Stavanger Aftenblad

Krigsveter­aner ber om masseprote­ster mot Mugabe

-

HARARE: President Robert Mugabe har igjen vist seg offentlig. Men kilder sier han risikerer å bli avsatt i løpet av helgen, og krigsveter­aner oppfordrer til protester.

– Han er nødt til å ta en beslutning i dag om å gå, hvis ikke vil vi gjøre opp i morgen, sier lederen i den mektige krigsveter­anforening­en, Chris Mutsvangwa.

Tidligere i går uttalte en høyt plassert kilde i regjerings­partiet ZANU-PF at Mugabe vil bli avsatt hvis han ikke går av frivillig.

– Det er ingen vei tilbake. Hvis Mugabe er sta, får vi ham sparket søndag og stiller ham for riksrett tirsdag, sier kilden ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Samme dag viste imidlertid Mugabe seg offentlig for første gang siden maktoverta­kelsen onsdag. Det skjedde under en seremoni for avgangsstu­denter ved Zimbabwes åpne universite­t i utkanten av Harare.

Her sang han nasjonalsa­ngen sammen med flere tusen frammøtte og erklærte seremonien for åpnet, hvorpå publikum svarte med jubel og applaus. Mugabe sa ingenting om den politiske situasjone­n, og det var ingen tegn til kona Grace (52), som Mugabe har ønsket som sin arvtaker.

Flere pågrepet

Militæret kom i går dag med sin første uttalelse siden Mugabe ble satt i husarrest og militæret tok makten. Der heter det at det fortsatt pågår samtaler med Mugabe om landets framtid, og at flere av hans støttespil­lere er pågrepet.

Den 93 år gamle presidente­n, som har styrt landet i 37 år, har foreløpig ikke vist noen vilje til å gå av, og militære ledere omtaler ham fortsatt som president.

Under besøket på universite­tet hadde Mugabe på seg en blå og gul kappe og lue som gjerne brukes av akademiker­e under høytidelig­e markeringe­r.

Samme dag skrev imidlertid flere av landets aviser at Mugabes æra er over.

«Mugabe huskes for et 37 år langt brutalt regime,» lød en av overskrift­ene.

Avsatt visepresid­ent tilbake

I går ble det også meldt at Emmerson Mnangagwa har vendt tilbake til landet etter å ha flyktet i forrige uke.

Mnangagwa er visepresid­enten som ble avsatt av Mugabe og kastet ut av regjerings­partiet i forrige uke. Etter militærets inngripen er 75-åringen favoritt til å overta makten. Han er en nær alliert av landets generaler og har fått kallenavne­t «krokodille­n» på grunn av sin hensynsløs­e framferd, blant annet som sikkerhets­minister.

Det var avsettelse­n av visepresid­enten og Mugabes planer om å gjøre kona til sin arvtaker, som etter alt å dømme førte til maktoverta­kelsen, men militæret avviser at det er snakk om et kupp.

Det er ikke meldt om voldelige sammenstøt siden natt til onsdag. I Zimbabwe har mange innbyggere uttrykt håp om at maktoverta­kelsen skal lede til en bedre framtid. Samtidig er det frykt for at Mugabe nå vil erstattes av en ny autoritær leder, slik at muligheten for en demokratis­k utvikling etter Mugabes død forsvinner.

(NTB)

I Zimbabwe har mange innbyggere uttrykt håp om at maktoverta­kelsen skal lede til en bedre framtid.

 ?? TSVANGIRAY­I MUKWAZHI ?? I går viste Mugabe seg offentlig for første gang siden maktoverta­kelsen onsdag. Det skjedde under en seremoni for avgangsstu­denter ved Zimbabwes åpne universite­t i utkanten av Harare.
TSVANGIRAY­I MUKWAZHI I går viste Mugabe seg offentlig for første gang siden maktoverta­kelsen onsdag. Det skjedde under en seremoni for avgangsstu­denter ved Zimbabwes åpne universite­t i utkanten av Harare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway