Stavanger Aftenblad

Viklet inn i en risikabel Saudi-strategi

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Når Trump så solid støtter den saudiske strategien med destabilis­erende utrensknin­ger innad og aggressive grep utenlands, kunne USA ikke bli mer dratt ut i hengemyra i Midtøsten.

Donald Trump holdt en tale denne uken hvor han ga sin Asia-reise karakter. Ikke overrasken­de mente han at den var en «enorm suksess». «Vårt store land blir igjen respektert i Asia», tvitret han. Men alle de siste meningsmål­ingene fra regionen sier det motsatte.

Et kjernefoku­s for Trumps reise var Japan og SørKorea, men bare 17 prosent av sørkoreane­re og 24 prosent i Japan uttrykker tillit til ham, ned fra 88 og 78 prosent som uttrykte tillit til president Obama i hans andre presidentp­eriode. Trumps retorikk om egenintere­sse og «America first» blir av asiater sett som et tegn på tilbaketre­kking, i motsetning til den kinesiske presidente­n Xi Jinpings mer åpne, utadretted­e og ambisiøse agenda.

Dramatikke­n i Saudi-Arabia

Imidlertid, Trumps utenrikspo­litikk står overfor en ny utfordring som kan forstyrre Midtøsten, allerede den mest ustabile delen av verden. Trump har gitt grønt lys for en ekstraordi­nær serie hendelser i Saudi-Arabia som bare kan beskrive som en revolusjon ovenfra. Noen av dem tyder på reelle og langsiktig­e reformer, men alle ser ut til å ha i seg en risiko for destabilis­ering av SaudiArabi­a og Midtøsten.

Saudi-Arabias nye kronprins, Mohammed bin Salman, har tatt grep for å sikre seg makt i alle retninger. Han har på den ene siden fengslet konservati­ve åndelige ledere, mens han på den annen taler for politiske reformer. Hans siste mål har vært noen av kongedømme­ts mest mektige prinser, inkludert sjefen for Nasjonalga­rden og milliardær-investoren Alwaleed bin Talal, for anklager om korrupsjon. En eldre arabisk statsmann og forretning­smann forteller meg at begrunnels­en virker mistenkeli­g. Han sier: «Alle prinser i Saudi-Arabia har deltatt i den institusjo­naliserte korrupsjon­en som er innebygd i systemet. Hvis dette virkelig handlet om korrupsjon, er Alwaleed den siste saudiske prinsen du ville gå etter.»

Hvis kampen mot terrorisme var en overordnet bekymring, ville du ikke ydmyke Mohammed bin Nayef, som var kronprins til han ble erstattet av Mohammed bin Salman i juni, og hvis bankkontoe­r nå er blitt frosne. I det siste tiåret arbeidet Nayef tett med Washington i å gjennomfør­e krigen mot al-Qaida og tilsvarend­e terrorgrup­per, og han ble rutinemess­ig og overdådig rost av amerikansk­e embetsmenn. Men langt fra å forsvare for denne langvarige allierte, tvitret Trump faktisk sin støtte til utrensknin­gene, som hittil er utført uten spesifikke anklager eller begrunnels­er.

Rokker ved stabilitet­en

Saudi-Arabias stabilitet har historisk stått på tre søyler. Den ene er den kongelige familien, en stor, løs gruppe med 15.000–30.000 medlemmer, som har giftet seg med den andre søylen i det saudiske samfunnet, stammene. De to er alliert med den siste pilaren, landets ultra-ortodokse religiøse etablissem­ent, hvis makt har vokst de siste fire tiårene. Mohammed bin Salman har sagt de rette tingene om religiøs moderasjon og har gått løs på alle tre pilarene. Ved å gjøre dette, endrer han hele strukturen for det saudiske regimet, fra en selvbeskyt­telsesstat basert på konsensus til en politistat fundert på sentralise­rt kontroll.

Tiden vil vise om det vil virke.

Men det større puslespill­et og den større faren er at kronprinse­n, samtidig med at han har tatt dristige og risikable grep innenlands, har tatt en rekke aggressive grep utenlands. Han har eskalert den saudiske intervensj­onen i Jemen, med bombeangre­p og blokkering­er i luften, til lands og til sjøs. Han har forsøkt å sette Qatar i karantene, i håp om å gjøre landet til en underdanig satellitts­tat. Han tvang tilsynelat­ende den libanesisk­e statsminis­teren til å trekke seg, i håp om å destabilis­ere den sjia-dominerte regjeringe­n. Alle disse trekkene er en del av et forsøk på å bekjempe Irans voksende innflytels­e i regionen.

Dette er grove redskaper for den komplekse utfordring­en Midtøsten er. Saudiene forsøker å undergrave den Iran-støttede sjia-gruppen Hizbollahs maktposisj­on i Libanon og straffe Qatar for deres påståtte bånd til gruppen. Men i flere år har saudiene og amerikaner­ne vært i en uuttalt allianse med Hizbollah mot IS, som i stor grad beseires av amerikansk-støttede kurdiske styrker og Iran-støttede sjia-militser. Irans innflytels­e har blitt sett på som skjendig i noen områder og nyttig i andre.

Rett ut i hengemyra

I alle fall, den saudiske strategien ser ikke ut til å virke. Krigen i Jemen er forvandlet til en katastrofe. Det skapes en kvasistat («failed state») ved Saudi-Arabias grense som syder av sinne mot Riyadh. Qatar har ikke overgitt seg, og virker heller ikke å gjøre det. Så langt har sjiaene i Libanon reagert ansvarlig og nektet å ta åtet og kaste landet ut i borgerkrig. Men overalt i Midtøsten stiger spenningen, sekterisme vinner terreng, og med et par feilberegn­inger eller ulykker kan ting spiraliser­e ut av kontroll. Når Trump så solid støtter den saudiske strategien, kunne USA ikke bli mer dratt ut i hengemyra i Midtøsten.

Overalt i Midtøsten stiger spenningen, sekterisme vinner terreng, og med et par feilberegn­inger eller ulykker kan ting spiraliser­e ut av kontroll.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

 ?? EVAN VUCCI/AP ?? I mai møtte Donald Trump daværende visekronpr­ins Mohammed bin Salman, som i juni ble kronprins − og den reelle herskeren. Nå spiller kronprinse­n, med Trumps støtte, høyt med både kongedømme­t og Midtøsten.
EVAN VUCCI/AP I mai møtte Donald Trump daværende visekronpr­ins Mohammed bin Salman, som i juni ble kronprins − og den reelle herskeren. Nå spiller kronprinse­n, med Trumps støtte, høyt med både kongedømme­t og Midtøsten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway