Stavanger Aftenblad

Slik ordner du piggdekkav­giften

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FORSTÅ: Piggdekkav­giften i Stavanger gjelder nå. Men hvem skal betale, og hvor mye? Og går det an å ombestemme seg?

Stavangers piggdekkav­gift ble vedtatt i februar. Men først 1. november, da vinterdekk­sesongen startet, ble bilførere som skal ferdes i Stavanger med piggdekk nødt til å betale for det. Det førte til travle dager hos Stavanger Parkering, som har ansvaret for å selge retten til å kjøre med pigger på stavangers­k asfalt og brostein.

– Pågangen var intens, både på telefon og epost, den første uken av november. Nå når kalenderen viser 15. november, har det roet seg, sier daglig leder Christian Tønnevold i det kommunale foretaket Stavanger Parkering.

8000 har betalt

Drøye to uker inn i piggdekkav­giftsplikt­en kan Tønnevold konstatere at rundt 8000 biler har betalt en eller annen form for piggdekkav­gift. Rundt 70 prosent har valgt å betale for hele vinterseso­ngen, som varer fra 1. november til dagen etter 2. påskedag. Om bilen veier 3500 kilo eller mindre, koster det 1400 kroner. Veier bilen mer, dobles prisen. Noen få har valgt å kjøpe rett for en måned for 450 kroner, resten har kjøpt dagspass for 35 kroner. Tønnevold påpeker at både sesongleng­den og satsene er bestemt i en nasjonal forskrift for piggdekkav­gift.

Så hva er det de lurer på, disse bilførerne som skal betale for piggene og kontakter Stavanger Parkering?

1. Hvordan foregår betalingen?

– Veldig enkelt. Du kan bruke både Vipps og Easypark, og betalingen kan lett gjennomfør­es via vår hjemmeside, forklarer Tønnevold.

2. Hva slags dokumentas­jon må jeg ha for å vise at jeg har betalt?

– Ingenting. Betalingen lenkes opp mot bilens registerri­ngsnummer. Akkurat som med årsavgifte­n, har vi et elektronis­k system der vi enkelt kan gå inn og sjekke om avgiften er betalt? 3. Hva skjer om jeg ikke har betalt og blir tatt i kontroll?

– Da får du et såkalt tilleggsge­byr på 750 kroner.

4. Jeg har betalt for sesongen, men har bestemt meg for likevel ikke å legge om til piggdekk. Kan jeg få pengene tilbake?

– Nei. Betalt er betalt. Sånn må det være for at det ikke skal bli fullstendi­g kaos.

5. Jeg har fått ny bil og dermed nytt registreri­ngsnummer! Kan jeg endre piggdekkav­giften til det nye bilnummere­t?

– Det kan du! Send en epost til Stavanger Parkering, så fikser vi det.

6. Jeg bor i en annen kommune, og skal bare kjøre en kilometer i Stavanger i ny og ne. Må jeg likevel betale piggdekkav­gift?

– Ja, det må du.

7. Gjelder betalt piggdekkav­gift i Stavanger også i de andre piggdekkav­giftsbyene Oslo, Bergen og Trondheim?

– Ja. For øyeblikket har alle de fire norske byene den samme betalingsm­etoden som Stavanger. Den er basert på tillit. Undersøkel­ser fra Bergen for noen år siden viste imidlertid at rundt 40 prosent av bilistene som kjørte med piggdekk lot være å betale.

– Mitt inntrykk er at folk er interesser­te i å ha dette i orden. Det viser jo også det store antallet som allerede har betalt. Men vi kommer til å gjennomfør­e kontroller i løpet av sesongen i samarbeid med Statens Vegvesen, sier Tønnevold.

Ifølge Stavanger kommunes hjemmeside, kjører tre av fire bilister piggfritt i vinterseso­ngen. Den fjerdedele­n som bruker piggdekk er anslått til å være 14–15.000 kjøretøy.

Trondheim snudde Trondheim hadde piggdekkav­gift mellom 2001 og 2010. Kriteriet var at avgiften skulle avvikles når piggfriand­elen i bytrafikke­n var oppe i 80 prosent. Det skjedde altså i 2010.

Men året etter sank piggfriand­elen til 65 prosent. Dermed ble piggdekkav­giften gjeninnfør­t i byen i 2016.

– Trondheim, Oslo og Bergen er store kommuner. Stavanger er en liten kommune med grense til mange kommuner. Det skaper en ekstra utfordring, og gjør også vanskelige­re å vite hvor mange biler som potensielt vil betale piggdekkav­giften, fordi mange fra nabokommun­ene også vil betale, sier Tønnevold. Så hva skal pengene fra avgiften brukes til?

Ifølge Stavanger kommunes hjemmeside skal bystyret avgjøre det. Et forslag er pengene øremerkes til å bedre luftkvalit­eten i Stavanger. For eksempel ved å innføre pant på gamle vedovner.

 ?? ANDERS MINGE ?? Daglig leder Christian Tønnevold i Stavanger parkering og hans medarbeide­re har hatt travle dager med piggdekkav­giften hittil i november.
ANDERS MINGE Daglig leder Christian Tønnevold i Stavanger parkering og hans medarbeide­re har hatt travle dager med piggdekkav­giften hittil i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway