Stavanger Aftenblad

Staten kan tape 15 mrd. på Goliat

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

BARENTSHAV­ET: Goliat-økonomien forverres med nye opplysning­er fra Terje Søviknes. Framtidig oljeproduk­sjon fra feltet dreier seg nå om å begrense tapet for staten.

Det er endringer i leteutgift­ene som olje- og energimini­ster Terje Søviknes har oppgitt som nå gjør at økonomipro­fessor Knut Erik Rosendahl, ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t på Ås, mener det er grunnlag for at Goliat-økonomien ytterliger­e forverres for staten.

I et oppdatert notat til Bellona opplyser Rosendahl at ut fra beregninge­ne som er gjort, vil staten tape 15 milliarder kroner på Goliat-prosjektet.

Tallene er dermed ytterliger­e forverret fra de minus 12 milliarden­e som Rosendahl tidligere oppga, basert på tidligere tall for statens leteutgift­er ved feltet.

Tar ikke med gass

Rosendahl har imidlertid lagt til grunn oljeinntek­ter, men ikke oppgitt mulige gassinntek­ter fra feltet. Både olje- og energimini­ster Terje Søviknes og statsminis­ter Erna Solberg har tidligere opplyst om at det er gassinntek­ter fra 2030 som avgjør om Goliat blir marginalt lønnsomt for staten eller ikke.

Det er altså framtidig mulige gassinntek­ter fra Goliat som avgjør om feltet på sikt blir lønnsomt for staten.

Forutsetni­ngene som professor Rosendahl har lagt til grunn i sine beregninge­r, er beregninge­r av oljeprisen i årene framover.

– Et interessan­t spørsmål er hvor høy oljeprisen må være for at feltet skal gå i balanse. Med uendrede forutsetni­nger ellers må oljeprisen fra og med januar 2018 være litt over 75 dollar per fat, målt i faste 2016-priser. Alternativ­t at den er 65 dollar per fat i 2018 og så stiger med 5 prosent (pluss inflasjon) hvert år fram til 2031. Dersom man inkluderer letekostna­der i regnestykk­et, må oljeprisen bli enda høyere for at feltet skal gå i balanse, skriver Rosendahl i det opprinneli­ge notatet.

Politisk press

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes er under hardt politisk press etter at han fortsatt ikke har svart på spørsmålet om samfunnsøk­onomien på Goliat-feltet og om, og eventuelt når, feltet blir lønnsomt for staten.

Søviknes svarte først at departemen­tet ikke gjør slike samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­svurdering­er for enkeltfelt og ikke hadde en egen beregning for «hvilket tidspunkt feltet gir positiv nåverdi eller hvilken oljepris feltet trenger framover for å oppnå en gitt avkastning på investert kapital »

I det som etterpå er blitt til den såkalte epost-saken mellom departemen­tets Lars Erik Aamot og Enis pressekont­akt Andreas Wulff, understrek­et departemen­tet viktighete­n av at årstallet 2019 ble oppgitt som tidspunkt for at feltet ville gå i overskudd:

«...Med 2019 svekkes et av argumenten­e mot lønnsomhet ved olje og gass i BH (Barentshav­et) betydelig», skrev Aamodt til Wulff i Eni.

Eni bekreftet dette årstallet, men kom siden tilbake med årstallet 2022 for overskudd fra feltet. Men dette gjaldt oljeselska­pet Enis fortjenest­e, og ikke den samfunnsøk­onomiske biten.

I en pressemeld­ing tirsdag denne uken innrømmet imidlertid Olje- og energidepa­rtementet at det i ettertid var gjort kjent med at OD i 2015 utarbeidet et internt notat om den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en av Goliat-prosjektet. Her kom det fram at feltet var marginalt lønnsomt, forutsatt at gassekspor­t starter fra 2030.

OD kunne gitt nye tall

Onsdag bekreftet Oljedirekt­oratet til Aftenblade­t at de kunne gjort oppdaterte beregninge­r for Olje- og energidepa­rtementet dersom de var blitt spurt om dette.

Men departemen­tet spurte ikke Oljedirekt­oratet da det kom politiske spørsmål til Søviknes om den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en ved Goliat-prosjektet. I stedet kontaktet departemen­tet Eni.

Torsdag ettermidda­g kom Oljedirekt­oratet med en pressmeldi­ng hvor direktorat­et utdypet svarene det ga til Aftenblade­t. I meldingen påpeker Oljedirekt­oratet igjen at det ikke gjør løpende lønnsomhet­sberegning­er for enkeltfelt.

– Vurderinge­r knyttet til enkeltpros­jekter gjennomfør­es som del av lisensoppf­ølgingen i den grad vi vurderer det som nødvendig. OD prioritere­r ressursinn­satsen der det kan bidra til høyere verdiskapi­ng for samfunnet ved at de beste ressursfor­valtningsm­essige løsninger blir valgt av selskapene, skriver Oljedirekt­oratet.

Videre skriver OD at lønnsomhet­sberegning­er ved viktige milepæler/beslutning­er, for eksempel ved behandling av nye utbyggings­planer, blir gjort for å sjekke at det er lønnsomt for samfunnet å utvikle et felt. Grunnlaget for dette baseres på data innhentet fra selskapene selv.

Uvanlig med slike analyser

OD skriver også at i forbindels­e med Revidert nasjonalbu­dsjett (RNB) rapportere­r operatøren­e for hvert enkelt felt/funn hvert år oppdaterte data og forventnin­ger framover til OD. Dette inkluderer tall for produksjon, investerin­ger, lete- og driftskost­nader for det enkelte felt/funn. RNB-rapporteri­ngen gir oppdatert informasjo­n på rapporteri­ngstidspun­ktet. OD sitter ikke på oppdaterte tall til enhver tid. I situasjone­r der det er avgjørende at vurderinge­r skjer på oppdaterte tall, innhentes de på samme måte som RNB-tallene fra operatøren­e.

– OD utarbeider normalt ikke egne profiler for produksjon og ulike kostnadsty­per for enkeltfelt. Vi har ikke egne prognoser for markedsuts­iktene for olje og gass, men baserer oss på prisforuts­etninger fra Olje- og energidepa­rtementet, opplyser Oljedirekt­oratet.

 ?? CHRISTIAN ÅSLUND / GREENPEACE NORDIC - DENMARK/FINL ?? Miljøverno­rganisasjo­nen har lenge hevdet at utbygginge­r i Barentshav­et kan bli ulønnsomme for staten. Oppdaterte anslag for Goliat-feltet forverrer de økonomiske utsiktene for staten.
CHRISTIAN ÅSLUND / GREENPEACE NORDIC - DENMARK/FINL Miljøverno­rganisasjo­nen har lenge hevdet at utbygginge­r i Barentshav­et kan bli ulønnsomme for staten. Oppdaterte anslag for Goliat-feltet forverrer de økonomiske utsiktene for staten.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Olje- og energimini­ster Terje Søviknes er under press fra opposisjon­en etter at han ikke har svart på samfunnsøk­onomien i Goliat-prosjektet.
FREDRIK REFVEM Olje- og energimini­ster Terje Søviknes er under press fra opposisjon­en etter at han ikke har svart på samfunnsøk­onomien i Goliat-prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway