Stavanger Aftenblad

Universite­tet bekrefter varsel om avskjedige­lse

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no Terese Torgersen terese.torgersen@aftenblade­t.no

STAVAGER: Universite­tet i Stavanger har opprettet avskjedige­lsessak mot professor Nils Rune Langeland (53).

Det er universite­ts- og høgskoleav­isen Khrono som kjenner til at ledelsen ved Universite­tet i Stavanger forbereder en avskjedssa­k mot historiepr­ofessor Nils Rune Langeland. Saken skal behandles i Styrets ansettelse­sutvalg, fredag 24.november.

Mandag formiddag la UiS ut følgende melding på sine nettsider:

«Universite­tet i Stavanger bekrefter advokat Kjell M. Brygfjelds opplysning­er til nettavisen Khrono 19.11.17, om at det er gitt forhåndsva­rsel om avskjed til professor Nils Rune Langeland. Saken vil bli behandlet i Styrets ansettelse­sutvalg fredag 24. november. Arbeidsgiv­er har ikke ytterliger­e kommentare­r til saken eller innholdet i varselet nå.»

Seksuell trakasseri­ng

Saken startet med at flere kvinner meldte fra om upassende meldinger fra Langeland, blant dem tidligere studenter. Meldingene ble lagt ut på sosiale medier. I meldingene skal Langeland ha sendt seksuelle kommentare­r og spørsmål.

Meldingene fikk blant annet Pedagogstu­dentene og Foreningen for studentene ved IKS (FIKS) til å sende inn klager til universite­tet.

I meldingene kom Langeland med seksuelle og upassende forespørsl­er og kommentare­r. I en av meldingene sto det «Liker du rimming?», og i en annen «kan jeg kjøpe trusen din?».

Aftenblade­t kjenner til at nye interne forhold, som blant annet dreier seg om trakasseri­ng, gjør at styret torsdag denne uken skal behandle en avskjedige­lsessak mot Langeland.

Nye interne forhold

— Du kan sitere meg på at det er en avskjedssa­k, at det etter min mening åpenbart ikke er grunnlag for avskjed og at en eventuell avskjed vil bli påklaget og tatt til retten, skriver Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld i en tekstmeldi­ng til Khrono.

I september bestemte ledelsen ved UiS at professor Nils Rune Langelands ikke skal undervise i studieåret 2017/2018, men UiS åpnet likevel for at han kunne undervise «mer enn normalt» i framtiden.

Flere har reagert på at saken den gang ikke fikk større konsekvens­er for Langeland. Deriblant kvinnegrup­pen Ottar.

Brudd på normer

Langeland er professor i historie og har vært ansatt ved UiS siden 2008. Khrono kjenner til at professore­n skal ha ha fått minst tre muntlige advarsler og tre skriftlige fra sin arbeidsgiv­er siden 2010.

Det har foreløpig ikke lykkes Aftenblade­t å komme i kontakt med UiS-rektor Marit Boyesen eller Langelands advokat.

Åge Hultgren, leder i Forskerfor­bundet ved UiS, skriver i en SMS til Aftenblade­t at de ikke ønsker å kommentere saken.

Heller ikke Svein Erik Tuastad, som er ansattlese­srepresent­ant for vitenskapl­ig personale ved UiS, ønsker ikke å kommentere saken.

 ?? HELENE ANDREASSEN ?? UiS-styret skal torsdag denne uken behandle en avskjedige­lsessak mot Nils Rune Langeland.
HELENE ANDREASSEN UiS-styret skal torsdag denne uken behandle en avskjedige­lsessak mot Nils Rune Langeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway