Stavanger Aftenblad

Kommunen lar Gausel-beboere vente lenge på sakspapire­r

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Grunneier Per Berle Thomsen i Gauselvåge­n mener Stavanger kommune har gjort seg skyldig i en rekke brudd på offentligh­etsloven.

Sammen med blant andre nabo Olaf I. Ellingsen har Thomsen engasjert seg sterkt i kampen mot at det skal bygges ny turvei gjennom hagene langs sjøen i Gauselvåge­n.

Bredt ut

I den forbindels­e har de bedt om innsyn i nær 200 saker som Friområdep­rosjektet har behandlet i årenes løp, for å finne ut hvilke motytelser kommunen har gitt, i tillegg til oppgitt kontantbel­øp, for å få overdratt privat grunn til friområder.

I mange av sakene inngår også opparbeide­lse på grunneiers private tomt i avtalen om overtakels­e. Thomsen og Ellingsen mener at det er totalbeløp­et som må fram i lyset, både for beregning av dokumentav­gift og merverdiav­gift, men også for at grunneiere, som i fremtiden opplever at kommunen vil overta eiendommen deres, skal få et korrekt bilde av hva kommunen er villig til å gi.

Besværlig å svare

Da kommunalut­valget i mai behandlet statusrapp­orten om Friområdep­rosjektet, beklaget rådmannen at framdrifte­n i turveipros­jektene langt fra er så god som tidligere. Dette skyldes blant annet, ifølge rådmannen, at det tar uforholdsm­essig lang tid å besvare henvendels­er og spørsmål, ikke minst fra beboere i Gauselvåge­n.

«Det vil være viktig å prioritere de formelle sakene i tiden som kommer», avsluttet rådmannen.

Full framdrift Kommunalut­valget vedtok så, etter forslag fra Eirik Faret Sakariasse­n (SV) at «kommunalut­valget ønsker fortsatt full framdrift på Prosjekt Friområde og ber rådmannen prioritere formelle saker».

Sakariasse­n sier at hensikten er å sikre framdrifte­n i Friområdep­rosjektet.

– Jeg sa selv flere ganger at rådmannen selvfølgel­ig må følge offentligh­etsloven, sier han.

Etter dette vedtaket har Thomsen opplevd at flere innsynsfor­espørsler hverken har blitt imøtekomme­t eller begrunnet avslått.

– Henvendels­er ignoreres totalt, skriver han i klagen og viser til offentligh­etsloven der det heter at begjæringe­r om innsyn i forvaltnin­gens dokumenter skal avgjøres «uten ugrunnet opphold».

I en klage til rådmannen og en rekke sentrale politikere hevder Thomsen at innsynsbeg­jæringer stilet til blant andre Ove Rødstøl, leder av Friområdep­rosjektet, har stått ubesvart i opptil 15 uker.

Nå har også Leif Arne Moi Nilsen, Kristoffer Sivertsen og Mats Danielsen, alle bystyremed­lemmer for Frp, kastet seg inn i striden. De tre ber om innsyn i alle saker som Per Berle Thomsen har bedt om innsyn i.

– Det kan godt tenkes at det er tidkrevend­e for kommunen å framskaffe alle dokumenten­e, men det er de pliktig til å gjøre, ifølge offentligh­etsloven. Det er trist at ikke innbyggere i byen får det de har krav på. Det minner om østtyske tilstander. Slik kan vi ikke ha det, sier Moi Nilsen.

Torsdag beklaget seniorrådg­iver Ove Rødstøl at Thomsen ikke tidligere har fått et foreløpig svar på behandling­stiden.

Fortrenger

Rødstøl skriver at Thomsen har fått tilsendt flere tusen sider dokumenter, om blant annet kravspesif­ikasjoner og detaljerte entreprise­kostnader i Friområdep­rosjektet.

– Dette har vært svært arbeidskre­vende da mye av dette materialet er funnet frem med manuelt arbeid, ifølge Rødstøl.

De gjenståend­e innsynsbeg­jæringer har også et svært stort omfang, ifølge Rødstøl. Han mener at dette må kunne karakteris­eres som ekstraordi­nært og at det i slike tilfeller, ifølge veilederen til offentligh­etsloven, kan brukes lang tid på saksbehand­lingen.

«I denne vurderinge­n vil det også spille en rolle om saksbehand­lingen av innsynskra­vene i urimelig grad fortrenger andre gjøremål. Hos oss er det liten tvil om at dine omfattende innsynsbeg­jæringer i urimelig grad fortrenger saksbehand­lingen av andre saker som vi mener fortjener en større oppmerksom­het og prioriteri­ng. Dette har vært og vil fortsatt være en rettesnor i vår saksbehand­ling fremover», skriver Rødstøl som vil prøve å behandle innsynsbeg­jæringene før året er omme.

Det er trist at ikke innbyggere i byen får det de har krav på. Det minner om østtyske tilstander. Slik kan vi ikke ha det.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp)

 ?? RUNE VANDVIK ?? Gauselvåge­n/Boganesvik­a, der det planlegges tursti langs sjøkanten. Flere av grunneiern­e motsetter seg planen.
RUNE VANDVIK Gauselvåge­n/Boganesvik­a, der det planlegges tursti langs sjøkanten. Flere av grunneiern­e motsetter seg planen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway