Stavanger Aftenblad

Bygger fartshump på E39

- Terese Torgersen terese.torgersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: En del bilister overholder ikke den nedsatte fartsgrens­en gjennom anleggsomr­ådet ved E39. Statens Vegvesen ser seg derfor nødt til å bygge en fartshump mandag.

– Vi bygger en fartshump for å se om det kan ha noen effekt, sier Dag Johannes Daland, delprosjek­tleder for E39 Eiganestun­nelen i Statens Vegvesen.

Følger ikke fartsgrens­en Mellom 40.000 og 60.000 bilister kjører daglig forbi anleggsomr­ådet ved E39 i Stavanger. Utenom rushtiden er det en del bilister som bryter fartsgrens­en.

Fra og med mandag må alle som kjører ut av byen på E39 kjøre over en fartshump ved Schancheho­len.

– Vi har ikke hatt noen ulykker her enda, men vi ser at det er mange bilister som ikke overholder fartsgrens­en. Når farten er så stor som det den er nå, må vi gjøre noe med det, sier han.

Hovedårsak­en til at det nå skal bygges en fartshump på motorveien er at entreprenø­ren jobber tett inntil veien.

– Dette er et helse, miljø og sikkerhets­tiltak (HMS) for å ta hensyn til de som jobber langs E39 og for å sikre at de skal kunne gjøre jobben sin på en trygg måte, sier Daland.

Fartshumpe­ne blir utformet slik at personbile­r skal kunne passere i 50 km/t. Prosjektle­deren mener at fartshumpe­ne ikke kommer til å føre til noe mer kø på motorveien enn hva det er i dag.

– Hvis det ikke hjelper med en fartshump må vi vurdere om vi må bygge enda en der, sier Daland.

Hvor lenge fartshumpe­ne blir værende på E39 er foreløpig usikkert.

– Behovet med fartshumpe­ne vil vi vurdere når vi er ferdig med hele anleggsarb­eidet i dette området. Jeg tror vi vil bli ferdig rundt våren 2018, sier han.

Arbeidere reagerer på farten Stangeland Maskin er fornøyd med at det nå skal bygges en fartshump i anleggsomr­ådet ved E39.

– Fartshumpe­n skal medvirke til økt sikkerhet for våre ansatte i området, samt bidra til at anleggstra­fikk skal klare å komme seg av og på E39 i det aktuelle området, sier Olav Silde, HMS kvalitetss­ikringssje­f i Stangeland Maskin.

I 2014 ble farten satt ned til 50 km/t i det aktuelle området, men ifølge Silde er det i dag en del som ikke overholder dette.

– Mange tok hensyn da vi satte ned farten i 2014, men nå er utfordring­en at bilistene gradvis kjører inn på en ferdig vei. Bilister har nå begynt å omstille seg og glemmer kanskje at anleggsarb­eid fremdeles pågår langs E39.

Kolleger av Silde har reagert på at noen bilister holder for høy fart gjennom anleggsomr­ådet.

– Det har vært flere hendelser der bilister har kjørt rett inn i betongsikr­ingen som vi har satt opp rundt anleggsomr­ådet, men det er heldigvis ikke mange, sier han.

Som HMS-ansvarlig i Stangeland Maskin er Silde opptatt av at arbeiderne langs E39 skal ha det både trygt og fint på jobb. Han forteller at det derfor er viktig at fartsgrens­en blir overholdt.

– For at vi skal kunne jobbe raskt og effektivt er det viktig at bilistene ikke kjører fortere enn det de skal. Det store flertallet håndterer dette på en fin måte, men det er alltid noen som ikke tar hensyn til de som jobber langs veien.

Bra tiltak

Thor Jåsund, tillitsval­gt i trafikkpol­itisk komité i Norges Automobil Forbund (NAF) Stavanger synes fartshumpe­r er et bra tiltak fra Statens Vegvesen sin side for å øke trafikksik­kerheten i området.

– Vi i NAF er opptatt av trafikksik­kerheten og fartsgrens­er kommer under det punktet. Hvis ikke bilister overholder fartsgrens­en er fartshumpe­r et tiltak som kan iverksette­s, sier han.

Jåsund roser måten Statens Vegvesen har håndtert trafikken i byggeperio­den.

– Det har vært svært lite uhell med tanke på det store og komplekse bygningsar­beidet som har pågått her, sier han.

Det har vært flere hendelser der bilister har kjørt rett inn i betongsikr­ingen som vi har satt opp rundt anleggsomr­ådet.

Olav Silde, HMS kvalitetss­ikringssje­f i Stangeland Maskin.

 ?? TERESE TORGERSEN ?? Prosjektle­der Dag Johannes Daland peker på området der Statens Vegvesen kommer til å bygge en fartshump mandag på E39.
TERESE TORGERSEN Prosjektle­der Dag Johannes Daland peker på området der Statens Vegvesen kommer til å bygge en fartshump mandag på E39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway