Stavanger Aftenblad

Oljegigant kommer til Rosenberg

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Plattformd­ekket til Martin Linge skal klargjøres ved Rosenberg og kommer til å ruve i bybildet. Det betyr en hektisk vår for han far og de på verftet på Buøy.

– Modulene seiler fra verftet i Sør-Korea når de er ferdige, men først skal de klargjøres, sier Leif Harald Halvorsen i Total til Aftenblade­t.

Går alt som planlagt med de siste ferdigstil­lelsene i Sør-Korea, vil plattformd­ekket med de to gigantiske plattformm­odulene ankomme Stavanger på senvintere­n eller tidlig på vårparten neste år.

Klargjøres fram til sommeren Martin Linge-prosjektet har blitt utsatt flere ganger, senest som følge av en arbeidsuly­kke ved verftet i Geoje i Sør-Korea i mai i år hvor seks personer mistet livet og 22 arbeidstak­ere ble skadet.

Planen var hele tiden at modulene skulle direkte til Martin Linge-feltet i Nordsjøen for oppkobling.

– Når tidsskjema­et ble utsatt, vil vi nå bruke tiden effektivt framover før løfteopera­sjonene kan starte. En mellomperi­ode i Stavanger er noe vi ser positivt på. Personell fra prosjektor­ganisasjon­en vår får klargjort og sett over modulene og vil være på plass ved verftet i denne fasen, sier Halvorsen.

Rosenberg WorleyPars­ons har en kontrakt med FMCTechnip på oppkobling og klargjørin­g av plattformm­odulene på Martin Linge-feltet for operatør Total.

For Rosenberg betyr dette at forbereden­de arbeid kan starte ved kai allerede i vår, framfor å vente til neste sommers løftevindu i Nordsjøen. Eventuelt arbeid som gjenstår på modulene blir gjort til kai ved Rosenberg før transport ut til feltet.

– Både for oss og for kunden er det en stor fordel å få modulene inn til Rosenberg og komme i gang med arbeidet. Det er en svær jobb og en stor utfordring vi har foran oss. Jo mer vi får planlagt og gjort når modulene ligger til kai, desto mer sannsynlig er det at vi lykkes når vi starter med arbeidet offshore, sier direktør Jan Narvestad i Rosenberg WorleyPars­ons AS til Aftenblade­t.

Første oljegigant siden Yme Narvestad medgir at det gir en god følelse å få en oljegigant fysisk plassert på Rosenberg igjen. Sist det var tilsvarend­e størrelser på Rosenberg var da plattformd­ekket til Yme-plattforme­n kom til Stavanger sensommere­n 2010.

Martin Linge er imidlertid av et betydelig større format og kommer til å ruve i bybildet i Stavanger.

I utgangspun­ktet sier Narvestad at det ikke nødvendigv­is blir mer jobb for Rosenberg, men verftet får påbegynt arbeidet tidligere enn først antatt. Sammen med operatør Total og TechnipFMC får Rosenberg også gått grundig gjennom modulene i påvente av løftevindu­et neste sommer.

Kontrakten Rosenberg har på jobben har en verdi på 500 millioner kroner, men verdien av oppdraget kan øke ytterliger­e dersom Rosenberg må gjøre mer jobb med Martin Linge-modulene enn forespeile­t.

– Når vi bygger oss opp på dette nivået, har vi en organisasj­on som framover kan løfte seg til å ta større type oppdrag, sier Narvestad på spørsmål om han far og de på Rosenberg rigger seg for større oppgaver framover.

Ny oppbemanni­ng Buøy-verftet teller for øyeblikket rundt 750 ansatte og vil neste år bemanne opp ytterliger­e, både ingeniører og fagarbeide­re. Verftet er i full gang med gangbruer og flammetårn til Johan Sverdrup-feltet. Forberedel­ser til Martin Linge-jobben skaper også stor aktivitet, i tillegg snuser verftet på nye oppdrag.

– Mye positivt rører på seg for tiden. Oljeprisen peker oppover, og aktivitets­messig klatrer vi oppover framover. Neste år forventer vi endelig å være ute av aktivitets­dumpen som oljenedtur­en førte oss inn i, sier Narvestad.

Det er konsortiet TechnipFMC og Samsung Heavy Industries som har jobben med plattformm­odulene, hvor Total altså er kunde og Rosenberg WorleyPars­ons er en av underlever­andørene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway