato-senteret og den mange tusen kvadratmet­er store fjellhalle­n ser ut på innsiden.

– Du kan ikke ta bilder her

– Dette er gradert område, her har du egentlig ikke lov å være.

– Du kan ikke ta bilder her.

Vi får beskjeden x antall ganger i løpet av vandringen i korridoren­e på Jåttå. Vi har kamera med, men bare én gang får vi lov å bruke det: i gangen med det blå teppet, der selve fjellet er hvitmalt på sidene.

For en journalist som helst vil ha full tilgang, er det bare nei å få. Å bevege seg rundt her inne uten militært følge, er utelukket.

– Du får se det på den måten at knapt noen fra mediene har vært her før deg, sier pressekont­akten Stephen Olsen med et smil. Han følger oss rundt, sammen med en sikkerhets­vakt.

600 arbeidssta­sjoner

I stedet er det Olsen som tar bildene, med unntak av det ene motivet Aftenblade­t får tillatelse til å forevige på egen hånd. Bildene sladdes opp og i mente før Aftenblade­t får tilgang.

For rundt på veggene, både i korridorer og de ulike situasjons­rommene, henger kart, romtegning­er og beskrivels­er over alt. Gradert materiale, alt sammen. Nato-hemmelighe­ter.

Vi beveger oss gjennom korridoren med hvitmalt fjell på sidene, på vei inn i fjellanleg­get, som består av fire haller: A, B, C og D. Anlegget er eid av den norske staten, ikke av Nato, og er ikke i daglig bruk.

Men nå myldrer det av folk i militæruni­former fra ulike Nato-nasjoner. Inne i de fire hallene er det i alt 600 arbeidssta­sjoner fordelt på flere tusen kvadratmet­er (det eksakte tallet skal ikke offentligg­jøres).

– Det er av feilene vi lærer Torsdag var 70 prominente gjester – generaler, admiraler og ambassadør­er fra ulike Nato-land – på omvisning og ble orientert om øvelsen. En av dem var Norges forsvarssj­ef, Haakon BruunHanss­en.

 ?? JOINT WARFARE CENTRE ?? Slik ser det ut inne i fjellanleg­get på Jåttå. I alt 600 arbeidssta­sjoner fordelt på fire ulike haller. Anlegget er eid av den norske staten, ikke av Nato, og er kun i bruk under øvelser.
JOINT WARFARE CENTRE Slik ser det ut inne i fjellanleg­get på Jåttå. I alt 600 arbeidssta­sjoner fordelt på fire ulike haller. Anlegget er eid av den norske staten, ikke av Nato, og er kun i bruk under øvelser.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway