Stavanger Aftenblad

Elev dømt for å ha truet læreren sin med kniv

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

DALANE TINGRETT: Retten finner det bevist at den da 16 år gamle gutten veivet med en nyslipt kniv mot læreren. Deretter kastet han en stein mot ham.

En 17 år gammel gutt er i Dalane tingrett dømt til 30 dagers fengsel for «ved trusler å ha søkt å påvirke yrkesutøve­lsen til en person fra en særlig utsatt yrkesgrupp­e.»

På grunn av tiltaltes unge alder gjøres hele fengselsst­raffen betinget med en prøvetid på to år.

Episoden fant sted på en videregåen­de skole i distriktet i februar i år. Så alvorlig var situasjone­n at det ble gitt tillatelse til bevæpning da politiet mottok meldingen.

Skulle «ta» ham

17-åringen erkjente ikke straffskyl­d da saken mot ham kom opp i tingretten.

En enstemmig rett finner det likevel bevist at han handlet i tråd med tiltalen.

Ifølge dommen oppsto det en konflikt mellom eleven og læreren allerede dagen før hendelsen, da klassen var på en utflukt. Etter dette skal tiltalte ha sagt til klassekame­rater at han skulle «ta» læreren.

Da truslene ble fremsatt, måtte læreren trekke seg ut av lokalet for å unngå en enda mer alvorlig situasjon. Han lukket døren og fikk sperret denne for å forhindre at eleven skulle komme etter ham. Til slutt hoppet tiltalte ut et vindu og løp bort fra stedet. Da den truede læreren på trygg avstand fulgte etter, kastet eleven en stein mot ham.

Slipper fengsel

I dommen fra Dalane tingrett påpekes det at strafferam­men for lovbruddet 17-åringen nå dømmes for, er 2 års ubetinget fengsel. Normalstra­ffen er en kortere ubetinget reaksjon. Grunnen til at hele fengselsst­raffen i 17-åringens tilfelle gjøres betinget, er tiltaltes unge alder.

I straffelov­en står det blant annet at: «Den som var under 18 år på handlingst­idspunktet, kan bare idømmes ubetinget fengselsst­raff når det er særlig påkrevd.»

På grunn av tiltaltes alder og økonomi finner retten det heller ikke riktig å idømme verken en bot i tillegg til den betingede fengselsst­raffen, eller saksomkost­ninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway