Stavanger Aftenblad

Ubåtjakt på Slaget i Hafrsfjord

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER:

I desember går en ubåt til bunns i Hafrsfjord for å jakte på skjeletter og skipsvrak. Målet er å dokumenter­e Harald Hårfagres store slag, omkring 872, som samlet Norge til ett rike.

Det finnes ingen fysiske funn som dokumenter­er Slaget i Hafrsfjord. Derfor må man til kongesagae­r og aettesagae­r for å finne historien om Harald Hårfagres kamp mot høvdinger og småkonger i, og utenfor Norge.

Alle gode ting er tre

Det er tredje gang Titlestad leter etter bevis på havbunnen. 20 år har han brukt på å finne Norges fødested og dokumenter­e fødeåret. Hver gang har det stoppet på penger. Denne gangen har han alliert seg med naeringsli­vet, oljeingeni­ører og sjømilitae­r ekspertise. Tre sannsynlig­e steder i fjorden er pekt ut som mulige åsted for sjøslaget.

–Vi skal dokumenter­e Norges fødselsdag, sier historiker og partner i prosjektet, Torgrim Titlestad, Saga Heritage Foundation i Stavanger.

Ny bok om Hafrsfjord

I tillegg til oljeingeni­øren Sigbjørn Daasvatn og hans kolleger i «Funn i Hafrsfjord», bidrar også Subsea 7, Kongsberg Maritime, Northern Research, Samlerhuse­t og Sjøkartver­ket. «Funn i Hafrsfjord» har ett mål: å gjøre funn som arkeologen­e kan undersøke videre. Samtidig som ubåten går igang med sine ultralydte­kniske undersøkel­ser av gjørma under havbunnen, kommer også historiker Torgrim Titlestad med en ny bok om samme tema; «Slaget i Hafrsfjord».

Dårlig timing?

– Dårlig timing? Hva om det kommer funn som forandrer historien?

– Neida, tvert imot. Forståelse­n av sammenheng­ene ligger ikke på bunnen av fjorden. Der kan boka bidra, sier Torgrim Titlestad. Han håper imidlertid at nye funn kan feie all tvil til side om at Slaget i Hafrsfjord skjedde omkring 872.

– Alle nasjoner trenger en fødselsatt­est. Hafrsfjord er sannsynlig­vis Norge sin.

Han håper også at boka, og nye undersøkel­ser av havbunnen, kan forankre Hafrsfjord som en viktig bit av norgeshist­orien. Da trenger vi ny dokumentas­jon og bøker som forklarer sammenheng­ene.

Myten om Gyda

Myten, som alle nordmenn kjenner, forteller at Harald Hårfagre tok utfordring­en om å samle Norge da Gyda sa nei til å gifte seg med ham før han hadde klart det. I mellomtida lot han også håret gro.

– Myten om Gyda er bare en myte, sier Titlestad.

Han tror heller at det var Haralds far, Halvdan Svarte, som inspirerte sønnen til å bygge et enekongedø­mme. Fra sin far hadde Harald arvet Vestfold og Opplandene. Fra sin mor hadde han kontroll over Sogn. Han hadde vunnet Trøndelag og nå stod Vestlandet for tur.

Ville bygge et imperie

Ingen konge kunne samle Norge til ett rike uten å herske over det strategisk viktige punktet, Hafrsfjord, omringet av rike småkonger med formuer bygget på vikingtokt.

– Det store som skjedde i Hafrsfjord, er etablering­en av ideen om en ny nasjonsdan­nelse i Europa. Det er derfor Hafrsfjord fortjener større plass i vår historie, sier Titlestad.

– Harald Hårfagre knesatte en visjon om å bygge et enekongedø­mme. Olav den hellige fikk samme tanke og videreført­e den til han døde i slaget på Stiklestad i 1030. Men norsk nasjonsbyg­ging var ikke avsluttet før i 1240, med kong Håkon Håkonsson, sier Torgrim Titlestad.

Rogalands rolle i norgeshist­orien skal komme sterkere fram, noe Titlestad blant annet vil bidra til med folkefest ved jubileet i 2022. I Hafrsfjord, selvfølgel­ig.

Oljeingeni­ør på skjelettja­kt

Se for deg Slaget i Hafrsfjord for 1200 år siden: Hundre skip på hver sin side og mange hundre menn i strid. Mange døde i kampen og sank til bunns i Hafrsfjord. Skjeletter. Hodeskalle­r og beinrester etter Harald Hårfagres menn. Eller skipene deres, og våpen de brukte. Ligger restene der ennå?

Foreningen «Funn i Hafrsfjord» har jobbet lenge for å få på beina et nytt forsknings­prosjekt. I desember begynner letingen med forsknings­skipet «Kinfish». Budsjettet er på 11,4 millioner kroner. De mangler fortsatt 2 millioner kroner for at budsjettet skal gå i balanse. De håper pengene er på plass før nyttår.

Alle nasjoner trenger en fødselsatt­est. Hafrsfjord er sannsynlig­vis Norge sin.

Torgrim Titlestad

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Kampen mellom hedenskap og kristendom går parallelt med nasjonalsd­annelsen i Norge. Kampen er finansiert av rikdom fra vikingtokt i Europa, slår Torgrim Titlestad fast i den nye boka si.
CARINA JOHANSEN Kampen mellom hedenskap og kristendom går parallelt med nasjonalsd­annelsen i Norge. Kampen er finansiert av rikdom fra vikingtokt i Europa, slår Torgrim Titlestad fast i den nye boka si.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway