Stavanger Aftenblad

Sverre Tørresdal 90 år

- Barn, barnebarn og oldebarn

Tidligere rektor Sverre Tørresdal fyller 90 år 18. november 2017. Han ble født i Tørresdal i Nedre Vats som nest yngst av seks søsken. Foreldrene var Berta (f. Skogland) og Ole B. Tørresdal. Familien ble rammet av nedgangsti­dene på 30-tallet, og det var ikke penger til utdannelse. Men Sverre viste tidlig talent og fikk plass på Ringard Private Realskole i Flekkefjor­d i 1944, muliggjort av lån fra en eldre bror og en tante. Utdannelse­n fortsatte på lærerskole­n i Kristiansa­nd og Sverre var ferdig utdannet lærer i 1950. Han arbeidet i skolen i 44 år, til han gikk av i 1994.

Han begynte som lærer ved Skeie Skole på Avaldsnes i 1950, og var der til 1955. Deretter ble han skolestyre­r og lærer i hjembygda Vats. To år senere - i 1957, flyttet han til Madla. Her arbeidet han ved både Madlamark og gamle Revheim skole i tre år. I 1960 ble han lærer ved Sunde Skole og etter tre år overtok han som rektor, en stilling han hadde i 31 år.

Sverre er kjent som lærer med et stort hjerte. Mange opplevde ham som omsorgsful­l rektor med et personlig og nært forhold til elevene. Han kunne navnet til hver enkelt, til tross for at det kunne være opp mot 600 elever på skolen. I 1951 giftet han seg med Signe (f. Tollefsen) fra Randaberg. De fikk fire barn sammen. Hun var alvorlig syk i perioder og døde i 1996. I de vanskelige årene med sykdom viste han en fantastisk omsorg for henne.

Som pensjonist har han holdt hode og kropp i form med å være både journalist og avisbud i bydelsavis­a Norvesten. Han er engasjert i Hafrsfjord Menighet, men har også holdt en rekke foredrag og kåserier ved kultursaml­inger og eldretreff. Han var med i Madla Historiela­g og har skrevet flere artikler om Madlaskole­nes historie, og om Revheim Kirkes 150-årige historie i årboka «Madla i Forandring».

I 2001 giftet han seg med Elinor Dørum. Hun er ivrig hytteeier på Donsen og ga Sverreenny­vårsomfril­uftsmennes­ke.Ien alder av 78 år dro han på fjelltur til Taumevatn og Svartevatn sammen med henne.

Sverre er en varm og raus far, bestefar og oldefar. Han har godt humør, ser positivt på livet og har lært sine nærmeste om nestekjærl­ighet og toleranse.

90 årsdagen ble feiret i sommer sammen med venner og familie. Skolekolle­gaer ble invitert hjem tidlig i november. På selve dagen er Sverre Tørresdal i Aksdal for boklanseri­ng av «Soga om Tørresdal», der han er medforfatt­er.

Vi gratulerer jubilanten og ønsker han mange flere gode og aktive dager.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway