Stavanger Aftenblad

Øyne som stråler

- Jorun Eianee Brunstad diakon

SØNDAGSTAN­KER: Stemningen i Bibelbutik­ken i Langgata i Sandnes ble plutselig helt rar. En sydlandsk mann kommer inn i butikken. Han begynner å le høylytt med seg selv.

Hans møte med bøkene skapte tydelig en reaksjon. Flere i butikken så mot denne lattermild­e personen. Vi nordmenn er ikke vant med slikt. Etter hvert tok jeg kontakt med ham. Han beklaget, på engelsk, at han ikke kunne norsk. Og så kom denne fascineren­de historien: Han ruslet gjennom Langgata før han skulle ta bussen til flyplassen for å dra hjem igjen til Egypt. Han så Bibelen i vinduet og kom inn. Der så han boken om biskop Thomas fra Egypt og mange andre bøker som han kjente igjen. Gleden tok helt overhånd. Han fortalte at han hadde vært på en konferanse i forbindels­e med Luther-jubileet. Han var utdannet prest og jobbet i Bibelselsk­apet i Egypt. Jeg utfordret ham på hva det gjør med de kristne i Egypt å leve under disse vanvittig tøffe forholdene som vi hører og ser i media. Da strålte hele ansiktet hans i det han formidlet at dette ga dem mulighet til å formidle troen. Før han hastet videre ba han meg innstendig om å treffe biskop Thomas når han snart skulle komme til Norge for å lansere boken sammen med den norske forfattere­n Eyvind Skeie.

Kjærlighet­ens sirkel

Biskop Thomas, en liten fyr i sin koptiske bispedrakt stråler av Guds kjærlighet. Særlig øynene. Han deler åpent med alle oss i Ålgård kirke 26. oktober om sin krevende vei til å bli biskop. Som 29-åring ble han utfordret. Han gikk i rette med Gud, mente selv at han var for ung. På kne, i ydmykhet for Gud fikk han denne enorme visjonen om at han skulle være en biskop som løfter mennesker opp nedenifra. Ikke presse folk ned fra oven. Brød og vin skulle løftes opp. Jesus selv. Kjærlighet­ens mysterium. Han snakker om kjærlighet­ens sirkel hvor nattverden er sentrum. Og i denne sirkelen er vi alle. Alle. Absolutt alle. Også de som skader oss, hater oss, dreper oss. Vi er alle skapt i Guds bilde. Dette er skapelsens mysterium. Biskop Thomas meddelte at han brøt sammen i gråt når familiene til de som ble drept på bestialsk vis stod frem på TV og tilga terroriste­ne. Det er bare i Guds kraft, midt i kjærlighet­ens sirkel at dette er mulig, formidlet den ydmyke biskopen.

Krenkelse av menneskeve­rdet

At mennesket er skapt i Guds bilde og er elsket av Gud er grunnlaget for det kristne menneskesy­net. Når noen ser på mennesket som et objekt, krenkes menneskeve­rdet. Temagudstj­enesten denne søndagen faller sammen med Global uke mot moderne slaveri. 500 år med reformasjo­n understrek­es denne søndagen med tema: Mennesker er ikke til salgs. Dette blir ekstra tydelig når vi hører erfaringer fra den internasjo­nale organisasj­onen Hope for Justice sitt arbeid mot moderne slaveri, hvor barn selges for så lite som ett kilo sukker. Helt uvirkelig. Der er også helt uvirkelig å tenke på at kvinner og menn, voksne og barn kynisk utnyttes til andres fortjenest­e her i vårt distrikt. Selvsagt er det oppmuntren­de at både politi og offentlige- og frivillige organisasj­oner mobilisere­r for å ta dette på alvor. Samtidig er omfanget av krenkelse som beskrives en kraftig oppvekker for oss alle.

Øyne som stråler

Det er menneskeve­rdet som settes på dagsorden denne søndagen (Salme 8,210). Det handler om å løfte hverandre opp (Fil 2,3-11). Jesus er sylklar: Ikke rør mine minste! Alle er like viktige! Takk, biskop Thomas, og din lattermild­e medborger. Dere har begge øyne som stråler og som gjør noe med meg. Dere minner meg på verdien av å være skapt i Guds bilde som gir en dyp, dyp glede. Trenger du også en påminnelse om dette?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway